x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Με μία συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη και με μία εκκωφαντική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώνεται η εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου 2023.

Η Νέα Δημοκρατία, με απλή αναλογική, καταφέρνει να συγκεντρώσει 41% και 146 έδρες στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται σε ένα 20% και 71 έδρες. Πρόκειται για ιστορική υποχώρηση δεκαετίας. Το ΠΑΣΟΚ με 42 έδρες και ένα διψήφιο ποσοστό της τάξης περί το 11,7% στην τρίτη θέση, ενώ το ΚΚΕ που σημειώνει άνοδο, φτάνει το 7,1% και τις 25 έδρες. Η Ελληνική Λύση καταφέρνει και παραμένει στη Βουλή, η οποία θα είναι πεντακομματική τελικά. Η «Πλεύση Ελευθερίας», η «Νίκη» και το «ΜέΡΑ25» δεν εισέρχονται στη νέα Βουλή.

 Η συμμετοχή ξεπερνά οριακά αυτήν των εκλογών του 2019. Επί του 45% των εκλογικών τμημάτων η συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής φτάνει το 57,1%. Το 2019 η συνολική συμμετοχή ήταν της τάξης του 57,3%, μία από τις χαμηλότερες στην πολιτική ιστορία του τόπου.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θέτει ένα αμείλικτο ερώτημα για την επόμενη ημέρα στο ΣΥΡΙΖΑ. Από μία πρώτη εν θερμώ εκτίμηση η υποχώρηση της κυβερνώσας Αριστεράς είναι ολοκληρωτική σε όλη την επικράτεια, ακόμη και στα κάστρα της Κρήτης, όπου η Νέα Δημοκρατία προηγείται και το ΠΑΣΟΚ έρχεται να κερδίσει σημαντικό χαμένο έδαφος.

Είναι προφανές πως στο κόμμα της Κουμουνδούρου θα αρχίσουν διεργασίες που παραδοσιακά στην Αριστερά είναι μακρές, επώδυνες, αλλά και σύνθετες. Τίθεται, βεβαίως, ζήτημα παραμονής του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία, αλλά προβλέπονται διαδικασίες από το Καταστατικό. Με λίγα λόγια, οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα πάρουν καιρό.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές ισοδυναμούν με πολιτική συντριβή. Μία συντριβή απαιτεί πειστικές εξηγήσεις, σοβαρές προτάσεις και αξιόπιστες προοπτικές. Είναι προφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε από ένα 3,5% και έφτασε να κυβερνήσει, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα πολιτικής επιβίωσης στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα και με τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς που ισχύουν από το βράδυ των εκλογών.

Οι αναποφάσιστοι, τελικά, διαδραμάτισαν ρόλο ρυθμιστή ως προς το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και αποτελούν τη βασική αιτία που οι δημοσκοπήσεις δεν κατάφεραν να αποτυπώσουν την πραγματική εικόνα της κοινωνίας. Είναι οι αναποφάσιστοι, οι κεντρώοι ψηφοφόροι, αλλά και μερίδα της νεολαίας που δεν έδωσαν τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ και αντιθέτως ενίσχυσαν θεαματικά τη Νέα Δημοκρατία, επιλέγοντας τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software