Φιντάν: «Η Τουρκία δεν επηρεάζεται από τις πιέσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO»

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η Τουρκία δεν θα επηρεαστεί από τις «πιέσεις» και θα αντιταχθεί στην ένταξη της Σουηδίας στο NATO, αν αυτή αποτελεί «βάρος» για την Ατλαντική συμμαχία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. «Η Τουρκία απορρίπτει την προσφυγή σε πιέσεις. Ενεργούμε με βάση τις αρχές μας», υποστήριξε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Χακάν Φιντάν και κάλεσε τη Σουηδία να «κάνει αυτά που πρέπει» για να μπορέσει να μπει στο ΝΑΤΟ.

«Το ζήτημα αν η ένταξη της Σουηδίας στο NATO αποτελεί βάρος ή πλεονέκτημα σε όρους στρατηγικής και ασφάλειας αποτελεί όλο και περισσότερο αντικείμενο συζήτησης», πρόσθεσε ο υπουργός μία εβδομάδα πριν από την ετήσια σύνοδο κορυφής του NATO που είναι προγραμματισμένη για τις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους.

Μέχρι τότε, μια σύνοδος ανάμεσα στη Σουηδία και την Τουρκία προβλέπεται να διεξαχθεί μεθαύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και των συμβούλων για θέματα εθνικής ασφαλείας. Η Άγκυρα, η οποία εμποδίζει από το Μάιο του 2022 την ένταξη της Σουηδίας στο NATO, επέκρινε τη χώρα αυτή την περασμένη εβδομάδα μετά το κάψιμο ενός αντιτύπου του Κορανίου στη Στοκχόλμη, μια πράξη που «καταδικάσθηκε κατηγορηματικά» και χαρακτηρίσθηκε «ισλαμοφοβική» από τη σουηδική κυβέρνηση.

TAGS: