Γιάννης Σγουρός στην Ε.Ω.: «Όταν θα φύγει ο Πατούλης θα τον κυνηγούν όλοι…»

0
0
0
s2smodern

Ο τέως Περιφερειάρχης καταγγέλλει τον Γιώργο Πατούλη για αδιαφανείς διαδικασίες, καθυστέρηση έργων και δημόσιες σχέσεις!

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Παπαδόπουλο

Δεν σημειώνουμε μόνο εμείς τα λάθη και τις παραλείψεις του Γιώργου Πατούλη, στην Περιφέρεια Αττικής, ούτε και είναι ακριβώς τα πράγματα όπως τα προβάλλει το δικό του σύστημα προπαγάνδας από ΜΜΕ και κονδυλοφόρους-ντελίβερι, για να μας πείσει ανεπιτυχώς ότι παράγει ωφέλιμο έργο! Στη σημερινή συνέντευξη ο Γιάννης Σγουρός, κατακεραυνώνει τον Γιώργο Πατούλη με συγκεκριμένα στοιχεία για την ολιγωρία του στην εκτέλεση μεγάλων έργων, αλλά και στην εν γένει συμπεριφορά που τον οδήγησε ακόμα και στην πρόσληψη αδιαφανώς δικηγόρου, παρακάμπτοντας τους νομικούς της Περιφέρειας.

Ερωτ. -Γιατί αυτό το μένος κατά του Γιώργου Πατούλη και της δράσης του;

Απαντ. -Δεν είναι μένος αγαπητέ μου. Αντίθετα είμαι πολύ φειδωλός και πάντοτε προσεκτικός στις εκτιμήσεις μου. Όταν όμως ξεφεύγουμε από τα όρια, τότε επιβάλλεται ο σκληρός έλεγχος.

Ερωτ. -Δηλαδή;

Απαντ. -Να σας απαντήσω. Όταν η ταλαιπωρία χωρίς τέλος και η εκτόξευση του κόστους του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, είναι απαράδεκτη, δεν μπορεί ο Γιώργος Πατούλης να παρακολουθεί ως θεατής τις καθυστερήσεις και τις υπερβάσεις χωρίς να επεμβαίνει...Το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί το συντομότερο με τη μικρότερη επιβάρυνση για τους πολίτες και ο Περιφερειάρχης παρακολουθεί…

Ερωτ. -Μα φταίει ο Πατούλης;

Απαντ. -Έχουν περάσει 3 ½ περίπου χρόνια κ. Παπαδόπουλε, από τότε που, η τέως Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, υπέγραψε την σύμβαση κατασκευής του έργου της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου (Α’ φάση).Την κατασκευή του τη συζητούσαμε εμείς από το 12, αλλά με άλλους όρους και άλλες προϋποθέσεις. Δεν μπορούν λοιπόν να έχουν την πατρότητα της ιδέας του έργου. Ούτε και να επαίρονται για την κατασκευή του με τον τρόπο που γίνεται. Και μάλιστα για ένα έργο που διαφημίστηκε ως η κατασκευή της Αθηναϊκής Ριβιέρας με τις θετικές επιπτώσεις του σε όλη την Αττική και τους κατοίκους της. Ένα έργο 150 εκ ευρώ προϋπολογισμού, που ιστορικά είχε ξεκινήσει να συζητιέται στην Περιφέρεια Αττικής από το 2012.

Ερωτ. -Και γιατί δεν το προχωρήσατε;

Απαντ. -Γιατί αποφασίσαμε ρητά και αποκλείσαμε την κατασκευή του από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας. Γι’ αυτό!!! Όχι γιατί δεν αντιλαμβανόμασταν την σκοπιμότητα του έργου, αλλά λόγω του μεγέθους του, καθώς ένα τέτοιο φαραωνικό έργο θα απομυζούσε τους πόρους της Περιφέρειας εις βάρος όλων των υπολοίπων έργων σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας. Επιλέχθηκε συνεπώς το έργο να προταθεί στο ΕΣΠΑ, χωρίς επιτυχία όμως, διότι το αίτημα απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερωτ. -Τι έγινε μετά;

Απαντ -Το έργο επανήλθε όταν άλλαξε η Διοίκηση το 2015, τότε που επιλέχθηκε η αρχή του «φαίνεσθαι» να έχει μεγαλύτερη αξία από του «είναι». Τότε λοιπόν άρχισε να διαφημίζεται η «Αθηναϊκή Ριβιέρα», που θα κατασκευαζόταν σε 2 χρόνια. Τι έχουμε σήμερα μετά από 3 ½ χρόνια;

Ερωτ.-Μπορείτε να μου δώσετε μερικά αριθμητικά στοιχεία;

Απαντ. -Το κόστος του έργου από τα 73 εκατ. ευρώ της αρχικής σύμβασης έχει ξεπεράσει τα 105 εκατομμύρια μετά την σύναψη τριών συμπληρωματικών συμβάσεων που αύξησαν το κόστος κατά 50%.

