x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

O Ινδοπακιστανός Sunak της Goldman είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Ο Rishi Sunak είναι ο διάδοχος της Liz Truss στο τιμόνι των Τόρις αλλά στην πρωθυπουργία

Ο κύβος ερρίφθη! Ο 42χρονος ινδικής καταγωγής Rishi Sunak πρώην στέλεχος της Goldman Sachs είναι ο διαδοχος της Liz Truss και νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, επιβεβαιώνοντας τα σχετικά σενάρια.

Η… αντίπαλος του Penny Mordaunt αποσύρθηκε από την κούρσα διαδοχής λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων υπογραφών.

Σε κάθε περίπτωση, ο Sunak είναι ο πέμπτος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016 αλλά και ο πρώτος μη λευκός πρωθυπουργός της χώρας.

 

«Καμπανάκι» προς τους βουλευτές του: Έχουμε μόνο μια ευκαιρία να πετύχουμε

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του, σημείωσε, θα είναι η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το κόμμα πριν από τις εκλογές του 2019.

Έκκληση για ενότητα στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, απηύθυνε ο Rishi Sunak, ξεκαθαρίζοντας ότι οι Τόρις έχουν μόνο μία ευκαιρία για να πετύχουν τους στόχους τους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πρόκειται για «υπαρξιακό ζήτημα».

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν βρετανοί δημοσιογράφοι, ο Σούνακ δεν μίλησε πολύ στους βουλευτές των Τόρις, ενώ δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

 

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση μετά την εκλογή του ως νέου ηγέτη ο Rishi Sunak, απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών, και πρoέτρεψε τους βουλευτές του να μείνουν ενωμένοι μετά τις έριδες που ταλάνισαν το κόμμα των Συντηρητικών. «Πρέπει να ενωθούμε, να συσπειρωθούμε» τόνισε, υποσχόμενος «μια κυβέρνηση των καλύτερων».

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του, σημείωσε, θα είναι η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και στη συνέχεια η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το κόμμα πριν από τις εκλογές του 2019.

Ο Σουνάκ είπε στους βουλευτές ότι «θα επικεντρωθεί σε πολιτικές και όχι σε προσωπικότητες». Είπε ότι «το κόμμα έχει μια ευκαιρία να τα πάει καλά».

Αυτό είναι «υπαρξιακό ζήτημα» για το Συντηρητικό κόμμα – ουσιαστικά είτε καταφέρνουν να βάλουν τα πράγματα σε μια τάξη ή έχουν «τελειώσει».

 

Η απερχόμενη πρωθυπουργός Τruss συνεχάρη τον Σούνακ για την εκλογή του στην ηγεσία των Συντηρητικών και εξέφρασε «την πλήρη στήριξή της» στο πρόσωπό του, με ανάρτησή της στο Twitter.

O βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να δεχθεί την Τρίτη 25/10 στο Μπάκιγχαμ την παραίτηση της απερχόμενης πρωθυπουργού Truss και να διορίσει τον διάδοχό της.

Βολές από τους Εργατικούς

Οι Εργατικοί εξαπέλυσαν σφοδρή κριτική καθώς κατηγορούν τον Sunak για «αποφυγή του ελέγχου» εν μέσω των ανανεωμένων εκλογικών προκηρύξεων

 

O Rishi Sunak έχει κατηγορηθεί από την αναπληρώτρια ηγέτη των Εργατικών, Άντζελα Ρέινερ , ότι «αποφεύγει τον έλεγχο», καθώς επανέλαβε τις εκκλήσεις των Εργατικών για γενικές εκλογές.

Οι Torris έστεψαν τον Rishi Sunak ως πρωθυπουργό χωρίς εκείνος να πει ούτε μια λέξη για το πώς θα διοικούσε τη χώρα και χωρίς κανείς να έχει την ευκαιρία να ψηφίσει.

Αυτός είναι ο ίδιος ο Rishi Sunak που ως καγκελάριος απέτυχε να αναπτύξει την οικονομία, δεν κατάφερε να ελέγξει τον πληθωρισμό και δεν κατάφερε να βοηθήσει οικογένειες με την κρίση κόστους ζωής των Τόρις. Και είναι ο ίδιος ο Rishi Sunak του οποίου η οικογένεια απέφυγε να πληρώσει φόρους σε αυτή τη χώρα πριν επιβάλει φόρους σε όλους τους άλλους.

«Με το ρεκόρ του – και αφού η Liz Truss τον κέρδισε ολοκληρωτικά το καλοκαίρι – δεν είναι περίεργο που αποφεύγει τον έλεγχο.

 

Ο Rishi Sunak δεν έχει καμία εντολή και δεν έχει ιδέα τι χρειάζονται οι εργαζόμενοι. Χρειαζόμαστε γενικές εκλογές, ώστε το κοινό να έχει λόγο για το μέλλον της Βρετανίας – και την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα με τους Εργατικούς.

Πανηγυρισμοί στους Συντηρητικούς

Πάντως, οι Συντηρητικοί βουλευτές πανηγύρισαν ενόσω ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922, Sir Graham Brady, ανακοίνωνε ότι έλαβε μόνο μία υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος. Ως εκ τούτου, ο Brady δήλωσε ότι ο Sunak είναι ο επόμενος αρχηγός των Torris, και θα απευθυνθεί στην κοινοβουλευτική του ομάδα στις 16.30 (ώρα Ελλάδας).

