Δήλωση-Φωτιά από το Δήμαρχο Πωγωνίου για την εκταφή των πεσόντων στη Β. Ήπειρο

0
0
0
s2smodern

H εκταφή των Ελλήνων πεσόντων στη Β. Ήπειρο, που έχει ξεκινήσει ήδη, ικανοποίησε όλους τους Έλληνες και κυρίως αυτούς που βρίσκονται στην ακριτική Ελλάδα, δίπλα στα τωρινά ελληνοαλβανικά σύνορα.

Έτσι, σε μία δήλωση άκρως συγκινητική προχώρησε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, στην οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της εκταφής και ανακοίνωσε τη δημιουργία κενοταφίου στην περιοχή. Ολόκληρη η δήλωση του Δημάρχου:

«Εκφράζουμε τη συγκίνηση και ικανοποίησή μας για την έναρξη εκταφής των Ελλήνων φαντάρων, πεσόντων του 1940. Η χώρα μας, με καθυστέρηση επτά δεκαετιών κάνει επιτέλους το καθήκον και το χρέος της τόσο απέναντι στις οικογένειες των πεσόντων όσο και απέναντι στην ιστορία. Τα οστά των πρόχειρα ενταφιασμένων, σε χωράφια και βουνά της Αλβανίας φαντάρων, θα ταυτοποιηθούν και στη συνέχεια θα ενταφιαστούν με την τιμή που τους αρμόζει σε νεκροταφεία στους Βουλιαράτες και την Κλεισούρα. Οφείλουμε το δέοντα σεβασμό στους Έλληνες πεσόντες και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες που επί 77 χρόνια δεν είχαν την δυνατότητα να προσκυνήσουν τον τάφο των αγαπημένων τους προσώπων. Ως χώρα οφείλουμε παράλληλα να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όσους φρόντιζαν τάφους πεσόντων θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Πρόκειται για μία σημαντική στιγμή που θα πρέπει να συνδυαστεί με την ανάδειξη των ιστορικών στοιχείων από την πλευρά μας και τη δημιουργία κενοταφίου στην χώρα μας για τη μνημόνευση των πεσόντων. Ο Δήμος Πωγωνίου έχει ήδη παραχωρήσει έκταση 20 στρεμμάτων γι’ αυτό το σκοπό και έχει καταρτίσει σχέδιο για την ανάδειξη των πεδίων μαχών».

Αλβανία, Εκταφή, Πεσόντες, Δήμαρχος, Πωγώνι, Βόρειος Ήπειρος