x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Η Σαουδική Αραβία καταθέτει 5 δις δολάρια στην κεντρική τουρκική τράπεζα

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η Σαουδική Αραβία υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία για να καταθέσει 5 δισεκ. δολάρια στην κεντρική τράπεζα της χώρας μέσω του Σαουδαραβικού Ταμείου για την Ανάπτυξη (SFD), ανακοίνωσε σήμερα το ταμείο αυτό.

 

Ο σαουδάραβας υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ Μπιν Αμπντάλα Αλ-Τζανταάν είχε ανακοινώσει το Δεκέμβριο την πρόθεση της χώρας του να κάνει την κατάθεση. Ενώ τα τουρκικά καθαρά αποθέματα ξένου συναλλάγματος είχαν ανακάμψει από τα μόλις 6 δισεκ. δολάρια που ήταν το περασμένο καλοκαίρι, το χαμηλότερο επίπεδό τους σε διάστημα τουλάχιστον 20 ετών, έχασαν περίπου 8,5 δισεκ. δολάρια μετά το μεγάλο σεισμό που έπληξε στις αρχές Φεβρουαρίου τις νότιες περιοχές της χώρας και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 45.000 ανθρώπους, ενώ άφησε εκατομμύρια άστεγους.

Τα καθαρά διεθνή αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν κατά περίπου 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια στα 20,2 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα ως τις 24 Φεβρουαρίου, έδειξαν την Πέμπτη τα στοιχεία της τράπεζας.

 

Η σαουδαραβική κατάθεση ακολουθεί κοινές προσπάθειες από την Άγκυρα και το Ριάντ να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, που είχαν πληγεί μετά το φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Τουρκίας μειώθηκαν κάθετα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας παρεμβάσεων στην αγορά μετά τη συναλλαγματική κρίση του Δεκεμβρίου 2021. Η τουρκική λίρα έχασε περίπου 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι και 44% το 2021. Η κατάθεση υπογράφηκε από τον πρόεδρο του SFD Άχμεντ Ακίλ Αλ-Χατίμπ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας, και τον κυβερνήτη της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλου, αναφέρεται στη δήλωση του SFD.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software