Ο Sunak θα κληθεί από τον βασιλιά Κάρολο για να αναλάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ως νέος πρωθυπουργός, χωρίς να χρειαστεί ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών και της βάσης του κόμματος.

 

Η αποχώρηση της Mordaunt

Από την πλευρά της, η Mordaunt ανακοινωσε ότι αποχωρεί, εξέλιξη που άνοιξε τον δρόμο στον Sunak ώστε να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός.

Η Mordaunt τόνισε σε δήλωση της πως ήταν «σαφές ότι οι συνάδελφοι θεωρούν ότι χρειαζόμαστε βεβαιότητα».
«Έλαβα αυτή την απόφαση με καλή πίστη για το καλό της χώρας…

Ετσι, έχουμε πλέον επιλέξει τον επόμενο πρωθυπουργό μας. Η απόφαση αυτή είναι ιστορική και δείχνει, για άλλη μια φορά, την ποικιλομορφία και το ταλέντο του κόμματός μας» τόνιεσ.

 

Η Μόρντοντ δήλωσε ότι ο Σούνακ έχει πλέον την «πλήρη υποστήριξή» της και ότι τώρα είναι η ώρα να «ενωθούμε και να εργαστούμε από κοινού για το καλό του έθνους».

Τα… ανοιχτά μέτωπα

Πλέον, ο Sunak θα πέσει στα βαθιά, δίχως καμία περίοδο χάριτος.
Αν και ο ίδιος δηλώνει έτοιμος για τη δοκιμασία, ο Sunak υπήρξε βουλευτής για μόλις επτά χρόνια και υπουργός μόνο για δύο, και ακόμη και οι συνάδελφοί του που τον υποστηρίζουν για την πρωθυπουργία παραδέχονται ότι δεν έχει ευρεία εμπειρία σε όλους τους τομείς. To γεγονός αυτό καθιστά δύσκολη την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που συσσωρεύονται σε όλα τα μέτωπα.

 

Ανάμεσα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας με τον κορωνοϊό, η κατάσταση της οικονομίας, το ενδεχόμενο μπλακ άουτ στον τομέα της ενέργειας και ένας χειμώνας γεμάτος απεργίες, ένα φαινομενικά πολύ δύσκολο εξάμηνο, δηλαδή, για τη Μεγάλη Βρετανία.

Ποιος είναι ο Rishi Sunak – Η Οξφόρδη, ο Ινδός δισεκατομμυριούχος πεθερός του

Ο Rishi Sunak, είναι πασίγνωστος στη χώρα αλλά ελάχιστα εκτός αυτής. Δεν θεωρείται και τόσο δημοφιλής στο ευρύ κοινό της χώρας και πολλοί αμφιβάλλουν κατά πόσο θα μπορούσε να ανατρέψει το κολοσσιαίο προβάδισμα των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις ύστερα από τις πρώτες εβδομάδες ευφορίας που φέρνει πάντα μια αλλαγή ηγεσία.

Ο 42χρονος γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον της νότιας Αγγλίας από γονείς ινδικής καταγωγής που όμως είχαν μεταναστεύσει στη Βρετανία από την ανατολική Αφρική.

 

Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1960, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι από τις πρώην αποικίες της Βρετανίας έφτασαν για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πήγε αργότερα στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ όπου γνώρισε τη σύζυγό του Ακσάτα Μούρτι, πατέρας της οποίας είναι ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Nαραγιάνα Μούρτι, ιδρυτής του κολοσσού Infosys Ltd.

Ο κ. Rishi Sunak ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο στη Βρετανία όταν, σε ηλικία 39 ετών, έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον κ. Johnson μόλις έφτασε η πανδημία στη Βρετανία, αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα αναστολής εργασίας για να υποστηρίξει εκατομμύρια ανθρώπους μέσω πολλαπλών εγγυήσεων.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι πρόδωσε τον κ. Johnson, που τον είχε αναδείξει, όταν παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών στις αρχές Ιουλίου. Αυτό οδήγησε στη διάλυση του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια στην πτώση του κ. Rishi Sunak.

 

Βασικό επιχείρημα του κ. Rishi Sunak στην τρέχουσα διαδικασία διαδοχής της κας Truss είναι ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει το καλοκαίρι πως η κα Truss θα είχε προβλήματα στην ηγεσία της χώρας, σε μια αρκετά έντονη και μακρά προεκλογική διαδικασία μηνών για τον διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον.

«Υπηρέτησα ως καγκελάριος σας, βοηθώντας να οδηγήσουμε την οικονομία μας στις πιο δύσκολες στιγμές», είπε ο κ. Rishi Sunak σε δήλωση την Κυριακή.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Αλλά οι ευκαιρίες – εάν κάνουμε τη σωστή επιλογή – είναι εκπληκτικές».

«Είναι απολύτως σαφές ότι ο Ρίσι Σουνάκ έχει ό,τι χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε — είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί του Κόμματός μας», δήλωσε ο πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου Σατζίντ Τζαβίντ στην ανακοίνωση υποστήριξής του. Αυτό φαίνεται ότι πιστεύουν και οι περισσότεροι στο κόμμα, αν όχι στον βρετανικό λαό γενικότερα.

 
TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software