x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ELIAS ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ: ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΜΕΡΑ – ΠΟΥ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

 

Σήμερα Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια και τη δυτική Κρήτη. Είναι πιθανόν να σημειωθούν κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

 
 

Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

 

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς κατά διαστήματα στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 8 μποφόρ, βαθμιαία όμως στα νότια πελάγη θα στραφούν σε νότιους 3 με 4 μποφόρ, ενώ στο βόρειο Αιγαίο από το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει τους 24 με 26 και στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά καθώς και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Στη Θράκη λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά κυρίως στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά κυρίως στην κεντρική και ανατολική Στερεά και συγκεκριμένα στους νομούς Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας καθώς και στη βόρεια Εύβοια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες κυρίως στα βόρεια, με τοπικές βροχές και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 7, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 8 μποφόρ, με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στις Σποράδες, στο νομό Καρδίτσας και στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα δυτικά και νότια πιθανώς κατά διαστήματα θα είναι ισχυρά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 28-09-2023
Στα ανατολικά, τα κεντρικά και τα νότια προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία, σταδιακά θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και στα νοτιοανατολικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 26 με 28 βαθμούς και κατά τόπους τους 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29-09-2023
Στα ανατολικά και τα νότια προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες τις πρωινές ώρες πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Στις υπόλοιπες περιοχές άστατος καιρός με λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 30-09-2023
Στα ανατολικά και τα νότια προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 01-10-2023
Στα νότια προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου πιθανώς να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Tα ξημερώματα της Τετάρτης ξεκίνησαν στην Αττική ισχυρές καταιγίδες συνοδευόμενες από μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πυροσβεστική δεν έχει δεχθεί κάποια κλήση, ωστόσο σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές.

112 στην Αττική, με το μήνυμα να τονίζει ότι πρέπει να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις.

 

Δύσκολη μέρα θα είναι η σημερινή καθώς η κακοκαιρία Elias θα επηρεάσει τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, τη Στερεά αλλά και τις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς κατά διαστήματα τις δυτικές Κυκλάδες και το βόρειο Αιγαίο.

Στην Αργολίδα τα πρώτα σημάδια της κακοκαιρίας έγιναν ορατά από αργά το απόγευμα της Τρίτης με έντονη βροχόπτωση και πολλούς κεραυνούς και αστραπές.

Έντονα προβλήματα δημιούργησε το πέρασμα του καιρικού φαινομένου στην περιοχή Δαλαμανάρα Άργους.

Από τη δυνατή βροχόπτωση έκλεισε για λίγο η επαρχιακή οδός Ναυπλίου Άργους στο ύψος της Δαλαμανάρας ενώ ένας μεγάλος ευκάλυπτος έκλεισε την κυκλοφορία στο ένα ρεύμα μπροστά από το σούπερ μάρκετ Κρητικός.

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης, φερτά υλικά έπεσαν σε σημεία της επαρχιακής οδού Πούντας – Καλαβρύτων, ενώ μηχανήματα της αυτοδιοίκησης επιχειρούν συνεχώς ώστε να τα απομακρύνουν.

Στο μεταξύ, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, συνεχίζεται η κίνηση σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Αθηνών, στο ύψος της Αιγιάλειας, με κατεύθυνση προς Αθήνα, το οποίο έχει κλείσει από το απόγευμα της Δευτέρας, λόγω των λασποροών και φερτών υλικών από καμένες περιοχές.

Η αμφιδρόμηση έχει τεθεί σε ισχύ από το σταθμό διοδίων του Ελαιώνα στο 163,5ο χιλιόμετρο, έως το 160,6ο χιλιόμετρο.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον δήμο Λαμιέων κάποιοι από τους κατοίκους αποφάσισαν να απομακρυνθούν προληπτικά και ειδικότερα από το χωριό Κόμμα.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή και χωματουργικά μηχανήματα βρίσκονται επί ποδός σε κομβικά σημεία για να επιχειρήσουν εφόσον χρειαστεί.

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλο τον νομό Φθιώτιδας για μεγάλες ποσότητες νερού μέσα στη νύχτα.

Σε επιφυλακή, διατηρώντας παράλληλα την πρέπουσα ψυχραιμία, είναι οι κάτοικοι του Παλαμά, μετά τα όσα καταστροφικά βίωσαν με την κακοκαιρία Daniel τις τελευταίες ημέρες, και ενόψει της επέλασης της νέας κακοκαιρίας «Elias».

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλαμά κ. Δημήτρης Τσιγαρδάς μιλώντας στο ΑΠΕ τόνισε ότι η κατάσταση μέχρι τώρα είναι πιο ήπια και ήρεμη σε σχέση με την κακοκαιρία Daniel, κατά την οποία ο Δήμος Παλαμά είχε τα περισσότερα προβλήματα με ανυπολόγιστες καταστροφές, καθώς δέχθηκε τον μεγαλύτερο όγκο βροχής.

Να σημειώσουμε πως το τοπικό συντονιστικό όργανο του Δήμου Παλαμά, όπως ανακοινώθηκε, συνεδρίασε και καθόρισε τις θέσεις συγκέντρωσης των κατοίκων κάθε κοινότητας για το ενδεχόμενο πλημύρας. Αποφασίστηκε ότι εφόσον απαιτηθεί εκκένωση οικισμού/ών λόγω σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων, όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να φιλοξενηθούν στα ψηλότερα σπίτια και οι υπόλοιποι να φύγουν από τα σπίτια τους στις προκαθορισμένες θέσεις που υπάρχουν σε κάθε κοινότητα.

Οι κάτοικοι στον Παλαμά θωρακίζουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώ παράλληλα μεταφέρουν τα αυτοκίνητά τους σε υπερυψωμένο σημείο του χωριού.

Μετά τις 19:00 της Τρίτης ξεκίνησε και πάλι η βροχή με την αγωνία των κατοίκων να είναι πάρα πολύ μεγάλη με πολλούς από αυτούς να λένε ότι τα βράδια δεν κοιμούνται πια στα ισόγεια αλλά πηγαίνουν σε ψηλότερα σημεία.

Παράλληλα, στους δρόμους παραμένουν φερτά υλικά και οικοαποσκευές με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση με το χωριό να έχει γίνει ένας σκουπιδότοπος και να αποτελεί υγειονομική βόμβα.

Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση, επηρεάζοντας περισσότερο τα κεντρικά, ανατολικά, και νότια τμήματα της χώρας. Τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται στη Ανατολική και Νότια Θεσσαλία, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά και κυρίως στην Πελοπόννησο – ιδιαίτερα Κεντρική και Βόρεια – η οποία φαίνεται να δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχής.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, κυρίως τις πρωινές ώρες. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη, με έντονα φαινόμενα στο νομό Χανίων.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software