Θυρανοίξια στις 24 Ιουλίου για μια νέα Αγία Σοφία στη Συρία, με συριακή, ρωσική και ελληνική υπογραφή.
Αν και μικρότερων διαστάσεων από τον ιστορικό ναό της Κωνσταντινουπόλεως θα γίνει η απάντηση της συριακής πολιτοφυλακής (υποστηρικτές του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ) στην μετατροπή του ναού της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί από την τουρκική κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2020.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημερομηνία της 24ης Ιουλίου δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς ήταν στις 24 Ιουλίου 2020 όταν τελέστηκε η πρώτη μουσουλμανική τελετή στον ναό της Αγίας Σοφίας στην Τουρκία.
Τα θυρανοίξια του ναού αναμένεται να αποτελέσουν σύμβολο της διατήρησης της χριστιανικής παρουσίας στις χώρες της Μέσης Ανατολής και μέρος του αγώνα να επιστραφεί η ιδιότητα του μουσείου στον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
Τα εγκαίνια του ναού θα πραγματοποιηθούν με την υποστήριξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιόχειας, της συριακής κυβέρνησης και της ένωσης «Χριστιανικός Κόσμος» όπου μετέχουν ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η ιστορία της κατασκευής του ναού και της πόλης Αλ - Σακειλαμπιάχ, κοντά στη Χάμα όπου κατασκευάστηκε η εκκλησία.
Αφού τα σχέδια του ιερού ναού έλαβαν την ευλογία του μητροπολίτη Νικόλαου της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Χάμα, δοθηκαν στη συνέχεια στον ρωσικό στρατό εντός συριακού εδάφους. Οι Ρώσοι στρατιώτες ανέλαβαν το χτίσιμο της εκκλησίας μαζί με τους Σύρους πολιτοφύλακες και κάποιους Έλληνες της τοπικής κοινότητας της πόλης Αλ - Σακειλαμπιάχ.
Η συγκεκριμένη πόλη είναι μια ελληνορθόδοξη χριστιανική συριακή πόλη που ανήκει διοικητικά στην Κυβέρνηση της Χαμά, όμως αποτελούσε ιστορική κτήση των Ελλήνων από τους Ελληνιστικούς χρόνους.
Πρόκειται για τη μοναδική πόλη στη Συρία όπου το 100% του πληθυσμού είναι χριστιανοί σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, η πόλη κινδύνευε να καταληφθεί από τρομοκράτες , αλλά οι κάτοικοι υπερασπίστηκαν σθεναρά την πόλη. Με τις προσπάθειες της λαϊκής πολιτοφυλακής η πόλη κατάφερε να αμυνθεί. Στη μνήμη των υπερασπιστών της χτίστηκε μνημείο για τους πεσόντες στον πόλεμο, δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας.