x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Εξεταστική για Τέμπη: Εκτός ο Θάνος Πλεύρης – Κατατέθηκε μήνυση εις βάρος του

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Με επιστολή του πρός τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλο, ο Θάνος Πλέυρης δηλώνει αποχή από τα καθήκοντά του ως μέλους της, προκειμένου να διαφυλλάξει το έργο της Επιτροπής, αλλά και για να μην υπάρξει οποιαδήποτε υπόνοια στην ελληνική κοινωνία πως αυτή δεν θα λειτουργήσει με απόλυτη αμεροληψία.

Στην επιστολή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας κοινοποιεί την απόφαση του να απέχει από τα καθήκοντά του ως μέλους της Εξεταστικής Επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστήχημα στα Τέμπη έπειτα από τη νέα μήνυση που υπέβαλε ο Σύλλογος Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών – καθώς σε αυτή φέρεται να κατονομάζεται ως μηνυόμενος.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, Δ. Μαρκόπουλο, ο τέως υπουργός Υγείας τονίζει ότι επιθυμεί να διαφυλάξει απόλυτα τη διαδικασία και το έργο της επιτροπής: «Σε καμία περίπτωση δε θέλω να υπάρξει η παραμικρή υπόνοια στην ελληνική κοινωνία, αλλά πρωτίστως στους συγγενείς των θυμάτων και στους τραυματίες του δυστυχήματος, τους οποίους σέβομαι απόλυτα, ότι η επιτροπή δε θα λειτουργήσει με πλήρη αμεροληψία, δηλώνω αποχή από τα καθήκοντά μου ως μέλος της επιτροπής, προκειμένου αυτή άμεσα και χωρίς να υπάρξει άλλη καθυστέρηση για διαδικαστικούς λόγους να ξεκινήσει τις εργασίες της».

Στην επιστολή του ο κ. Πλεύρης χαρακτηρίζει αβάσιμη και προσχηματική τη μήνυση που έχει υποβληθεί σε βάρος του, και έχει πληροφορηθεί από τον Τύπο, η οποία τον κατονομάζει ως μηνυόμενο «σχετικά με υποτιθέμενη συμμετοχή μου σε όργανο για το οποίο έλαβε, δήθεν, αποφάσεις για τον χώρο του δυστυχήματος. Η όλη μου παρουσία περιορίστηκε στο συντονισμό των νοσοκομείων για την περίθαλψη των τραυματιών και στην διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων του δυστυχήματος, στο βαθμό που αυτή συνδεόταν με το Υπουργείο Υγείας».

Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, «έχει υποβληθεί αίτημα εξαίρεσής μου από μέλος της Επιτροπής από τους Βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Επιτροπή. Το αίτημα αυτό εδράζεται σε τυχόν παραβίαση των άρθρων 14 εττ. ΚΠΔ διότι, δήθεν, έχω μηνυθεί για υπόθεση η οποία σχετίζεται με τα Τέμπη. Παράλληλα έχει αναφερθεί, χωρίς να έχει υποβληθεί αντίστοιχο αίτημα, ότι ενδεχομένως κληθώ ως μάρτυρας στην διαδικασία, οπότε και πάλι συντρέχει λόγος εξαίρεσης μου».

Επί του αιτήματος καθαυτού, ο κ. Πλεύρης αναφέρει τα ακόλουθα:

«Από τη διαβίβαση της μηνυτήριας αναφοράς του Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών δεν προκύπτει ότι έχω μηνυθεί για οποιοδήποτε αδίκημα.

 

Συγκεκριμένα η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά οκτώ (8) πολιτικών προσώπων, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνομαι και σε σειρά άλλων φυσικών προσώπων, ενώ και στη περιγραφή λοιπών τυχόν συμμετοχών δεν γίνεται απολύτως καμία αναφορά έστω και με την μορφή υπόνοιας προς το πρόσωπό μου. Προς αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι η διαβίβαση του φακέλου της δικογραφίας στην Βουλή των Ελλήνων από τους Εισαγγελικούς λειτουργούς τόσο του Πρωτοδικείου όσο και του Αρείου Πάγου, έχει γίνει με ρητή αναφορά στον Πρωθυπουργό και σε επτά (7) άλλους υπουργούς, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνομαι. ‘Αρα και από την αξιολόγηση των δικαστικών αρχών προκύπτει ότι η μήνυση αυτή δεν με αφορά και δεν θα μπορούσε άλλωστε να με αφορά διότι ουδεμία απόφαση έχω λάβει που να σχετίζεται με τον χώρο που έλαβε χώρα το δυστύχημα.

Ως εκ τούτου δεν είμαι κατηγορούμενος στην υπόθεση, δεν έχω την ιδιότητα του υπόπτου, δεν αναφέρομαι στη διαβιβασθείσα μηνυτήρια αναφορά και δεν έχει ζητηθεί από συναδέλφους Βουλευτές η σύσταση Ειδικής Προκαταρκτικής Επιτροπής για το πρόσωπο μου και επομένως δεν συντρέχουν στο πρόσωπό μου οι λόγοι εξαίρεσης που επικαλούνται οι προτείνοντες Βουλευτές.

Αναφορικώς με το ενδεχόμενο κλήσεως ως μάρτυρας, έχω πλήρη άγνοια για τις συνθήκες των Ελληνικών Σιδηροδρόμων διαχρονικά, αλλά και τις συνθήκες του δυστυχήματος και η γνώση μου περιορίζεται σε πραγματικά περιστατικά που έλαβαν μετά το δυστύχημα και μόνο σε σχέση με θέματα του Υπουργείου Υγείας.

Ενώ λοιπόν εκκρεμούσε η συζήτηση για το αίτημα εξαίρεσής μου, πληροφορήθηκα από τον τύπο ότι ο ανωτέρω σύλλογος υπέβαλε νεότερη μηνυτήρια αναφορά, το περιεχόμενο της οποίας αγνοώ, που πλέον με κατονομάζει ως μηνυόμενο σχετικά με υποτιθέμενη συμμετοχή μου σε όργανο για το οποίο έλαβε, δήθεν, αποφάσεις για τον χώρο του δυστυχήματος.

Η εν λόγω μήνυση προφανώς είναι αβάσιμη προς το πρόσωπό μου, καθώς ουδεμία απόφαση έχω λάβει είτε ατομικά είτε συλλογικά που να σχετίζεται με τον χώρο του δυστυχήματος και η όλη μου παρουσία περιορίστηκε στο συντονισμό των νοσοκομείων για την περίθαλψη των τραυματιών και στην διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων του δυστυχήματος, στο βαθμό που αυτή συνδεόταν με το Υπουργείο Υγείας.

Η μήνυση μάλιστα αυτή γίνεται προσχηματικά διότι υποβάλλεται ακριβώς πριν την συζήτηση της αίτησης, ώστε να δημιουργήσει υποτιθέμενο λόγο εξαίρεσης μου. Συνεπώς, δεν συντρέχει στο πρόσωπο μου κανένας απολύτως λόγος εξαίρεσης.

Ωστόσο, δεδομένου ότι επιθυμώ να διαφυλάξω απόλυτα τη διαδικασία και το έργο της επιτροπής και σε καμία περίπτωση δε θέλω να υπάρξει η παραμικρή υπόνοια στην ελληνική κοινωνία, αλλά πρωτίστως στους συγγενείς των θυμάτων και στους τραυματίες του δυστυχήματος, τους οποίους σέβομαι απόλυτα, ότι η επιτροπή δε θα λειτουργήσει με πλήρη αμεροληψία, δηλώνω αποχή από τα καθήκοντά μου ως μέλος της επιτροπής, προκειμένου αυτή άμεσα και χωρίς να υπάρξει άλλη καθυστέρηση για διαδικαστικούς λόγους να ξεκινήσει τις εργασίες της, παραμένοντας στη διάθεση της για ό, τι χρειαστεί».

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software