Ο Γκόρντον Μπράουν ζητά παγκόσμια κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός!

0
0
0
s2smodern

Αποκλειστική μετάφραση από Τhe Guardian Ρωμαϊκό Οδοιπορικό

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν το επίκεντρο της διάσωσης των τραπεζών του 2008, προτείνει κλιμάκιο ηγετών και εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας για την αντιμετώπισης της κατάστασης.

Ο Γκόρντον Μπράουν παροτρύνει τους ηγέτες των χωρών να δημιουργήσουν μια προσωρινή μορφή παγκόσμιας κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της διπλής κρίσης – ιατρικής και οικονομικής – που προκλήθηκε από την πανδημία του Covid-19.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος βρισκόταν στο επίκεντρο των διεθνών προσπαθειών το 2008 για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της – σχεδόν – κατάρρευσης των τραπεζών, δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για μια ειδική ομάδα εργασίας-κλιμάκιο, η οποία θα περιλαμβάνει ηγέτες χωρών, εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας και επικεφαλής των διεθνών οργανισμών οι οποίοι θα έχουν… εκτελεστικές εξουσίες για τον συντονισμό της εν γένει κατάστασης.

Μια συνάντηση της ομάδας των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών της G20, υπό την προεδρία της Σαουδικής Αραβίας, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, αλλά ο Μπράουν δήλωσε ότι θα ήταν προτιμότερο να συμπεριληφθεί και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. “Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια χώρα”, είπε. “Πρέπει να υπάρξει συντονισμένη παγκόσμια ανταπόκριση.”

O Μπράουν δήλωσε ότι ἡ σημερινή κρίση είναι διαφορετική από εκείνη στην οποία συμμετείχε. “Εκείνο ήταν ένα οικονομικό πρόβλημα, το οποίο είχε οικονομικά αίτια και οικονομική λύση. “Αυτό είναι, κατά πρώτο και κύριο λόγο, μια ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει να υπάρξει κοινή δράση για την αντιμετώπιση του. Όσο περισσότερο όμως παρεμβαίνετε για την αντιμετώπιση της ιατρικής έκτακτης ανάγκης, τόσο περισσότερο θέτετε σε κίνδυνο τις οικονομίες.“

Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο Μπράουν έπεισε άλλους παγκόσμιους ηγέτες για την ανάγκη διάσωσης των τραπεζών και στη συνέχεια διοργάνωσε μια συνάντηση των G20 στο Λονδίνο, η οποία κατέληξε σε ένα πακέτο διάσωσης ύψους 1,1 δολαρίων. Παρά την πολιτική του Αμερικανικού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «America first» (πρώτα η Αμερική), δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει ἡ σύσταση ενός σώματος έκτακτης ανάγκης με εκτελεστικές εξουσίες.

Ο Μπράουν δήλωσε ότι ἡ προτεινόμενη παγκόσμια εδική ομάδα εργασίας θα αντιμετωπίσει την κρίση σε δύο μέτωπα. Πρώτον, μέσω της συντονισμένης προσπάθειας για την εξεύρεση εμβολίου και δεύτερον, μέσω της οργάνωσης, της παραγωγής, της αγοράς και της αποτροπής της κερδοσκοπίας σε βάρος του εμβολίου.

Πολλές χώρες ανακοίνωσαν οικονομικά πακέτα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά ο Μπράουν δήλωσε ότι μια ομάδα εργασίας θα μπορούσε:

Α. να διασφαλίσει ότι οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών θα συντονιστούν,

Β. θα λάβει μέτρα για την αποφυγή της μείωσης των κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές και

Γ. θα συμφωνήσει μια κοινή προσέγγιση για τη χρήση των κρατικών δαπανών για την τόνωση της ανάπτυξης.

O Μπράουν δήλωσε ότι υπήρξε αντίσταση το 2008 στη χρήση της ομάδας G20 ως μέσου για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ωστόσο ήταν σαφές στους ηγέτες παγκοσμίως ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να δουλέψει κανείς μόνος του.

“Χρειαζόμαστε κάποιο είδος εκτελεστικού διευθυντή”, δήλωσε ο Μπράουν. “Αν το έκανα και πάλι, θα έκανα τη G20 μια ευρύτερη οργάνωση, διότι υπό τις παρούσες συνθήκες πρέπει να ακούσεις τις χώρες που πλήττονται περισσότερο, τις χώρες που κάνουν τη διαφορά και τις χώρες όπου υπάρχει η πιθανότητα να πληγεί ένας τεράστιος αριθμός ατόμων – όπως η Αφρική.”

Η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χρειάστηκε να αυξήσουν την οικονομική ισχύ τους, για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, ανέφερε.

 

 

Παγκοσμιοποίηση, κορωνοϊός, Γκόρντον Μπράουν, παγκόσμια κυβέρνηση