Ερωτ.-Αυτά είναι συνηθισμένα φαινόμενα και πάντα έτσι γίνεται…

Απαντ. -Όχι κ. Παπαδόπουλε δεν γίνεται πάντα έτσι, πλην εξαιρέσεων. Όλες αυτές τις υπερβάσεις τις πληρώνει ο λαός από την τσέπη του...Να σκεφτείτε πως η προθεσμία ολοκλήρωσης ήταν για τις 15 Μαΐου του 2019!!!

Ερωτ. -Και ο Πατούλης πού φταίει σ΄ αυτό;

Απαντ. -Στην καθυστέρηση του έργου! Τα εργοτάξια τους τελευταίους μήνες υπολειτουργούν και οι πολίτες ταλαιπωρούνται καθημερινά από την κυκλοφοριακή συμφόρηση, χωρίς παράλληλα να υπάρχει πρόσβαση και οπτική θέα στη θάλασσα από την πλευρά του Μοσχάτου.

Ερωτ. -Και γιατί δεν έχετε λίγη υπομονή;

Απαντ. -Τι υπομονή να έχουμε κ. Παπαδόπουλε, όταν ακόμα βρισκόμαστε μόνο στην Α’ φάση του έργου, χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις από πού θα χρηματοδοτηθεί η Β’ φάση του έργου, πότε θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και πότε θα αποδοθεί το σύνολο του έργου στους πολίτες.

Ερωτ. Δεν μου λέτε όμως πού φταίει ο Πατούλης;

Απαντ. -Η διοίκηση του κου Πατούλη παρακολουθεί «αδιάφορη» τις εξελίξεις και σηκώνει τους ώμους της θεωρώντας, ότι οι αρχικές καταστροφικές επιλογές της κας Δούρου, δημιουργούν άλλοθι για την μετέπειτα διαχείριση. Δεν τον σώζουν όμως τα άλλοθι αυτά από τις τεράστιες ευθύνες του.

Ερωτ. -Δηλαδή μου λέτε ότι δεν έγινε χρηστή διαχείριση;

Απαντ. -Σήμερα η Ριβιέρα έχει καταντήσει ένα βαρέλι χωρίς πάτο, όπου έχουμε ρίξει πάνω από 100 εκ ευρώ και δεν έχουμε φτάσει ούτε στο μισό του συνολικού έργου. Η περίοδος του άκρατου λαϊκισμού, των έργων χωρίς αντίκρισμα, έχει περάσει. Η ορθολογιστική κατανομή πόρων ώστε να μεγιστοποιείται το αποτέλεσμα, πρέπει να είναι η βασική αρχή που διέπει την κάθε Διοίκηση. Κοινώς, τα χρήματα της Περιφέρειας Αττικής να πιάνουν τόπο. Πρακτική που εμείς υπηρετήσαμε με μεγάλη ευλάβεια. Σήμερα διαπιστώνουμε μια αδράνεια και αδυναμία να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Με αυτές τις συμπεριφορές και ταχύτητες δράσης, σε συνδυασμό και με τις υπερδεσμεύσεις πόρων για έργα χωρίς χρήματα, θα χαθούν δυστυχώς και άλλα χρόνια και η Περιφέρεια Αττικής η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, των 5 εκ πολιτών θα χάσει την μεγάλη ευκαιρία της ανάπτυξης.

Ερωτ. -Τι προτείνετε εσείς;

Απάντ. - Είναι άμεση και επείγουσα ανάγκη αφενός μεν το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις και αφετέρου να αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης που θα πάψουν να επιβαρύνουν τους φορολογούμενους πολίτες.

Ερωτ. -Παρόλα αυτά χθες ο Γιώργος Πατούλης με ανακοίνωση που εξέδωσε, υποστηρίζει πως εκείνος βρήκε το πρόβλημα και δεν το δημιούργησε ο ίδιος. Και ρίχνει την ευθύνη σε σας και στη Δούρου, υποσχόμενος ότι εκείνος θα τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες που του αφήσατε. Τον αναγκάσατε δηλαδή να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά...

Απαντ. -Αντί να δίνει υποσχέσεις και να κάνει ευχολόγια, καλό θα ήταν ο κ. Πατούλης να μας απαντήσει με συγκεκριμένα στοιχεία και χρονοδιαγράμματα για το πότε θα τελειώσει το έργο και με ποια χρηματοδότηση. Από λόγια, δικαιολογίες και εξηγήσεις χορτάσαμε.

