x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

«ΒΟΜΒΑ« από τους BRICS: Θέλουν να τελειώσουν το SWIFT, ενισχύει το δολάριο

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Οι BRICS επέκριναν την δεσπόζουσα θέση του δολαρίου ΗΠΑ στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT, χαρακτηρίζοντάς το «άδικο και ακριβό».
Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των BRICS, πραγματοποιούν διεθνείς εμπορικές συναλλαγές κυρίως σε δολάρια ΗΠΑ μέσω του μηχανισμού SWIFT. Ωστόσο, η χρήση του SWIFT σχετίζεται με διάφορα κόστη, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών μεταφοράς, των συναλλαγματικών διαφορών και των μη γνωστοποιημένων δαπανών. Ειδικότερα, οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες χρεώνουν συνήθως ποσά συναλλαγματικών ισοτιμιών 3-5% για κάθε διασυνοριακή μεταφορά.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η χώρα που ξεκινά μια συναλλαγή SWIFT φέρει το κύριο βάρος των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών, με αποτέλεσμα πλεονεκτήματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι χώρες BRICS υποστηρίζουν τώρα την αντιστροφή αυτής της διαδικασίας, επιδιώκοντας να δώσουν προτεραιότητα στα πλεονεκτήματα των τοπικών νομισμάτων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Στόχος είναι η δημιουργία ενός δικαιότερου παγκόσμιου οικονομικού τοπίου στο οποίο θα μειωθεί ο κυρίαρχος ρόλος του δολαρίου ΗΠΑ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Naledi Pandor εκφράζει αυτήν την άποψη, καταγγέλλοντας την εύνοιας της SWIFT προς το δολάριο ΗΠΑ και τις δυτικές χώρες, ενώ επιβάλλει κυρώσεις στους BRICS και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες. Η Pandora περιέγραψε το σύστημα SWIFT ως « άδικο και ακριβό », υπογραμμίζοντας τις διαφορές στα διεθνή χρηματοπιστωτικά συστήματα.

Οι παρατηρήσεις της Pandora συμπίπτουν με τις προσπάθειες των BRICS, ιδιαίτερα της Ρωσίας, για την δημιουργία εναλλακτικών συστημάτων πληρωμών για την αμφισβήτηση του SWIFT και την μείωση της εξάρτησης από το δολάριο ΗΠΑ. Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι αναπτύσσει ένα τέτοιο σύστημα που θα διευκολύνει τις εμπορικές πληρωμές σε τοπικά νομίσματα, ενισχύοντας έτσι την οικονομική αυτονομία των αναπτυσσόμενων χωρών και προωθώντας την εγχώρια οικονομική ανάπτυξη.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software