x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τι συμβαίνει με τις αρκούδες; Κατέβηκαν σε Χορτιάτη και Θέρμη

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Την εμφάνισή της σε περιοχή της Θέρμης έκανε μια… αρκούδα. Σύμφωνα με την ενημέρωση του δήμου, το ζώο εθεάθη στην ημιορεινή περιοχή του Φράγματος Τριαδίου και προέρχεται από το καταφύγιο ζώων του δάσους Χολομώντα Χαλκιδικής.

Ο δήμος προέβη άμεσα στην ενημέρωση των αρμόδιων αρχών, του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών βρίσκονται ήδη στην περιοχή που εντοπίστηκε να κινείται το ζώο, μεταξύ ορεινών και ημιορεινών σημείων των δήμων Θέρμης και Πυλαίας – Χορτιάτη.

Η συγκεκριμένη δεν είναι η πρώτη αρκούδα που επισκέπτεται κάποιο μέρος της Θεσσαλονίκης. Το πρωί της περασμένης Τρίτης τα μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» ενημερώθηκαν από μελισσοκόμο στον Χορτιάτη για μια αρκούδα που είχε προφτάσει να κάνει ζημιά στα μελίσσια του.

Μετά από αυτοψία στο πεδίο επιβεβαιώθηκε ότι η ζημιά έχει γίνει από αρκούδα καθώς βρέθηκαν ίχνη και γενετικό υλικό (τρίχες) το οποίο έχει σταλεί για ανάλυση DNA. Τα μέλη τις οργάνωσης είναι από προχθές στα ίχνη του ζώου.

Σε ανακοίνωσή της η «Καλλιστώ» αναφέρει ότι πιθανότατα δεν πρόκειται για διαφορετικές αρκούδες, αλλά για μία που…κόβει βόλτες.

«Με δεδομένο ότι έχει αναφερθεί παρουσία αρκούδας και στο φράγμα Βασιλικών (πριν από μια εβδομάδα) και στο φράγμα Τριαδίου και καθώς τα ίχνη του ζώου μοιάζουν πολύ με τα ίχνη αρκούδας που έχουν βρεθεί πρόσφατα στην Χαλκιδική, είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται για το ίδιο άτομο. Αυτή η υπόθεση πρέπει να επιβεβαιωθεί ή να καταρριφθεί από την ανάλυση DNA που θα γίνει στις τρίχες που έχει συλλέξει ο συνεργάτης της Καλλιστώς» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης έχει ενημερωθεί από την «Καλλιστώ» από την πρώτη στιγμή ενώ βρίσκεται σε επιφυλακή και θα ενεργοποιήσει το πρωτόκολλο αλληλεπίδρασης ανθρώπου-αρκούδας.

Η Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θέρμης απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και σε περίπτωση που αντιληφθούν την εμφάνιση του ζώου να ενημερώσουν άμεσα είτε το Αστυνομικό Τμήμα Θέρμης είτε την αρμόδια αντιδημαρχία.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης εφιστά την προσοχή των κατοίκων και όσων πολιτών δραστηριοποιούνται σε περιοχές και οικισμούς που έχει κάνει την εμφάνισή της η αρκούδα, καθώς και των μελισσοκόμων και των κτηνοτρόφων, ώστε να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα αποφυγής προσέγγισης του ζώου.

Ειδικότερα προτείνει συγκεκριμένους τρόπους απομάκρυνσης της αρκούδας. Σύμφωνα με αυτούς, η αρκούδα δεν πρέπει να νιώσει ότι απειλείται από τον άνθρωπο ενώ η όρθια στάση της είναι συμπεριφορά ανίχνευσης ή και φόβου και όχι εκδήλωση επίθεσης.

Συνιστάται ακόμη η συχνή αποκομιδή απορριμμάτων, η χρήση κλειστών κάδων και ο καθαρισμός υπολειμμάτων από περσινή σοδειά που μπορεί να υπάρχουν σε γειτονικά χωράφια.

Σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί κοντά στην αρκούδα θα πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του, να μην προσπαθήσει να την απομακρύνει με οποιονδήποτε τρόπο, να μην φωνάξει, να μην κάνει απότομες κινήσεις, να μην κατευθυνθεί προς το μέρος της αλλά να μείνει ακίνητος ή να κατευθυνθεί αντίθετα με αργό βήμα. Επιπλέον δεν θα πρέπει κανείς να πλησιάσει το ζώο για να φωτογραφήσει το ίδιο ή τα αρκουδάκια του.

Σε περίπτωση που κάποιος συναντήσει αρκούδα κατά την οδήγηση θα πρέπει να μειώσει άμεσα ταχύτητα, να χρησιμοποιήσει τη μεγάλη σκάλα φώτων, να κορνάρει και να ειδοποιήσει την τροχαία.

 

TAGS:

elora.gr - Ταυτότητα

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ  Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΜΠΕΡΤΙΔΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}e-genius.gr ...intelligent web software