Ερωτ. -Μήπως δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα και κάνετε αντιπολίτευση για προσωπικούς λόγους; Σας κατηγορεί ότι συνεχίζετε αυτή την τακτική ακόμα και τώρα που σας εγκατέλειψαν ορισμένοι περιφερειακοί σας σύμβουλοι γιατί αντιλήφθηκαν ότι πολιτεύεσθε με μοναδικό γνώμονα την πολιτική σας επιβίωση και όχι το συμφέρον των πολιτών και μάλιστα σας μέμφεται πως “το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη”….Τι έχετε να πείτε;

Απαντ. -Ακούστε αγαπητέ κ. Παπαδόπουλε. Εάν ο Γ. Πατούλης είναι υπερήφανος που μέλη της παράταξής μας ανεξαρτητοποιήθηκαν για να λάβουν έμμισθες θέσεις στη διοίκησή του - σε βαθμό μάλιστα που να το διατυμπανίζει χαιρέκακα στις ανακοινώσεις του- δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να επιβεβαιώνει δημόσια και ανερυθρίαστα ότι μετήλθε κατακριτέους πρωτοφανείς και υπόγειους τρόπους και μεθοδεύσεις για να διασφαλίσει μια επίπλαστη πλειοψηφία στο Π.Σ.Α. βάλλοντας κατά του πυρήνα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αυτό πρέπει να ελέγξει η δικαιοσύνη…

Ερωτ.-Δεν μου απαντάτε όμως στο καίριο θέμα που είναι το έργο της “Ριβιέρας” για το οποίο σας κατηγορεί εσάς και τη Δούρου ότι του φορτώσατε το πρόβλημα.

Απαντ. -Ο Γ. Πατούλης να αφήσει κατά μέρος τις επικοινωνιακές του υπεκφυγές και να απαντήσει ευθέως: Πότε θα σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών. Πόσο θα κοστίσει τελικά το έργο. Πότε θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση και πόσα χρήματα θα χρειαστούν ακόμα. Πόσο θα κοστίσει η Β’ Φάση και ποιος θα αναλάβει το κόστος.

Ερωτ.-Μα είστε συνεχώς κατήγορος και εναντίον του Γ. Πατούλη…

Απαντ. -Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει παιχνίδια με το δημόσιο χρήμα. Οι πόροι της Περιφέρειας είναι φόροι των Ελλήνων φορολογουμένων και πρέπει να επιστρέφουν σ’ αυτούς με τη μορφή έργων. Εμείς θα προσφύγουμε στον εισαγγελέα εφόσον διαπιστωθεί διασπάθιση του δημόσιου χρήματος...Κατ’ αυτή την έννοια το Περιφερειακό Συμβούλιο και μετά από δική μας αντίδραση έβαλε μπλόκο στην απευθείας ανάθεση σε δικηγόρο της αρεσκείας του με αμοιβή πολλών εκατοντάδων ευρώ για χειρισμούς υποθέσεων, παρόλο που η Περιφέρεια έχει πλήρως στελεχωμένη υπηρεσία από έγκριτους νομικούς.

                                 

Ερωτ. -Και πώς αντέδρασε ο κ. Πατούλης;

Απαντ. -Ομολόγησε πως η Περιφέρεια παρέλειψε να στείλει με τις απόψεις της σε μια δίκη για την Μάνδρα, από τις δεκάδες που εκκρεμούν…

Ερωτ. -Καλά, ο Περιφερειάρχης δεν ήταν υποχρεωμένος να έχει ενημέρωση;

Απάντ. -Πώς να έχει πληροφόρηση, όταν ο Γ. Πατούλης έχει άλλες προτεραιότητες, όπως πώς να διαχειριστεί κανάλια σαν το “Αττικα” που επιδοτεί αφειδώς, και πώς να βγάζει φωτογραφίες ακόμα και για τις υπηρεσιακές συσκέψεις που κάνει, πώς να κάνει δημόσιες σχέσεις και πώς να γίνουν απευθείας αναθέσεις για... σκούπες και για άλλα διάφορα; 

Ερωτ. -Πώς βλέπετε το μέλλον;

Απαντ. -Δύσκολο για τη χώρα και επικίνδυνο και πιο δύσκολο για την Περιφέρεια και την Αττική. Από τον Γ. Πατούλη απαιτούμε διαφανή διαχείριση και έργα. Όχι λόγια και δημόσιες σχέσεις. Από αυτές χορτάσαμε…

(μ.Α.) δηλαδή μετά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο!

Συνέντευξη, Περιφέρεια, Ελεύθερη Ώρα, Πατούλης, Σγουρός