Ανάσα για τη Γάζα – Από αύριο 20/10 τα πρώτα 20 φορτηγά της ανθρωπιστικής βοήθειας

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Από αύριο Παρασκευή 20 Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσει η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στα περίπου 2,3 εκατομμύρια των Παλαιστινίων της Γάζας, η οποία παραμένει πλήρως αποκλεισμένη από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις.

Όπως έγινε γνωστό, περίπου 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα περάσουν από το πέρασμα της Rafah στα σύνορα Αιγύπτου – Γάζας.

Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι οι Αιγύπτιοι θα πρέπει να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχουν επέλθει στο οδικό δίκτυο από τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών.
Εκτιμάται πως μέχρι στιγμής υπάρχουν πάνω από 200 φορτηγά με περίπου 3.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας κοντά στο πέρασμα της Rafah.
Παρόλο αυτά, και όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, από τα 200 θα περάσουν αρχικά τα 20 φορτηγά.
Εάν διαπιστωθεί ότι η Hamas κατασχέσει αυτά τα φορτία ή δεν τους επιτρέψει να περάσουν, τότε η ανθρωπιστική βοήθεια θα διακοπεί.

Η συμφωνία για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία ωστόσο εκτιμάται ότι δεν επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού, επιτεύχθηκε μεταξύ των προέδρων της Αιγύπτου, Abdel Fatah al Sisi και των ΗΠΑ, Joe Biden.
Οι δύο πρόεδροι, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας, συμφώνησαν στην ανάγκη για διατήρηση της σταθερότητας στην Μέση Ανατολή και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Hamas, ενώ επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη στρατηγικής σημασίας σχέση μεταξύ των χωρών τους.

TAGS: