x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ισπανία: “Καμπανάκι” για “πολύ σκληρό χειμώνα” λόγω αύξησης τιμών ενέργειας

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βιώνεται στην Ευρώπη με αυξήσεις τιμών που έχουν κλονίσει τις οικονομίες των κρατών μελών. Η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, προειδοποίησε για τον ερχομό ενός «πολύ σκληρού» χειμώνα, όπως έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα και άλλοι ευρωπαίοι υπουργοί.

Τα επίσημα οικονομικά στοιχεία στην Ισπανία δείχνουν τον ΔΤΚ (Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) να διαμορφώνεται στο 10,8% τον μήνα Ιούλιο, το υψηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 1984 και έξι δέκατα πάνω από αυτό που καταγράφηκε τον μήνα Ιούνιο. Ο βασικός πληθωρισμός (δεν περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα ή την ενέργεια) αυξάνεται επίσης στο 6,1%, ποσοστό ρεκόρ που η Ισπανία είχε να δει από τον Ιανουάριο του 1993.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην άνοδο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας κατά σχεδόν 50% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021, αύξηση που οφείλεται στο υψηλότερο κόστος των ενεργειακών προϊόντων (41,4%), καθώς και σε άλλες υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό, όπως ξενοδοχεία και πανσιόν (33,8%), διεθνείς πτήσεις (21,6%) ή τουριστικά πακέτα (17,9%).

Στο γράφημα φαίνεται πως η ηλεκτρική ενέργεια έχει εκτοξευθεί ξανά τις τελευταίες ημέρες, διαμορφώνοντας τα 219,21 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αποζημίωση για τις μονάδες φυσικού αερίου που προέρχεται από την “Ιβηρική εξαίρεση”. Το ανώτατο όριο επιτεύχθηκε δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου, όταν στις 8 Μαρτίου ο μέσος όρος αγοράς χονδρικής ήταν 544,98 ευρώ/MWh.

 

Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, οι τιμές περνούν από μια μικρή ανάπαυλα, μακριά από τα περισσότερα από 2 ευρώ το λίτρο που πλήρωσαν οι Ισπανοί τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα συσσωρεύουν αρκετές ημέρες αυξήσεων, σύμφωνα με στοιχεία της MITECO. Πάνω από τη βενζίνη εξακολουθεί να είναι το ντίζελ, με μέση τιμή 1,837 ευρώ το λίτρο, ενώ η αμόλυβδη βενζίνη βρίσκεται στα 1,788 ευρώ κατά μέσο όρο. Είναι γεγονός ότι η Ισπανοί καταναλωτές απολάμβαναν τιμές καυσίμων πολύ χαμηλότερες από την υπόλοιπη Ευρώπη. Και στις τιμές που αναφέρονται παραπάνω δεν υπολογίζεται η ενίσχυση με 20 λεπτά ανά λίτρο βενζίνης που λαμβάνουν όλοι οι καταναλωτές. Με αυτήν την έκπτωση οι Ισπανοί πληρώνουν για ντίζελ 1,637 ευρώ και για βενζίνη 1,588 ευρώ. Και πάλι πολύ χαμηλότερες τιμές από την υπόλοιπη ΕΕ.

Εξέλιξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ισπανία

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software