x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Κασιμάτη: Η κυβέρνηση να μην διανοηθεί να υπογράψει συμφωνία που θα επιτρέπει μετανάστευση Τούρκων στα νησιά

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει διεξοδικά τη Βουλή για την επίσημη επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στην Τουρκία και τη διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίνα Κασιμάτη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το μεταναστευτικό, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιώνει από τον εαυτό της να παίξει τον δικό της ρόλο, ώστε να περιοριστεί και να παταχθεί ο αναθεωρητισμός της γείτονος και να προαχθούν στην περιοχή τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο και τα ιδεώδη του πολιτισμού μας για ειρήνη, ελευθερία, ισότητα, πρόοδο και ανθρωπισμό.

Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Κασιμάτη επισήμανε ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού έχει γίνει επισήμως ευρωτουρκικό ζήτημα, το 2016 και δεν μπορεί ούτε επιτρέπεται, επί της αρχής, να υπεισέρχονται διμερή ζητήματα Ελλάδας-Τουρκίας, πολλώ δε μάλλον να ικανοποιούνται οικειοθελώς από την κυβέρνηση αξιώσεις της Τουρκίας.

«Αναφέρομαι στο τρίτο σημείο της συμφωνίας που φέρεστε να έχετε οριστικοποιήσει με την Τουρκία, η οποία ενεργοποιεί παλαιό αίτημα της Άγκυρας για διευκόλυνση της μετάβασης Τούρκων πολιτών σε επτά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου -Καστελόριζο, Ρόδος, Κως, Λέρος, Χίος, Σάμος, Λέσβος- με παροχή ετήσιας βίζας. Σοβαρολογούμε; Και αυτό το έχετε συζητήσει, όπως διαβάζουμε, με την αρμόδια επίτροπο Μετανάστευσης; Με τα νησιά μας να λειτουργούν ως μοντέλο για περαιτέρω διευκολύνσεις-μετακινήσεις Τούρκων πολιτών στην υπόλοιπη Ευρώπη;», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε, απευθυνόμενη στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου: «Δηλαδή, προκειμένου να τηρήσει η Τουρκία τις δεσμεύσεις της στο μεταναστευτικό, για τις οποίες πληρώνεται αδρά από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ακόμα και όταν δεν τις τηρεί, η Τουρκία που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό-προσφυγικό, που δεν συμμετέχει στην επιβολή των Νατοϊκών κυρώσεων στη Ρωσία, που δεν υφίσταται ευρωπαϊκές κυρώσεις, για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου εις βάρος της Ελλάδας, η Τουρκία που έχει εισβάλει στην Κύπρο και επί 49 χρόνια παρανόμως κατέχει εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία που επιδιώκει να γκριζάρει το Αιγαίο, που αμφισβητεί την ισχύ της Συνθήκης της Λοζάνης, από τη Θράκη ως το Αιγαίο, και αξιώνει την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, η Τουρκία που διατηρεί και ενεργό casus belli, σε περίπτωση που ασκήσουμε τα κεκτημένα από το διεθνές δίκαιο επέκτασης της εθνικής κυριαρχίας από τα νησιά μας, και ενώ προσδοκούμε να διεκδικήσουμε, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όχι με πολιτική διαπραγμάτευση, όπως απαράδεκτα, έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τα ζητήματα υφαλοκρηπίδας ΑΟΖ, η Τουρκία που με την ανοχή της κυβέρνησης σας, κατοχύρωσε το εμπορικό σήμα Turkaegean, αυτή η Τουρκία θα λάβει, για να εκπληρώνει τις διεθνείς της υποχρεώσεις ελληνικά εθνικά ανταλλάγματα; Θα λάβει τη μετανάστευση Τούρκων πολιτών στα υπό αμφισβήτηση νησιά μας, για ένα χρόνο; Και προξενητής της ιδέας, για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, είστε εσείς; Αυτό περιελάμβανε το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Ν. Υόρκη; Πάρτε το πίσω. Ούτε να διανοηθείτε να υπογράψετε τέτοια συμφωνία με τον Τούρκο ομόλογό σας».

Η Νίνα Κασιμάτη είπε ότι και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να αποσύρει αυτό το θέμα από το τραπέζι του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, μεταξύ των δύο χωρών, που θα λάβει χώρα την 7η Δεκεμβρίου, παρουσία του κ. Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενη στη Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι τα κείμενα που παρουσιάζονται δεν καλύπτουν επαρκώς τις ελληνικές θέσεις και ότι «δεν επιτυγχάνεται η αναγκαία ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης, καθώς το σύμφωνο προτείνει υποχρεωτικές συνοριακές διαδικασίες για τα κράτη πρώτης γραμμής αλλά μόνο ευέλικτη και μη δεσμευτική αλληλεγγύη για τα λοιπά κράτη μέλη».

«Χαιρετίζουμε την πρόβλεψη για έναν μηχανισμό αντιμετώπισης μεταναστευτικών πιέσεων, μέσω υποχρεωτικής αλληλεγγύης. Ωστόσο η αλληλεγγύη αυτή, αποδυναμώνεται, λόγω των σύνθετων διαδικασιών που απαιτούνται με την εφαρμογή της. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η υποχρεωτικότητα και η ταχύτητα των μετεγκαταστάσεων», είπε η βουλευτής και προσέθεσε ότι από το προτεινόμενο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου απουσιάζει ένα ισχυρό σύστημα επιστροφών, που δεν πρέπει να είναι ζήτημα ξεχωριστά για κράτος μέλος αλλά να υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή φωνή και συντονισμένη πίεση προς τις τρίτες χώρες.

Η κυρία Κασιμάτη αναφέρθηκε και στον θάνατο του μετανάστη στο ΠΡΟΚΕΚΑ της Κορίνθου, σημειώνοντας ότι είναι παρακολούθημα της απαξίωσης των δομών και συνιστά «ντροπή» για την Ελλάδα που πρέπει να υπερασπίζεται και τα εθνικά της δίκαια και την ανθρωπιστική της ηγεμονία.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software