x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Συρία: 20 νεκροί σε επίθεση στον νότο αποδιδόμενη σε βεντέτα

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή όταν ένοπλοι επιτέθηκαν σε κοινότητα στη νότια επαρχία Ντεράα της Συρίας, ανέφερε ΜΚΟ, την επομένη των θανάτων πολλών παιδιών σε έκρηξη βόμβας.

Η ομάδα που εξαπέλυσε την αιματηρή έφοδο διοικείται από πρώην μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), κατά τις πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η μη κυβερνητική οργάνωση πρόσθεσε πως δεν ενεπλάκη καμιά άλλη τοπική ένοπλη ομάδα. Το πρώην μέλος του ΙΚ πλέον συνεργάζεται, κατ’ αυτήν, με «τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών» της κυβέρνησης της Δαμασκού και λέγεται πως αναφέρεται στον επικεφαλής της στη Ντεράα.

Η Ντεράα ήταν λίκνο της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πριν από δεκατρία χρόνια. Η Δαμασκός δεν ανέκτησε τον έλεγχό της παρά το 2018, στο πλαίσιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύτηκε η Ρωσία.

Ωστόσο έκτοτε την επαρχία σαρώνει κύμα ανθρωποκτονιών και συγκρούσεων, οι συνθήκες είναι πολύ επισφαλείς.

Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, άνδρας που κατονόμασε ως Άχμαντ αλ Λαμπάντ, επικεφαλής «ένοπλης ομάδας», κατηγορήθηκε από αντίπαλο σχηματισμό πως τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος πυροδοτήθηκε προχθές Σάββατο στη Σαναμάιν, στην επαρχία Ντεράα, σκοτώνοντας οκτώ παιδιά.

Ο Άχμαντ αλ Λαμπάντ, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν στην κρατική ασφάλεια, αρνήθηκε την κατηγορία, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, που έχει έδρα τη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία.

Χθες, αντίπαλη ομάδα επιτέθηκε στη συνοικία όπου ζει ο Άχμαντ αλ Λαμπάντ στη Σαναμάιν και ξέσπασε μάχη, ανέφερε η ίδια πηγή.

Ακρωτηριασμένα πτώματα
Η ομάδα της οποίας ηγείται πρώην μέλος του ΙΚ επιτέθηκε και πυρπόλησε σπίτια της οικογένειας Λαμπάντ, αιχμαλώτισε κόσμο και κατόπιν τον εκτέλεσε δημόσια, προτού ακρωτηριάσει τα πτώματα κραυγάζοντας ισλαμιστικά συνθήματα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα περισσότερα θύματα ήταν μαχητές της ομάδας του Λαμπάντ, 14 από τους οποίους σκοτώθηκαν στην επίθεση, όμως έχασαν επίσης τη ζωή τους γυναίκα και δυο παιδιά της οικογένειας Λαμπάντ, όπως και ακόμη δυο άμαχοι, σημείωσε η ίδια πηγή.

Στην πλευρά των δραστών της επίθεσης, σκοτώθηκε πρώην μέλος του ΙΚ, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, που είχε κάνει νωρίτερα λόγο για 17 νεκρούς.

Τα συριακά κρατικά ΜΜΕ δεν αναφέρθηκαν στα βίαια επεισόδια.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, που επικαλέστηκε πηγή στη συριακή αστυνομία, έδωσε λίγο διαφορετικό απολογισμό της έκρηξης του Σαββάτου, που απέδωσε σε «τρομοκράτες», μεταδίδοντας πως σκοτώθηκαν επτά παιδιά.

Επιθέσεις, μάχες και δολοφονίες προσώπων πιστών στο καθεστώς, πρώην αντιπολιτευόμενων ή πολιτών που εργάζονται για το κράτος καταγράφονται συχνά στη Ντεράα, όπου το ΙΚ έχει αναλάβει την ευθύνη για διάφορες ενέργειες.

Πρώην αντικαθεστωτικοί που αποδέχθηκαν τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε η Μόσχα, βασικός σύμμαχος του Δαμασκού, επιτράπηκε να κρατήσουν τον ατομικό ελαφρύ οπλισμό τους.

Στα τέλη Ιανουαρίου, οκτώ μαχητές προσκείμενοι στο ΙΚ σκοτώθηκαν σε μάχες με τοπικές ομάδες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο εξαιρετικά περίπλοκος πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 507.000 ανθρώπους, μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, κατέστρεψε μεγάλο μέρος των υποδομών και κατατεμάχισε τη χώρα.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software