x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Η δυναμική των Brics που ξεπέρασαν στο παγκόσμιο ΑΕΠ τη Δύση φέρνει το αντι-δολάριο;

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου

Μεγάλες εκπλήξεις κρύβει η ανάγνωση ενός διαγράμματος που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ τον περασμένο Απρίλιο και που αγνόησαν τα δυτικά μίντια. Στο διάγραμμα βλέπουμε τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη το 2022,  συγκρινόμενες όχι με τα ονομαστικά τους ΑΕΠ αλλά με τα ΑΕΠ όταν υπολογίζονται με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP GDP) που είναι και ο ορθότερος τρόπος για να βγουν σωστά συμπεράσματα. 

Δείτε πόσες ανατροπές προκύπτουν από τη σύγκριση των μεγαλύτερων οικονομιών.

α) H Kίνα βρίσκεται στην πρώτη θέση προσπερνώντας τις ΗΠΑ. Στη σύγκριση των ονομαστικών ΑΕΠ που προβάλλεται κάθε χρόνο από τα μίντια συμβαίνει το αντίθετο και έτσι το μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης θεωρεί τις ΗΠΑ σαν τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Όμως στην ορθότερη σύγκριση των AΕΠ με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης η Κίνα προβάλλει εδώ και κάποια χρόνια σαν η μεγαλύτερη οικονομία!

β) Η Ινδία που πολλοί την θεωρούν μια φτωχή χώρα είναι η  τρίτη οικονομία στον πλανήτη ξεπερνώντας ΟΛΕΣ τις ευρωπαϊκές χώρες. Αν συνεχιστεί η άνοδος της θα δείτε σε λίγες δεκαετίες και θεαματική άνοδο του βιοτικού της επιπέδου όπως ακριβώς συνέβηκε και στην Κίνα.

γ) Η Ρωσία (που την κορόϊδευαν ότι έχει μικρότερο ΑΕΠ της Ιταλίας) είναι 6η στην κατάταξη ξεπερνώντας Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία ενώ υπολείπεται ελάχιστα της Γερμανίας.

δ) Η Ινδονησία ξεπερνάει τη Βρετανία και η Βραζιλία τη Γαλλία.

ε) Τέλος οι χώρες των Brics (Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική) ξεπερνάνε το 50% στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Με λίγα λόγια οι 5 αναδυόμενες οικονομίες των Brics ξεπερνούν πλέον όλη την παραγωγή της Δύσης!!! Και αυτό βέβαια είναι μια τεράστια ανατροπή που κακώς δεν σχολιάζεται.

Γενικότερα όμως ο δυτικός τύπος έχει μαύρα μεσάνυχτα για το τι συμβαίνει στην Ανατολή και τις αναδυόμενες οικονομίες. Ειδικά η ειδησεογραφία για τα Brics περνάει στα ψιλά γράμματα παρότι η ομάδα κρατών τους εκπροσωπεί το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 1/4 των εδαφών του πλανήτη και όπως είδαμε τη μισή παγκόσμια οικονομία. Θα παρουσιάσω στη συνέχεια μια επιλογή από φετεινές ειδήσεις που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται σε δυτικά πρωτοσέλιδα όμως υποβαθμίστηκαν. Ίσως γιατί η Δύση και ειδικότερα οι ΗΠΑ βλέπουν να απειλείται η μονοκρατορία τους από τα Brics, καθώς από την πρώτη Σύνοδό τους, που έγινε το 2009 στη Ρωσία, έθεσαν σαν στόχο τη δημιουργία μιας «δίκαιης, δημοκρατικής και πολυπολικής παγκόσμιας τάξης».

Για παράδειγμα η Σύνοδος των Brics στην Κίνα, «BRICS SUMMIT 2022 CHINA»,  απασχόλησε επί 6 μήνες τα πρωτοσέλιδα και τις τηλεοράσεις στην Ασία περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σημειώστε ότι στη Σύνοδο δεν παρέστησαν μόνο οι 5 χώρες που είναι τα ιδρυτικά μέλη των Brics αλλά και 80 χώρες σαν παρατηρήτριες, ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας που έδειξαν οι αναπτυσσόμενες χώρες.

Η παρουσίαση της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των Brics (Νew Development Bank) ήταν το σημαντικότερο χαϊλάιτ της Συνόδου. Η αναπτυξιακή αυτή Τράπεζα θα έχει έδρα τη Σαγγάη και πρόεδρο εκ περιτροπής από τις 5 χώρες των Brics.

Το κτίριο της Τράπεζας των Brics στη Σαγγάη

Στις 28 Ιουνίου μάλιστα οι 5 χώρες των Brics σε συνεργασία με τις Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, και Χιλή δημιούργησαν ένα δικό τους Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κάθε χώρα κατέβαλε 15 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 2,2 δις δολάρια) και η ανακοίνωση έγινε από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας.

Ενδεικτικό επίσης της νέας δυναμικής που εκφράζει η ομάδα των Brics είναι το ενδιαφέρον από πλήθος αναπτυσσόμενες χώρες να γίνουν μέλη τους ή να συμμετέχουν στους θεσμούς τους. Έκπληξη δημιούργησε ότι στο νέο ΔΝΤ των Brics συμμετείχαν οι Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, και Χιλή. Επιπλέον Αργεντινή και Ιράν έκαναν αίτηση να γίνουν μέλη των Brics ενώ Τουρκία, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία κάνουν συζητήσεις γι' αυτό το ενδεχόμενο. Υπόψιν ότι η Σαουδική Αραβία, η Αργεντινή και η Τουρκία είναι και μέλη της G-20. Συνεπώς σε περίπτωση ένταξής τους τα Brics θα διαθέτουν 8 χώρες στην G-20.

 

Ακόμη πιο μαξιμαλιστικά σχέδια για την επέκταση των Brics έχει πλέον η Κίνα που θέλει να δημιουργηθεί μια ομάδα Βrics plus που να περιλαμβάνει την Αργεντινή, την Αίγυπτο, την Ινδονησία, το Καζακστάν, τη Νιγηρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, τη Σενεγάλη και την Ταϊλάνδη.

 

Δυο χώρες των Brics, η Ρωσία και η Ινδία, μαζί με 12 ακόμη ασιατικές και ευρωπαϊκές χώρες, έθεσαν σε λειτουργία φέτος  φέτος έναν εμπορικό δρόμο που συνδέει την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας με το Μουμπάι της Ινδίας. Η σημασία του ΙNSTCnternational North South Trade Corridor) είναι τόσο μεγάλη για το εμπόριο της Ασίας ώστε η Ινδία αναμένει να πολλαπλασιάσει τις εξαγωγές της στην Κεντρική Ασία και σε άλλες περιοχές. Το Ιράν, που επιδιώκει την ένταξη στα Brics και που επίσης συμμετέχει στο πρότζεκτ, επιδιώκει μέσω του νέου δρόμου να σπάσει την απομόνωσή του και να διπλασιάσει τις εξαγωγές του.

 

Σαν κερασάκι στην τούρτα φυλάω για το τέλος τη δήλωση που έκανε ο Πούτιν στη Σύνοδο των Brics για την αναγκαιότητα της δημιουργίας του "αντι-δολαρίου" για τις διεθνείς συναλλαγές.  «Το θέμα της δημιουργίας ενός διεθνούς νομίσματος, βασισμένου στο καλάθι των νομισμάτων των χωρών μας, είναι υπό εξέταση». Επισημαίνω εδώ πως από την πρώτη ιδρυτική Σύνοδο των Brics το 2009 στο Αικατερίνμπουργκ της Ρωσίας είχε τεθεί ο στόχος για ένα νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα που να είναι «διαφοροποιημένο, σταθερό και προβλέψιμο». Η φετεινή πρόταση του Πούτιν υποστηρίχθηκε και από τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.  Ίσως ζούμε πλέον στα χρόνια που η επιδίωξη αυτή των Brics πραγματοποιηθεί προκαλώντας κυριολεκτική τραμουντάνα στο διεθνές οικονομικό και νομισματικό σύστημα.

Και να μην ξεχνάμε ότι ο Λούλα ντα Σίλβα, που πιθανότατα θα εκλεγεί τον Οκτώβριο σαν πρόεδρος της Βραζιλίας, θέλει να εργαστεί για τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος, του Sur, που θα υιοθετήσουν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής ώστε να ανεξαρτητοποιηθούν από το δολάριο. H πρότασή του μάλιστα υποστηρίζεται και από την Αργεντινή.

..................................................................................................

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος είναι τοπικός εκδότης, αρθρογράφος και συγγραφέας. Το νέο του βιβλίο έχει τίτλο "Έθνος-κράτος εναντίον Παγκοσμιοποίησης-Η μητέρα των μαχών με φόντο το lockdown των κοινωνιών" και το προλόγισε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Βέργος.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software