x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Νέες ταυτότητες και ομόφυλα ζευγάρια

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

του Ζαχαρία Π. Γεωργούση

Τον πολλαπλασιασμό πρόωρων και ενίοτε οξύθυμων αντιδράσεων, αλλά και δυναμικών κινητοποιήσεων  προσπαθεί να αποφύγει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος καλώντας τους πιστούς να περιβάλλουν με εμπιστοσύνη την ηγεσία της Εκκλησίας στον χειρισμό του θέματος των νέων ταυτοτήτων, των οποίων η έκδοση αναμένεται από τα μέσα περίπου του Σεπτεμβρίου. «Χρειάζεται σύνεση και φρόνηση. Σκεφθείτε ότι κάποιοι από τους συνανθρώπους μας που σήμερα συνωστίζονται να εκδώσουν ταυτότητες μπορεί να ήταν ανάμεσα σε εκείνους που διαδήλωναν εναντίον αυτών των ίδιων ταυτοτήτων επειδή δεν ανέγραψαν το θρήσκευμα. Γι’ αυτό χρειάζεται να σκεφτόμαστε σοβαρά και να μην αντιδρούμε παρορμητικά» είπε με νόημα ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε: «να περιμένουμε τις θέσεις της Συνόδου και για τέτοια θέματα, με τέτοιον αντίκτυπο σε μια τέτοια εποχή. Καλούμαστε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία, η οποία με σοβαρότητα, σκέψη και σοφία παίρνει τις αποφάσεις. Είναι πιο σημαντικό να μένουμε ενωμένοι με τις αποφάσεις της Εκκλησίας παρά προσκολλημένοι στην ατομική μας γνώμη».

Πόση  εμπιστοσύνη, όμως, μπορεί ο καλοπροαίρετος πολίτης να αντλήσει από τη…θολή ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου; Η Δ.Ι.Σ αντί να ενημερώσει ουσιαστικά κλήρο και λαό μεταθέτει προσεχώς την υπεύθυνη  τοποθέτηση των Ιεραρχών επί του καυτού ζητήματος, αφήνοντας με ερωτήματα το χριστεπώνυμο πλήρωμα. Η ανακοίνωση της ΔΙΣ, που μόνο ξεκάθαρη δεν είναι, επιτείνει έτι περαιτέρω το ομιχλώδες τοπίο και έχει ως εξής:

«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, εξετάσασα την από 26.7.2023 αναφορά των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, συστήνει τόσο στον Ιερό Κλήρο, όσο και στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα την αποφυγή δημόσιων τοποθετήσεων ή και παρακινήσεων σε διχαστικές ενέργειες ή διαμαρτυρίες πριν από την επίσημη ανακοίνωση της υπεύθυνης θέσης εκ μέρους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου».

Δεν είναι λίγοι οι πιστοί που στην επικοινωνία τους με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας ακούνε από χείλη έμπειρων αξιωματικών ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις νέες ταυτότητες που δεν χακάρονται και δεν αντιγράφονται, ωστόσο η μη λεπτομερή και ορατή «ψηλάφισή» τους προκαλεί σύγχυση στο ευρύ κοινό: «Διαθέτουν ένα απλό chip που, όμως, δεν λειτουργεί ως πομπός, αλλά μόνο ως δέκτης και αυτό εφόσον χρειαστεί για τον έλεγχο από την Αστυνομία π.χ. της οπαδικής  βίας και των χούλιγκαν, πάντα κατόπιν εισαγγελικής άδειας» λένε κάποιοι αστυνομικοί σε όσους ρωτούν επίμονα.

Ο χορός των κινητοποιήσεων για τις νέες ταυτότητες, πάντως, στο Λεκανοπέδιο Αττικής αρχίζει το απόγευμα  της Κυριακής 3 Σεπτεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη) με την επιστημονική και ενημερωτική εκδήλωση, που διοργανώνει το κόμμα «ΝΙΚΗ». Θέμα;  «Φακέλωμα του πολίτη οι νέες ταυτότητες».

                                                       Αναγνώριση ομόφυλων ζευγαριών

Η Διοίκηση της Εκκλησίας, ίσως, αφήνει χώρο στην Πολιτεία για να ξεδιπλώσει την ενημερωτική της βεντάλια για το θέμα, αρχής γενομένης από το βήμα της ΔΕΘ, από όπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται να προβεί σε ενδιαφέρουσες εξαγγελίες ανάμεσα στις οποίες-εκτός απροόπτου- η αναγνώριση του πολιτικού γάμου ή της συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών από την Πολιτεία. Ίσως, πάλι, να περιμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο της διαδοχής στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, καθώς το σχεδιαζόμενο μεταθετό Αρχιερέα από την πρωτεύουσα προς την συμπρωτεύουσα φαίνεται να προσκρούει στη μη συναίνεση του Φαναρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ι. Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου απέστειλε αυστηρή επιστολή στην Εκκλησία της Ελλάδος την περασμένη Τετάρτη. Στην επίμαχη επιστολή οι Φαναριώτες Ιεράρχες επικαλούνται σχετικές διατάξεις της Πατριαρχικής Πράξης του 1928 για τις προυποθέσεις του μεταθετού στις «Νέες Χώρες» με τη σύμφωνη γνώμη του Σεπτού Κέντρου της Ορθοδοξίας, οι οποίες επικαιροποιήθηκαν επί Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Με τις επισημάνσεις τους βάζουν εμπόδια στο δρόμο του μεταθετού και της μετακίνησης οποιουδήποτε Μητροπολίτη προς την Νύμφη του Θερμαικού, ακόμη και των πρωτοκλασάτων, αφήνοντας εμμέσως πεδίο δράσης για τον Αρχιγραμματέα της Ι.Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπο Ωρεών Φιλόθεο.

Ανοιχτά, όμως, είναι και τα άλλα μέτωπα του Βορρά, καθώς οι κενές θέσεις στις Μητροπόλεις Φλώρινας και Παραμυθιάς έχουν κινήσει το έντονο ενδιαφέρον των υποψηφίων, ενώ εκκρεμούν τουλάχιστον τρεις θέσεις  Επισκόπων προς πλήρωση.

Σε κάθε περίπτωση, στο επίκεντρο είναι η Θεσσαλονίκη, αφού οι καλά γνωρίζοντες τα παρασκήνια του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν ότι οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη στην συμπρωτεύουσα περιλαμβάνουν και τα ομόφυλα ζευγάρια. Η εν αναμονή αναγνώρισή τους από την Πολιτεία φέρνει την σταδιακή αδρανοποίηση διατάξεων που αφορούν τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας, ανοίγοντας το δρόμο για βελούδινο(;) διαζύγιο και την εν καιρώ μετάβαση της Εκκλησίας από  Νομοθετικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε ΝΠΙΔ, καθώς η κρατική αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών θα την φέρει σε πολύ δύσκολη θέση!

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software