x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Στην Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της Λιβύης και τις ευθύνες της κυβέρνησης

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Τα εύλογα ερωτήματα για τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης στην τραγωδία στην οποία κατέληξε η ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη, ύστερα από σοβαρότατο τροχαίο με αποτέλεσμα την απώλεια τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και 2 πολιτών -διερμηνέων που συμμετείχαν σε αυτή, φέρνουν στη Βουλή οι Ευάγγελος Αποστολάκης και Ρένα Δούρου.

«Το τραγικό αυτό αποτέλεσμα δημιουργεί εύλογα ερωτήματα όσον αφορά στην επιχειρησιακή και επιτελική σχεδίαση και εκτέλεση της αποστολής σε μια χώρα, η οποία είναι γνωστό ότι δοκιμάζεται από εμφύλιες συγκρούσεις», παρατηρούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που υπενθυμίζουν ότι «η ασφάλεια μιας αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων ακόμα και για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε μια χώρα που σπαράσσεται από εμφύλια σύγκρουση, είναι ζήτημα επιχειρησιακού σχεδιασμού».

Υπογραμμίζουν ότι ο αρνητικός αντίκτυπος σε διεθνές επίπεδο της αποτυχίας της επιχειρησιακής σχεδίασης της ανθρωπιστικής αποστολής, «πλήττει το ηθικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», προσθέτοντας παράλληλα ότι «τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας από μόνα τους δεν επαρκούν για την απαραίτητη ανάγνωση των λαθών».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνουν έτσι σειρά κρίσιμων ερωτημάτων στους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών. Ερωτήματα σχετικά με την καθυστέρηση επαρκούς ενημέρωσης για τις συνθήκες του τραγικού τροχαίου καθώς και με τα «συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας που είχαν προβλεφθεί για την μετακίνηση της Ελληνικής αποστολής σε χώρα που σπαράσσεται από εμφύλια σύρραξη δεδομένων και των πιθανών κινδύνων που δύνανται να ανακύψουν». Θέτουν το ερώτημα σχετικά με το ποιο ήταν «το επεξεργασμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την ασφάλεια της αποστολής» και ρωτούν αν οι λιβυκές δυνάμεις ήταν σε συνεννόηση «για να αναλάβουν την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής και αν ναι, κρίνεται πρόσφορη η παραπάνω συνδρομή, δεδομένης και της εμφύλιας διαμάχης».

Ρωτούν επίσης αν υπήρξε ανάμιξη του Υπουργείου Εξωτερικών στην αποστολή, και αν ναι ποια ήταν αυτή. Τέλος οι δύο βουλευτές ζητούν απάντηση στο «γιατί το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε την Κυριακή, 17.09 στις 19.35 ανακοίνωση με αναφορά σε ‘ελαφρούς τραυματισμούς’, ενώ τα διεθνή ΜΜΕ αποκάλυπταν τον θάνατο μελών της ελληνικής αποστολής».

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software