x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ουκρανοί πιλότοι άρχισαν να εκπαιδεύονται στα F-16 στην Πολωνία! Ψάχνουν αεροσκάφη από ευρωπαϊκές χώρες…

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η Πολωνία άρχισε να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους στη χρήση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και αρκετές χώρες είναι έτοιμες να παράσχουν αεροσκάφη στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Δήλωσε ότι αεροσκάφη αναζητούνται από ευρωπαϊκές χώρες. Τι θα κάνει η Ελλάδα αν ζητηθούν F-16; Θα δώσει και μαχητικά αεροσκάφη η ελληνική κυβέρνηση;

 

«Είμαι ευτυχής που επιτέλους η εκπαίδευση πιλότων για τα F-16 έχει ξεκινήσει σε πολλές χώρες, στην Πολωνία για παράδειγμα. Θα πάρει χρόνο, αλλά το συντομότερο το καλύτερο», ανακοίνωσε κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες που είναι αφιερωμένη στη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

«Εξασφαλίσαμε το πράσινο φως της Ουάσινγκτον για την εκπαίδευση στα F-16 και εργαζόμαστε σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να ξεκινήσουμε τις εκπαιδεύσεις. Είναι σημαντικό να το κάνουμε το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Κάισα Ολόνγκρεν.

 
 

«Κατ΄αρχάς, ξεκινάμε με τις εκπαιδεύσεις. Η παροχή αεροσκαφών θα είναι το επόμενο στάδιο», δήλωσε, κάνοντας λόγο για «μια κοινή προσπάθεια με τη Δανία, το Βέλγιο, τη Βρετανία και άλλους συμμάχους». Η Ολόνγκρεν δεν ανέφερε την Πολωνία, όμως ο Δανός ομόλογός της Τρολς Λουντ Πούλσεν δήλωσε πως το θέμα των F-16 έχει συζητηθεί με τη Βαρσοβία.

Η προμήθεια αεροσκαφών προμηνύεται ωστόσο περίπλοκη. «Η Βρετανία δεν διαθέτει F-16», παραδέχθηκε η Ολλανδή υπουργός.

 

Επίσης, ούτε η Γαλλία ούτε η Γερμανία διαθέτουν F-16. «Δεν κάνουμε μια σχετική συμβολή απλώς διότι δεν έχουμε F-16 και δεν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε πιλότους», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Μπόρις Πιστόριους.

Η Σουηδία, η Λετονία και η Εσθονία έχουν επίσης ανακοινώσει πως δεν διαθέτουν F-16.

 

Τα μαχητικά θα μπορούσαν να παρασχεθούν στο Κίεβο από άλλες χώρες της ΕΕ, που δεν έχουν κάνει ακόμη ανακοινώσεις, ή από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα «επιτρέψουν στην Ουκρανία να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνά της», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Παλ Τζόνσον.

Οι υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν σήμερα την προμήθεια πυρομαχικών και άλλων όπλων. «Πρέπει να παράσχουμε στην Ουκρανία όλα τα όπλα που χρειάζεται», είπε ο Εσθονός Χάνο Πέβκουρ.

«Θα παραδώσουμε», διαβεβαίωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, λέγοντας πως «συγκεκριμένα στοιχεία» για τις προμήθειες πυρομαχικών θα ανακοινωθούν στο τέλος της συνόδου.

«Τα κράτη μέλη μας παρουσίασαν λογαριασμούς για ένα ποσό 10 δισ. ευρώ, κάτι που είναι πολύ περισσότερα από ό,τι προβλεπόταν» για τα όπλα που έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε.

Αποζημιώσεις της τάξης του 40% των ποσών θα δοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη (FEP), που δημιουργήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τις συνεισφορές των κρατών μελών εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ τον οποίο διαχειρίζεται η Επιτροπή.

Με ένα αρχικό ποσό 5,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, έχει ήδη αποδεσμεύσει 3,6 δισ. ευρώ για τις προμήθειες στην Ουκρανία.

Η Ουγγαρία αρνείται να ξεμπλοκάρει μια νέα δόση 500 εκατ. ευρώ, επιβεβαίωσε ο Ζοζέπ Μποτέλ, λέγοντας ωστόσο πως είναι «βέβαιος» πως το ποσό αυτό θα αποδεσμευτεί.

TAGS:

elora.gr - Ταυτότητα

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ 
Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ:
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}

Μ.Η.Τ. 242040e-genius.gr ...intelligent web software