x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Εντυπωσιακή εκδήλωση των Ενόπλων Δυνάμεων στο Μέγαρο Μουσικής

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Με μια εξαιρετικά εντυπωσιακή, συγκινητική και καλαίσθητη βραδιά που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων την 21 Νοεμβρίου, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος που ήταν ο οικοδεσπότης της βραδιάς, ενώ στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παρέστησαν φυσικά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος - Γεώργιος Δένδιας και ο Υφυπουργός κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

           

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα και την ομιλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ η οποία μεταξύ άλλων επικεντρώθηκε στις μεγάλες και κομβικές αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία 4 χρόνια στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σταχυολογούμε τα εξής:

- Η απόλυτα επιτυχής αντιμετώπιση πρωτοφανών προκλήσεων ασφαλείας και άμυνας της Ελλάδος και σε ένταση και σε χρονική διάρκεια με πρώτη την υβριδική απειλή πολύ ισχυρής έντασης στον Έβρο, τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020 και αργότερα το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου με την πλήρη ανάπτυξη και ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων σχεδόν μέχρι το τέλος του χρόνου, με αφορμή τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

- Επανασχεδιασμός, ανασύνταξη και αναδιοργάνωση της αρχιτεκτονικής ασφαλείας και άμυνας της Χώρας υπό το φως των τεκτονικών αλλαγών που γίνονται στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, με ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, ιδιαίτερα στον Έβρο και στα νησιά, αλλά και στην Κρήτη λόγω Λιβύης και Ανατολικής Μεσογείου.

- Είναι σε εξέλιξη η επέκταση και κατασκευή του Νέου Εθνικού Ναυστάθμου για το ΠΝ στην Σούδα, όπου θα ναυλοχεί ο μισός στόλος μας πολύ σύντομα, όπως σε προκαταρκτικό στάδιο είναι και η δημιουργία νέου πολεμικού αεροδρομίου στο Καστέλι, που μαζί με μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα θα επαυξήσουν κατακόρυφα τις αποτρεπτικές μας δυνατότητες στο Αιγαίο και  στην Ανατολική Μεσόγειο.

- Την ίδρυση και την λειτουργία της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, ένα όραμα δεκαετιών που πήρε σάρκα και οστά με απόφαση του Αρχηγού, ξεκολλώντας τις Ειδικές Δυνάμεις από το παρωχημένο μοντέλο λειτουργίας τους, και τις έβαλε σε μια νέα εποχή. 

- Την ίδρυση της Διεύθυνσης Διαστήματος του ΓΕΕΘΑ που ήδη συνεργάζεται με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και με αντίστοιχες Διοικήσεις της Γαλλίας και των ΗΠΑ. Προσδιόρισε ως επόμενο ορόσημο την απόκτηση Διοίκησης Διαστήματος, όταν θα επιτευχθεί η αποστολή μέσων στο Διάστημα για στρατιωτικούς σκοπούς.

- Στον τομέα της αμυντικής διπλωματίας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τις συνεχείς επαφές του και τις πρωτοβουλίες του, ενίσχυσε εντυπωσιακά τις στρατιωτικές συνεργασίες με τις ΗΠΑ, την Γαλλία, με σχεδόν όλες τις Βαλκανικές Χώρες, με σημαντικές αραβικές χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία (για πρώτη φορά), η Ιορδανία και η Αίγυπτος, με το Ισραήλ και με την Κύπρο, συντελώντας με αυτό τον τρόπο στην εδραίωση της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

- Τα εξοπλιστικά προγράμματα που το ΓΕΕΘΑ πρότεινε και η Κυβέρνηση ενέκρινε το 2020 για την υλοποίηση ενός συμπαγούς αμυντικού σχεδιασμού, που οικοδομεί τις ισχυρές Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις του παρόντος, αλλά κυρίως του μέλλοντος, με ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα φιλόδοξο μεν, αλλά μακρόπνοο και προσεκτικά μελετημένο, όπως πρέπει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα 15ετίας και πλέον. Αναφέρθηκε εμφατικά στα πραγματικά εντυπωσιακά στοιχεία προετοιμασίας και ολοκλήρωσης εκατοντάδων εξοπλιστικών προγραμμάτων που βρίσκονται στα διάφορα στάδια ωρίμανσης και απένειμε τα εύσημα στο προσωπικό που τα ΄΄τρέχει΄΄ και τα χειρίζεται.

- Αναφέρθηκε στη διαδικασία ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού που εγκρίθηκε από την Κυβέρνηση και πάλι το 2020, κατόπιν εισηγήσεως του ΓΕΕΘΑ και ήδη οι Στρατιωτικές Σχολές έχουν αυξήσει κατά σχεδόν 30% τους σπουδαστές τους, ενώ συνεχίζεται η πρόσληψη των 15.580 ΕΠΟΠ εν συνόλω για την πενταετία 2020-25.

- Ευχάριστη έκπληξη προκάλεσε η αναφορά του στην εισαγωγή της νέας στολής παραλλαγής, για όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, κάτι που απεφασίσθη από το ΓΕΕΘΑ το 2021 και τελικώς καρποφόρησε και εγκρίθηκε πολύ πρόσφατα και ήδη εφοδιάζονται μ’ αυτήν οι πρώτες Μονάδες.

- Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια στάθηκαν με απαράμιλλη συνέπεια στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας σε κάθε είδους δοκιμασίες, θεομηνίες και φυσικές καταστροφές, αλλά και στην πανδημία.

- Δήλωσε πολύ υπερήφανος για το υπέροχο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο ευχαρίστησε ιδιαίτερα και εξέφρασε τον απεριόριστο σεβασμό του και την βαθιά του εκτίμηση. Ευχαρίστησε  θερμά και μέσα από την καρδιά του και τα μέλη των οικογενειών του προσωπικού, για την υπομονή και την καρτερία που δείχνουν απέναντι στις ιδιομορφίες και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του στρατιωτικού επαγγέλματος.

- Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ολοκλήρωσε την ομιλία του κλίνοντας ευλαβικά το γόνυ και αποτίοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους αθάνατους νεκρούς των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν δώσει το αίμα τους και τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος εν πολέμω και εν ειρήνη. Όπως είπε τα ονόματά τους θα είναι χαραγμένα στο Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους, όπως θα ονομασθεί το νέο Μνημείο εντός του Στρατοπέδου Παπάγου, το οποίο όπως μαθαίνουμε κατασκευάζεται με πρωτοβουλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και θα είναι έτοιμο σε λίγες ημέρες. Η αιώνια φλόγα του Μνημείου θα καίει στην μνήμη τους και προς τιμήν τους.

Το πρόγραμμα της λαμπρής εορταστικής εκδήλωσης, την οποία παρουσίασαν η δημοσιογράφος κ. Μάγδα Τσέγκου και ο ηθοποιός κ. Χριστόδουλος Στυλιανού, περιλάμβανε:

  • Μουσικό περίπατο με τραγούδια σε στίχους και μουσική κορυφαίων Ελλήνων στιχουργών και συνθετών με τους ερμηνευτές κ. Γλυκερία και κ. Δημήτρη Μπάση, την διακλαδική ορχήστρα των Ενόπλων Δυνάμεων, την νεοσύστατη χορωδία της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτών με μαέστρο την καθηγήτρια μουσικής κ. Ιουλία Τζανετουλάκου, και την νεαρή Σταματίνα Γιαννακοπούλου στο μπουζούκι.
  • Βίντεο από δραστηριότητες των Κλάδων και των Παραγωγικών Σχολών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων , καθώς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.
  • Απόσπασμα από την εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του δημοσιογράφου κ. Σταύρου Θεοδωράκη αφιερωμένο στις ΕΔ, το οποίο θα προβληθεί στον ALPHA.
  • Βίντεο με δραστηριότητες και συνεκπαιδεύσεις των ΕΔ ανά τον κόσμο.
  • Βίντεο με το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ».

Συγκινητική η ερμηνεία της ηθοποιού κ. Φωτεινής Μπαξεβάνη, στο απόσπασμα του θεατρικού έργου «Κυρά της Ρω», του βραβευμένου στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. πεζογράφου, θεατρικού συγγραφέα και σεναριογράφου κ. Γιάννη Σκαραγκά σε σκηνοθεσία του κ. Σταύρου Λίτινα, η οποία τίμησε την μνήμη της Δέσποινας Αχλαδιώτου, ευρέως γνωστή ως Κυρά της Ρω. Το θεατρικό αυτό έργο τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΞ από το 2020.

Περίοπτη θέση κατείχαν στην σκηνή της εκδήλωσης τα πρωτότυπα γλυπτά πορτρέτα «Ηρώων από Μέταλλο» που παραχώρησε ειδικά για την εκδήλωση ο διεθνώς καταξιωμένος γλύπτης κ. Νίκος Φλώρος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Υπουργοί Εσωτερικών κ. Νίκη Κεραμέως, Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Φλωρίδης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτριος Παπαστεργίου, οι Υφυπουργοί Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κώτσηρας, Εσωτερικών κ. Βιβή Χαραλαμπογιάννη, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Ζωή (Ζέττα) Μακρή, Ανάπτυξης κ. Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Βασίλης - Πέτρος Σπανάκης, Δικαιοσύνης κ. Ιωάννης Μπούγας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Παππάς και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Παρόντες φυσικά ήσαν οι Αρχηγοί ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ, καθώς επίσης και ο Αρχηγός του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., όπως επίσης και εκπρόσωποι ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, πρέσβεις και ακόλουθοι άμυνας ξένων χωρών στην Ελλάδα.

dynameis 5

dynameis 4

dynameis 3

dynameis 2

dynameis

 

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software