Γράφτηκε στις .

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

ΔΥΟ ΔΙΚΕΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γράφει ο Μιχαήλ Παναγιωτόπουλος

Αντιναύαρχος (ε.α.) ΠΝ

Έλληνες για την Πατρίδα

Την εβδομάδα που μας πέρασε ολοκληρώθηκαν οι φάσεις δύο μεγάλων δικών. Η πρώτη, η δίκη της Χρυσής Αυγής, η «Νίκη της Δημοκρατίας», οδήγησε τα μέλη ενός κόμματος εκλεγμένου από μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, ενός κόμματος της Βουλής των Ελλήνων κατευθείαν στη φυλακή, με βαριές ποινές (οι περισσότεροι από τους πρώην Βουλευτές καταδικάστηκαν σε πάνω από 13 χρόνια  φυλάκισης λόγω σύστασης «εγκληματικής οργάνωσης»). Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτές τις αιτήσεις της υπεράσπισης και την εισήγηση της εισαγγελέως κας  Οικονόμου για αναστολή. Ανέφερε η κα Οικονόμου μεταξύ των άλλων: «……Όλοι έχουν λευκά ποινικά μητρώα, πλην του Μιχαλολιάκου, ο οποίος έχει μια καταδίκη σε ηλικία 22 ετών, του Αλεξόπουλου και του Μπούκουρα που έχουν κάποιες καταδίκες για παραβάσεις…. Οι κατηγορούμενοι δεν διέπραξαν νέες αξιόποινες πράξεις, αφού διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή έκλεισαν τα γραφεία τους και η εφημερίδα τους. Η άμεση εκτέλεση των ποινών θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς η διαδικασία μέχρι το εφετείο θα είναι μακροχρόνια. Έχουν όλες τις προϋποθέσεις να τους δοθεί αναστολή με περιοριστικούς όρους. Οι κατηγορούμενοι δεν προσπάθησαν να αποφύγουν τη σύλληψή τους…».

Στη δεύτερη δίκη, στη δίκη των ναρκωτικών, στην υπόθεση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» τον Ιούνιο του 2014,  η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη Τρίτη 27 Οκτωβρίου με την απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών, σε συμφωνία με την πρόταση της εισαγγελέως κας  Βλάχου το δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να χορηγηθεί στους καταδικασθέντες το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα ισόβια στα οποία είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα κατά περίπτωση, για «εγκληματική οργάνωση», διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, συνέργεια σε διακίνηση ναρκωτικών οι Ευθύμιος Γιαννουσάκης, Γεώργιος Μπουρδούβαλης και οι τρεις Τούρκοι εμπλεκόμενοι στη διακίνηση του φορτίου του «λευκού θανάτου». Φυσικά κρίθηκαν από το δικαστήριο αθώοι ο Αιμ. Κοτσώνης «με ελαχιστότατες αμφιβολίες», κατά πλειοψηφία αθώος ο Β. Κουρούβανης, υποναυλωτής του Noor One και ομόφωνα αθώος ο πρώην πλοιοκτήτης του πλοίου Π. Φάρος.

Δεν σχολιάζω ούτε κρίνω τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, απλώς τις παραθέτω για τα δικά σας συμπεράσματα. Εντοπίζω όμως τις σχετικές ομοιότητες στο κατηγορητήριο, τις αντιθέσεις των εισηγήσεων των εισαγγελέων και τη σχέση τους με  τις τελικές αποφάσεις.

Ένα από τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας και που με τους λάθους χειρισμούς και το ακατάλληλο για τους πολίτες πρόγραμμά της έχει εντείνει η κυβέρνηση, είναι το οικονομικό. Από μόνο του το οικονομικό έχει ταλανίσει την πατρίδα μας περισσότερο από μία δεκαετία  και σε συνδυασμό με τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού η οικονομία μας πλέον εκτιμώ ότι πνέει τα λοίσθια και χρειάζονται ουσιαστικά πλέον μέτρα για την ανάκαμψή της. Την περασμένη Πέμπτη παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση του  Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), η οποία προειδοποιεί για την φτωχοποίηση του πληθυσμού αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Τους τελευταίους μήνες, η οικονομία βυθίστηκε ξανά σε βαθιά ύφεση με το πραγματικό ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο του 2020 να έχει  συρρικνωθεί κατά 15,2%.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε γίνει ακόμη φτωχότεροι, με τον μέσο μηνιαίο μισθό του 2ου  τριμήνου του 2020 μειωμένο κατά 10% σε σχέση με το 2019 και το ποσοστό των απασχολούμενων που ελάμβανε έως 200 Ευρώ να έχει αυξηθεί το ίδιο διάστημα από το 1% στο 12%, δηλαδή ένας στους οκτώ συμπολίτες μας εργάζεται με μισθό μικρότερο από το όριο της φτώχειας.  Πάνω από 100.000 πολίτες ζουν για περισσότερους  από 3 μήνες με την αποζημίωση των 534 ευρώ, ενώ τρεις στους δέκα λαμβάνουν αποδοχές μικρότερες από τον κατώτατο μισθό, το ύψος του οποίου παρά την αύξηση του 2019 βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας. Η ανεργία αναμένεται να φτάσει το 21,2% ( η μεγαλύτερη/χειρότερη της ΕΕ) και το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,7% του ΑΕΠ, έναντι πλεονάσματος 4,4% του ΑΕΠ το 2019 και η χώρα μας πλέον κατατάσσεται στην  τελευταία/ χειρότερη θέση στην Ευρωζώνη σε σχέση με το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του δεύτερου τριμήνου (Ελλάδα-187,4% ,  Ιταλία-149,4%, Πορτογαλία-126,1%, Βέλγιο-115,3%, Γαλλία-114,1%,  Κύπρος-113,2%, Ισπανία-110,1% κοκ). Όπως τόνισε ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ «Η κατάσταση αυτή αποκαλύπτει την εικόνα μιας αγοράς εργασίας όπου έχουν ανατραπεί θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και έχει επιβληθεί de facto κατάργηση του οκταώρου και ρευστοποίηση του χρόνου έναρξης και λήξης της εργασίας». Μετά από αυτή την επίσημη έκθεση για την απογοητευτική κατάσταση της οικονομίας μας καταλαβαίνουμε όλοι ότι τα «καλύτερα» έρχονται και ότι ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος.

