«Ο καθένας θα θερίσει ό, τι έσπειρε»

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Όταν κάποιος δε θέλει να δεχτεί με την καρδιά του το Ευαγγέλιο και να ζει σύμφωνα με αυτό, τότε δεν ωφελούν τα καλύτερα κηρύγματα, ούτε οι νουθεσίες ούτε οι πιο πειστικές αποδείξεις.

Το έργο της πνευματικής σωτηρίας έγκειται στη κατανόηση με το νου και την καρδιά της αγίας ευαγγελικής διδασκαλίας. Δυστυχώς, συχνά οι άνθρωποι (τόσο μοναχοί όσο και λαϊκοί που θεωρούν τους εαυτούς τους χριστιανούς), που αγαπάνε να διαβάζουν το Άγιο Ευαγγέλιο, να εκκλησιάζονται και γενικώς να ανήκουν στην Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία ή που θεωρούν ότι ανήκουν, δε θέλουν ή δεν προσπαθούν σε όλα τα ζητήματα και σε όλες τις καταστάσεις της ζωής τους να εφαρμόζουν τις εντολές του Ευαγγελίου, ενώ τις ξέρουν. Λες και αυτές οι εντολές δόθηκαν σε όλους εκτός από τους ίδιους. Για παράδειγμα, είναι ευρέως γνωστό ότι το Ευαγγέλιο απαιτεί να συγχωρούμε ο ένας τον άλλον. Αλλά δε θέλουμε να συγχωρούμε. Το θεωρούμε δίκαιο να ανταποδώσουμε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε αυτόν που μας πλήγωσε και με αυτόν τον τρόπο αρνούμαστε τη διδασκαλία του Χριστού αν όχι στα λόγια, τότε με την καρδιά μας.     

Τι ανοησία! Ο Όσιος Μάρκος ο Ασκητής γράφει: «Ο Κύριος κρύβεται μέσα στις εντολές Του και αποκτάται από αυτούς που Τον αναζητούν στο μέτρο της τήρησης των εντολών Του». Πόσο βαθιά σημασία έχουν αυτά τα λόγια. Μπορεί να βρει τον Κύριο μόνο εκείνος που στην προσωπική του ζωή τηρεί τις εντολές του Χριστού. Αν για κάποιον το θέλημά του, δηλαδή το να γίνεται το κάθε τι όπως θέλει ο ίδιος, είναι πιο σημαντικό από τη διδασκαλία του Χριστού, τότε ας σιωπήσω καλύτερα… Ο καθένας θα θερίσει ό, τι έσπειρε.

Πρέπει όχι μόνο να ξέρουμε το Ευαγγέλιο, αλλά και να ζούμε σύμφωνα με αυτό, αλλιώς δεν μπορεί να είναι κανείς χριστιανός, πόσο μάλλον μοναχός. Χρειάζεται ο άνθρωπος μόνος του να αρχίσει να ζει σύμφωνα με το Ευαγγέλιο και την Εκκλησία του Χριστού, και σε ό, τι αφορά στην εξωτερική συμπεριφορά, και στην ψυχή. Μόνο ο προσωπικός αγώνας κάθαρσης της καρδιάς από τα πάθη, σύμφωνα με τις εντολές του Χριστού, μπορεί να λύσει το ζήτημα.

Τα παραπάνω είπε ο Όσιος Νίκων Μπελιάεβ, ομολογητής.