x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Στρατιωτικοί του Μαλί πέφτουν σε ενέδρα τζιχαντιστών στα σύνορα με τον Νίγηρα

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Οχηματοπομπή του στρατού του Μαλί, η οποία συνόδευε φορτηγά κατευθυνόμενα στον γειτονικό Νίγηρα, έπεσε χθες Πέμπτη σε ενέδρα τζιχαντιστών στην περιφέρεια Μενακά (βορειοανατολικά) κι εκφράζονται φόβοι για βαρύ απολογισμό, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τοπικός αιρετός και πηγές του στον στρατό και στην αστυνομία.

 

«Στην κοινότητα Ασελάλ, περίπου είκοσι χιλιόμετρα από τη Μενακά προς την κατεύθυνση της κοινότητας Αντερανμπουκάν, μέλη του στρατού έπεσαν σε ενέδρα χθες Πέμπτη. Ο απολογισμός είναι βαρύς», δήλωσε τοπικός αιρετός.

«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη διαδικασία αποτίμησης του απολογισμού. Τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους έστησαν (…) ενέδρα σε στοιχεία του στρατού, όχι μακριά από τη Μενακά. Οι στρατιώτες μας αμύνθηκαν γενναία», δήλωσε στρατιωτική πηγή.

 
 

Αξιωματικός της αστυνομίας επιβεβαίωσε την πληροφορία, διευκρινίζοντας πως οι στρατιωτικοί «συνόδευαν φορτηγά που πήγαιναν στον Νίγηρα».

Δεν είναι σαφές για ποιον λόγο μετέβαιναν τα φορτηγά στη χώρα αυτή, όπου εξαπλώνεται η φονική δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων κι εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα μείζων πολιτική κρίση, καθώς στρατιωτικοί ανέτρεψαν τον εκλεγμένο πρόεδρο.

 

Το Μαλί, όπου κυβερνά επίσης στρατιωτικό καθεστώς από το 2020, διαβεβαίωσε τις νέες αρχές του Νίγηρα πως θα τις υποστηρίξει και –μαζί με την Μπουρκίνα Φάσο– προειδοποίησε πως οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή θα εκληφθεί ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον του ιδίου.

Το Μαλί έχει βυθιστεί από το 2012 σε πολυδιάστατη κρίση, πολιτική, ασφαλείας και οικονομική, αφότου ξέσπασε αρχικά αυτονομιστική και στη συνέχεια τζιχαντιστική ένοπλη εξέγερση, που κατόπιν εξαπλώθηκε στο κεντρικό τμήμα της χώρας και σε γειτονικά κράτη, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα.

 

Η περιφέρεια Μενακά μετατράπηκε τους τελευταίους μήνες σε θέατρο προέλασης του Ισλαμικού Κράτους στη Μεγάλη Σαχάρα (ΙΚΜΣ). Οι επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης σε αυτή την περιοχή, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) έχουν στοιχίσει τη ζωή σε «εκατοντάδες» ανθρώπους και έχουν αναγκάσει χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τον τόπο τους από την αρχή της χρονιάς.

 
 
TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software