x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ για Θράκη: Θυμίζουν την προβοκάτσια του 1988 στην Κομοτηνή

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Σε αυτή αναφέρεται ότι οι «Δυτικοθρακιώτες» ομογενείς μας «δίνουν αγώνα» για την «τουρκικότητα», κάτι το οποίο, «η Άγκυρα θα συνεχίσει να υποστηρίζει».

 

«Ο αγώνας για την τουρκικότητα που δίνουν οι Δυτικοθρακιώτες ομογενείς μας για περισσότερα από 30 χρόνια συνεχίζεται και σήμερα με την ίδια αποφασιστικότητα όπως την πρώτη μέρα. Η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά την υποστήριξή της σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα της τουρκικής (sic) μειονότητας της Δυτικής Θράκης και δεν θα αφήσει μόνους τους ομογενείς αδελφούς της», σημειώνεται.

 

Τα επεισόδια του 1988

Σημειτέον ότι η εν λόγω ανάρτηση, πέραν της πάγιας έκνομης διατύπωσης περί «τουρκικής» μειονότητας κλπ είναι «επετειακή».

Αναφέρεται στα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει στις 29 Ιανουαρίου του 1988 στην Κομοτηνή, όταν ο τότε υποψήφιος βουλευτής Σαδίκ Αχμέτ (1947 – 1995) έθεσε ζήτημα αναγνώρισης εθνικής μειονότητας δηλώνοντας εθνικά «Τούρκος».

 

Τρεις ημέρες πριν ο Σαδίκ Αχμέτ οδηγήθηκε στη φυλακή και ακολούθως ξέσπασαν διαμαρτυρίες μουσουλμάνων με κλείσιμο των καταστημάτων.

Στις 29 Ιανουαρίου συγκεντρώθηκαν περίπου 1.500 μουσουλμάνοι έξω από τζαμί φωνάζοντας “είμαστε Τούρκοι”, γεγονός που προκάλεσε επεισόδια με μερίδα χριστιανών. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν 50 άτομα, προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε καταστήματα μουσουλμάνων και στα γραφεία δυο εφημερίδων της μειονότητας.

 

Παρόλα αυτά, ακραίες μερίδες της αποκαλούμενης ως “τουρκικής” μειονότητας γιγάντωσαν τα επεισόδια, προκειμένου να δείξουν δήθεν ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης δεν απολαμβάνει ίσων δικαιωμάτων με την πλειονότητα.

Μάλιστα υπό το κλίμα εκείνο της εποχής ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προχώρησε λίγο αργότερα στην διάταξη του 3% ως κατώφλι εισόδου στην Βουλή, πρόβλεψη που ισχύει ακόνη και σήενρα.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software