x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Εκλογές στην Πολωνία: Στις κάλπες οι Πολωνοί με το κυβερνών κόμμα PiS να προηγείται στις δημοσκοπήσεις

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Το πολωνικό κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ελπίζει να εξασφαλίσει μια τρίτη κυβερνητική θητεία καθώς οι Πολωνοί ψηφίζουν σήμερα στις βουλευτικές εκλογές.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις, το συντηρητικό κόμμα, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2015, φαίνεται ότι θα παραμείνει η ισχυρότερη δύναμη στο 460μελές κοινοβούλιο, αλλά δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι θα πρέπει στη συνέχεια να βασιστεί στην ακροδεξιά πολιτική συμμαχία της Συνομοσπονδίας για να σχηματίσει κυβέρνηση. Η Συνομοσπονδία θέλει την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων και οι εκπρόσωποί της διατυπώνουν αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας.

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν στη δεύτερη θέση τον αντιπολιτευόμενο φιλελεύθερο Συνασπισμό Πολιτών (KO) με επικεφαλης τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγο πίσω από το PiS.

Πριν από δύο εβδομάδες, περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι πήραν μέρος σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης στη Βαρσοβία με επικεφαλής τον Τουσκ.

Σε περίπτωση που ανατρέψει τα προγνωστικά και νικήσει, ο Συνασπισμός Πολιτών θα μπορούσε να σχηματίσει συνασπισμό με την αριστερή συμμαχία Η Αριστερά και με το χριστιανικό συντηρητικό συνασπισμό Τρίτος Δρόμος.

Το PiS, η δημοτικότητα του οποίου επλήγη εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, έκανε πολύ μεγάλες προσπάθειες για να αυξήσει την υποστήριξή του πριν απο τις εκλογές, στις οποίες κυριάρχησαν θέματα γύρω από τη μετανάστευση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές των καυσίμων στη χώρα μειώθηκαν κάθετα, καθώς η ελεγχόμενη από το κράτος εταιρεία Orlen άρχισε ξαφνικά να πουλάει βενζίνη και ντίζελ πολύ κάτω από τις τιμές της αγοράς, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για καθαρά προεκλογικό μέτρο.

Η 15η Οκτωβρίου εορτάζεται από την Καθολική Εκκλησία στην Πολωνία ως Ημέρα του Πάπα, στη μνήμη του πολωνού ποντίφικα Ιωάννη Παύλου ΙΙ. Το PiS ελπίζει ότι η χρονική συγκυρία θα φέρει τους θρησκευόμενους συντηρητικούς ψηφοφόρους στην κάλπη.

Η ψηφοφορία αρχίζει στις 7 π.μ. (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας) και λήγει στις 9 μ.μ. (22:00 ώρα Ελλάδας). Τότε θα γίνουν γνωστές και οι πρώτες προβλέψεις για το αποτέλεσμα.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software