x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ακρίβεια: Νοικοκυριά σε απόγνωση – Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Νέες αυξήσεις τιμών ετοιμάζουν οι εγχώριες επιχειρήσεις για τους επόμενους 12 μήνες, προκειμένου είτε να αντιμετωπίσουν την άνοδο του κόστους παραγωγής, λόγω επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, είτε να αποκαταστήσουν ή να διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Περίπου 6 στους 10 επιχειρηματίες, που συμμετείχαν στην έρευνα της Grant Thornton, περιμένουν αύξηση του κόστους παραγωγής, ενώ 2 στους 10 από αυτούς δηλώνουν ότι η αύξηση του κόστους θα υπερβεί το 10%.

Επίσης περίπου το 80% των επιχειρήσεων, που αναμένει αύξηση του κόστους παραγωγής, προτίθεται να προχωρήσει σε διορθωτικές αυξήσεις τιμών, για να συντηρήσει τα περιθώρια κέρδους του. Σε αυξήσεις τιμών, όμως, προτίθενται να προβεί και μέρος των επιχειρήσεων (περίπου 20%), που δεν αναμένει αύξηση στο κόστος παραγωγής.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι Έλληνες επιχειρηματίες εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι για αύξηση των εξαγωγών (54% έναντι 59% πέρσι αναμένει αύξηση εξαγωγών τους επόμενους 12 μήνες), αναβάλλουν νέες επενδύσεις και επικεντρώνονται στο εσωτερικό των επιχειρήσεων, επιδιώκοντας να μειώσουν κόστη και να βελτιώσουν την εσωτερική τους λειτουργία.

 

Αυξήσεις στους μισθούς
Όπως διαπιστώνουν οι αναλυτές της έρευνας, μετά από πολλά έτη όπου λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπήρχε πρόθεση για αύξηση των μισθών, πλέον η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να προβεί σε αυξήσεις. Παρά την αύξηση των λοιπών βασικών στοιχείων κόστους των επιχειρήσεων, η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό πλέον είναι απαραίτητη και προσεγγίζει την τάση που υπάρχει και στις εκτός Ελλάδας ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Η αύξηση των μισθών θα αποτελέσει δικλείδα ασφαλείας για τη διατήρηση του ταλέντου και την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.

Το 54% των συμμετεχόντων προβλέπουν ότι αυτό θα συμβεί το επόμενο 12μηνο, έναντι 49% πέρσι.

Σημειώνεται ότι με βάση την έρευνα από το 2021 ως το πρώτο εξάμηνο του 2023 η Ελλάδα έκλεισε το μεγαλύτερο μέρος της «ψαλίδας», σε σχέση με την Ε.Ε., ως προς τους μισθούς.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software