x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Σε κλίμα συγκίνησης ο αγιασμός των υδάτων στην Τρίγλια από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

ΠΡΟΥΣΑ. Σε μία συγκινητική τελετή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα στη Θεία Λειτουργία για τη γιορτή των Θεοφανείων (με το Ιουλιανό Ημερολόγιο), που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου στην Τρίγλια, στην κωμόπολη της Προύσας.

Παρουσία της αντιπροσωπείας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, του μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, των προξενικών αρχών της Ελλάδας και της Ουκρανίας και πλήθους πιστών με καταγωγή από τη Μικρά Ασία που ταξίδεψαν από την Ελλάδα στην Τρίγλια, τελέστηκε για πέμπτη χρονιά ο καθαγιασμός των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού.

Στο μήνυμά του, ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε πως τα Θεοφάνεια είναι «η αποκάλυψη του ύψιστου μυστηρίου της θρησκείας μας» και υπογράμμισε πως «η χάρη του βαφτίσματος μας δίνει τη χαρά μιας νέας ζωής». Πρόσθεσε, δε, πως «δεν συναντούμε πλέον στη μικρασιατική γη τις ακμάζουσες άλλοτε κοινότητες, τα σχολεία, τις εκκλησίες και μοναστήρια. Βρίσκουμε όμως παντού το αποτύπωμα των προγόνων μας. Την αγάπη τους για την παιδεία. Την κοινωνική τους ευαισθησία και μέριμνα. Σε όλα αυτά ανακαλύπτουμε τη σφραγίδα της ορθοδοξίας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απευθυνόμενος προς τους νέους και τις νέες, τους συμβούλεψε «να γνωρίζουν και να ενστερνιστούν τις αξίες που έσωσαν το Γένος και να αποτελούν εγγύηση για το μέλλον. Κάθε γενιά είναι ο κρίκος της αλυσίδας που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το παρόν με το μέλλον. Εάν σπάσει ένας κρίκος καταλύεται η συνοχή».

Δυο ελιές φυτεύτηκαν στο παλαιό ελληνικό σχολείο της Τρίγλιας

Αμέσως μετά ακολούθησε επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου και της αντιπροσωπείας της ΠΕΔΚΜ στο παλαιό ελληνικό σχολείο της Τρίγλιας, παρουσία του δημάρχου Μουδανίων Hayri Turkyilmaz. Εκεί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο δήμαρχος Μουδανίων φύτεψαν συμβολικά δύο ελιές στην αυλή του σχολείου, το οποίο ανακαινίστηκε και λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο από τον οικείο δήμο.

Νωρίτερα, όλη η ελληνική αποστολή ξεναγήθηκε στο κτίριο και σε έκθεση ζωγραφικής. Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη κ. Καϊτεζίδης στον χαιρετισμό του προς τον Τούρκο ομόλογό του δήλωσε χαρούμενος «γιατί επιλέγουμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο της φιλίας, της συνεργασίας και της ειρήνης. Άλλωστε εμείς οι αυτοδιοικητικοί αυτό οφείλουμε να κάνουμε, να χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις κοινωνίες μας».

«Σήμερα ενώνουμε τις φωνές μας για να στείλουμε ένα μήνυμα δυνατό. Αν έχουμε πίστη, αγάπη και ενότητα μπορούμε να ξεπερνούμε τις καταστροφές μας και να βαδίσουμε μαζί σε ένα αύριο ειρήνης και δημιουργίας. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», συμπλήρωσε ο κ. Καϊτεζίδης.

Ο δήμαρχος Μουδανίων είπε, από την πλευρά του, πως «η ειρήνη είναι ένα δώρο και αγαθό» και δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει την προσπάθεια να αναστηλώσει και άλλα μνημεία, όπως για παράδειγμα το παλαιό ελαιοτριβείο των Ρωμιών και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Στη σημερινή τελετή συμμετείχαν επίσης οι δήμαρχοι Καλαμαριάς, Θέρμης, Αμπελοκήπων Μενεμένης, Κορδελιού Ευόσμου, Παύλου Μελά, Νεάπολης Συκεών, Ωραιοκάστρου, Σκύδρας, Αλμωπίας, Αλεξάνδρειας, Κιλκίς, Παιονίας, Βισαλτίας, Σιθωνίας, Αριστοτέλη και Νέας Προποντίδας.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software