Άραγε μετά την επίσημη αυτή έκθεση της ΓΣΕΕ, θα συγκεντρωθεί ανάλογο με την προηγούμενη εβδομάδα πλήθος ζητώντας και τώρα δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών;

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού,  σύμφωνα και με το διάγγελμα του κου Μητσοτάκη την προηγούμενη Πέμπτη, τα νέα μέτρα που θεσπίζει η κυβέρνηση είναι η υποχρεωτική μασκοφορία σε όλη την Ελλάδα και για όλους τους Έλληνες, εντός και εκτός κλειστών χώρων, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 24/10 και επίσης σε περιοχές με επίπεδο επικινδυνότητας 3-4, όπως Αττική και Θεσσαλονίκη, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12:30 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.  Για να είμαστε προστατευμένοι και να καταπολεμηθεί η «πανδημία», όλοι θα φοράμε μάσκες ακόμη και στους δρόμους και το βράδυ σπίτια μας. Ευτυχώς που έχουν μειωθεί κατά πολύ οι θάνατοι από γρίπη, εγκεφαλικά, καρδιακά και καρκίνους. Σιγά σιγά μετακινούμαστε προς Οργουελικές καταστάσεις. Και σε αυτή την περίπτωση τα «καλύτερα» έρχονται.

Με την Τουρκία τώρα, οι έρευνες του Oruc Reis συνεχίζονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους, πλησιάζοντας σταθερά προς το Καστελόριζο και την Κρήτη. Οι ένοπλες δυνάμεις μας, με κύριο άξονα το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σε ετοιμότητα απάντησης αλλά ουσιαστικά είναι ένα χαρτί που δεν χρησιμοποιείται ορθολογιστικά από την κυβέρνηση. Οι δυνατότητές μας σε επιχειρησιακό επίπεδο είναι αναμφίβολα σημαντικές, με ή χωρίς νέες φρεγάτες και αεροσκάφη, πλην όμως δεν έχουν αξιοποιηθεί για να δείξουν τόσο στον Ερντογάν όσο και στους εταίρους μας, ότι δεν δεχόμαστε άλλο εξευτελισμό.  Ναι, ζητήσαμε μέτρα κατά της Τουρκίας αλλά ποια ήταν αυτά?  Ήταν η διακοπή παροχής στρατιωτικού υλικού από την Γερμανία στην Τουρκία, δηλαδή η Γερμανία να διώξει τον καλύτερό της πελάτη και επίσης να διακοπεί η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Και τα δύο αυτά είναι πασιφανές ότι έγιναν για τα μάτια του κόσμου. Πλέον η ΕΕ με πρόεδρο τη Γερμανία και με την υποστήριξη  της Ιταλίας και της Ισπανίας, απέτρεψαν τόσο την επιβολή κυρώσεων όσο και την υιοθέτηση ενός αυτόματου μηχανισμού στην Τουρκία. Αντί της δημιουργίας μηχανισμού κυρώσεων,  η Γερμανία επικαλέστηκε τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης που αποφασίστηκε στο ΝΑΤΟ ως επαρκές μέτρο σε περίπτωση νέας αντιπαράθεσης Ελλάδας-Τουρκίας, ένα μηχανισμό που σχηματίστηκε για να κρατά τα θέματα σε χαμηλό επίπεδο και να μην μπορεί να επιβάλει καμία απόφασή του. Σύμφωνα με την πάγια ελληνική τακτική, έκαναν και οι ΕΕ - ΝΑΤΟ μια επιτροπή που θα εξετάζει το θέμα και αν δε μπορεί να το λύσει θα κάνει εισηγήσεις. Καμία σχέση με αυτόματο μηχανισμό επιβολής κυρώσεων. Αυτή είναι η παταγωδώς αποτυχημένη εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη – Δένδια.  Και εδώ τα «καλύτερα» έρχονται.

Αυτό που χρειάζεται είναι μια σταθερή, σοβαρή και ουσιαστική πολιτική γραμμή που θα  αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στα  μεγάλα θέματα της χώρας μας, το δημογραφικό και την οικονομία/ανάπτυξη. Μια πολιτική που θα δώσει πνοή ανάπτυξης και ευημερίας σε αυτόν τον τόπο και θα κάνει τους αντίπαλους και τους εταίρους μας να μας παίρνουν επιτέλους στα σοβαρά. Αυτή είναι η πολιτική που έχουν στο πρόγραμμά τους οι Έλληνες για την Πατρίδα. Κουράγιο και καλή μας εβδομάδα.