Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τις τελευταίες μέρες σενάρια που διακινούνται σε δημοσιογραφικά γραφεία για εκκαθάριση των Ρώσων από την αθωνική πολιτεία, σε απάντηση στις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία.
Αν και το 2016, Έλληνες και Ρώσοι γιόρτασαν μαζί τα 1000 χρόνια παρουσίας Ρώσων Μοναχών στον Άθω, ο πνευματικός ηγέτης της μοναστικής πολιτείας Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε λάμψει δια της απουσίας του, δίνοντας το στίγμα του «ιερού πολέμου» στην Ορθοδοξία που θα ακολουθούσε δύο χρόνια αργότερα.
Η ιστορία έδειξε ότι οι ενέργειες του προκάλεσαν το ουκρανικό «σχίσμα» με το αυτοκέφαλο, τη διάσπαση στον ορθόδοξο κόσμο και τη διακοπή της εκκλησιαστικής κοινωνίας με το Πατριαρχείο Μόσχας .
Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει δώσει την εντολή για εκκαθάριση των Ρώσων και Φιλορώσων μοναχών που υπολογίζονται στους άνω των 100. Αν και πηγές που βρίσκονται κοντά στο Πατριαρχείο αρνούνται πεισματικά ότι υπάρχει τέτοια εντολή, οι κινήσεις στο παρασκήνιο δείχνουν κάτι άλλο.
Στο Άγιο Όρος -που παρακολουθούν τις εξελίξεις - πλανάται ο φόβος για τα σενάρια που ακούγονται, ωστόσο εκκλησιαστικοί κύκλοι εξηγούν ότι η εκδίωξη μοναχών αποτελεί εφικτή, αλλά σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία που «δεν θα γίνει εύκολα αποδεκτή από τις αθωνικές μοναστικές κοινότητες».
Την ίδια στιγμή, μοναχοί στο Άγιο Όρος δεν αντιλαμβάνονται το λόγο που θα πρέπει να εκδιωχθούν Ρώσοι συνάδελφοί τους, καθώς παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι μοναχοί κάθε εθνικότητας ζουν και συνεργάζονται αρμονικά.
Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η αμερικανίδα ΥΦΥΠΕΞ Βικτώρια Νούλαντ έχει φέρει το θέμα στο τραπέζι της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς οι ΗΠΑ κάνουν στενό «μαρκάρισμα» στο Άγιο Όρος κατηγορώντας την αθωνική πολιτεία για οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν Βαρθολομαίος, ΗΠΑ και ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται σε κοινή γραμμή επί του ζητήματος σε αντίποινα για τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία και για να κόψουν τον τελευταίο τον τελευταίο ενεργό δεσμό Ελλάδας- Ρωσίας, που δεν είναι άλλος από την Ορθοδοξία.
Πάντως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, είπε ότι μέχρι στιγμής δεν μπορεί να δηλώσει κάτι για πιθανή εκδίωξη Ρώσων μοναχών από ορθόδοξα μοναστήρια του Αγίου Όρους.
«Η διοίκηση του Αγίου Όρους υπάγεται στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Εξωτερικών, το Άγιο Όρος έχει ειδικό καθεστώς σύμφωνα με το Σύνταγμα [της Ελλάδας]. <...> Αυτή τη στιγμή δεν έχω τίποτα για αυτό» υπογράμμισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση για πιθανή εκδίωξη μοναχών μετά τα πρόσφατα γεγονότα της μονής Εσφιγμένου, όπου, σύμφωνα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έφτασε ομάδα «ακροδεξιών Ρώσων εθνικιστών».
Λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο Ντμίτρι Σαφιόνωφ, γραμματέας διαθρησκειακών σχέσεων του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ανέφερε- σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS- ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία φοβάται πως οι Ρώσοι μοναχοί θα μπορούσαν να εκδιωχθούν από τον Άθω.
Επικαλέστηκε πληροφορίες από ΜΜΕ που ισχυρίζεται ότι αναφέρουν πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έλαβε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «τη συγκατάθεση για την έξωση του ρωσικού μοναχισμού».