x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

ΤΡΑΓΙΚΟ - Ναυάγιο στην Πύλο: Το BBC αμφισβητεί το Λιμενικό – «Ακινητοποιημένο επί επτά ώρες το αλιευτικό»

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Το BBC βασιζόμενο στην ανάλυση της κίνησης παραπλέοντων πλοίων μέσω στοιχείων που παρείχε η MarineTraffic, υποστηρίζει ότι το υπερπλήρες αλιευτικό σκάφος δεν κινούνταν για τουλάχιστον επτά ώρες πριν ανατραπεί. Την ίδια ώρα To Ελληνικό Λιμενικό, επιμένει ότι κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών το σκάφος είχε πορεία προς την Ιταλία και δεν χρειαζόταν διάσωση.

«Η Frontex, η συνοριακή δύναμη της ΕΕ, αναφέρει ότι εντόπισε για πρώτη φορά το σκάφος με τους μετανάστες γύρω στις 08:00 ώρα Ελλάδας την Τρίτη και ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές.

Το Alarm Phone, μια τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για μετανάστες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη θάλασσα, αναφέρει ότι έλαβε μια κλήση στις 12:17 GMT που έλεγε ότι το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο.

Με βίντεο και φωτογραφίες που χρησιμοποιήσαμε και που πιστοποιήθηκαν από το BBC Verify, καθώς και δικαστικά αρχεία και ναυτιλιακά ημερολόγια, αναλύσαμε την κίνηση των σκαφών στην περιοχή τις επόμενες ώρες.

Το animation της θαλάσσιας κυκλοφορίας δείχνει ένα πλοίο με το όνομα Lucky Sailor να στρέφεται απότομα βόρεια στις 15:00 GMT.

Ο ιδιοκτήτης του Lucky Sailor μας έδωσε το ημερολόγιό του και επιβεβαίωσε ότι του είχε ζητηθεί από την ακτοφυλακή να πλησιάσει τη βάρκα των μεταναστών και να δώσει φαγητό και νερό.

Περίπου μισή ώρα αργότερα, στις 15:35 GMT, το ελικόπτερο της ακτοφυλακής βρήκε τη βάρκα των μεταναστών. Οι αρχές συνέχισαν να υποστηρίζουν ότι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε σταθερή πορεία.

Αλλά δυόμισι ώρες αργότερα, γύρω στις 18:00 GMT, ένα άλλο σκάφος, το Faithful Warrior, ταξίδεψε στην ίδια περιοχή και έδωσε επίσης προμήθειες στο σκάφος.

Το βίντεο – που φέρεται να έχει τραβηχτεί από το Faithful Warrior – υποστηρίζεται ότι δείχνει την παράδοση προμηθειών στο πλοίο των μεταναστών μέσω ενός σχοινιού στο νερό. Δεν φαίνονται άλλα πλοία.

Το BBC Verify το έλεγξε και διαπίστωσε ότι το πλοίο – το οποίο δεν κινείται στο βίντεο – ταιριάζει με το σχήμα του πλοίου μεταναστών που φαίνεται σε φωτογραφίες και οι καιρικές συνθήκες ταιριάζουν με αυτές που αναφέρθηκαν εκείνη την ώρα. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς γυρίστηκε αυτό το βίντεο.

Μεταξύ 19:40 και 22.40, οι Έλληνες αξιωματούχοι αρχικά ισχυρίστηκαν ότι το σκάφος διατηρούσε “σταθερή πορεία και ταχύτητα”.

Στην αρχική τους δήλωση υποστήριζαν, ότι παρατηρούσαν από διακριτική απόσταση, αλλά μια κοντινή εικόνα που δημοσίευσαν αργότερα οι ίδιοι – από αυτή τη χρονική περίοδο – δείχνει ότι το σκάφος των μεταναστών δεν πηγαίνει πουθενά.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε αργότερα ότι η ακτοφυλακή επιχείρησε να επιβιβαστεί στο σκάφος για να εκτιμήσει τον κίνδυνο, αλλά οι επιβαίνοντες αφαίρεσαν το σχοινί που είχε προσδεθεί και δεν ήθελαν βοήθεια.

Όλη η ναυτιλιακή δραστηριότητα των τελευταίων επτά ωρών, στο μεταξύ , ήταν εστιασμένη γύρω από ένα συγκεκριμένο σημείο, γεγονός που υποδηλώνει ότι το σκάφος των μεταναστών δεν είχε μετακινηθεί σχεδόν καθόλου.

Η κλίμακα του κινούμενου χάρτη υποδηλώνει ότι διένυσε  μερικά ναυτικά μίλια, κάτι που μπορεί να είναι αναμενόμενο για ένα ταλαιπωρημένο σκάφος που ταλανίζεται από τον άνεμο και τα κύματα στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου.

Οι ενέργειες των ανθρώπων σε κίνδυνο, που μετακινούνταν μέσα στο σκάφος, θα συνέβαλαν επίσης στην όποια κίνηση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, οι Έλληνες αξιωματούχοι επέμειναν ότι δεν είχε πρόβλημα και αντίθετα βρισκόταν με ασφάλεια στο δρόμο προς την Ιταλία και έτσι η ακτοφυλακή δεν επιχείρησε διάσωση.

Στις 23:00, το σκάφος βυθίστηκε με εκατοντάδες επιβαίνοντες, ενώ δεκάδες άλλα πλοία άρχισαν να φτάνουν στην περιοχή.

Μεταξύ αυτών ήταν και το Celebrity Beyond από το οποίο τραβήχτηκαν πλάνα από τα επακόλουθα της καταστροφής και αργότερα στάλθηκαν στο BBC.

Ένα πολυτελές γιοτ, το Mayan Queen, λαμβάνει στη συνέχεια εντολή να βοηθήσει να βγουν στην ξηρά κάποιοι από τους 104 επιζώντες.

Οι διασωθέντες έφτασαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Καλαμάτας, αλλά άφησαν πίσω τους μια σειρά από ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με την όλη ελληνική αντίδραση».

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software