Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή του συντάσσεται με όσα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταγγέλει για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων. Το πρόβλημα στη χώρα μας όπως αποδείχτηκε είναι τεράστιο ήδη. Αναμένουμε την δικαιοσύνη μας λένε από την κυβέρνηση αλλά αυτό έχει αρχίσει να μοιάζει με το «πέτα την μπάλα στην εξέδρα»…
Δεν είναι μόνο οι παρακολουθήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα. Είναι και οι πιέσεις που ασκούνται από την εξουσία άμεσα ή έμμεσα για τη δουλειά τους. Έμμεσα δυστυχώς ακόμη και «δημοσιογράφοι» πιέζουν δημοσιογράφους να μην είναι… τοξικοί! Δηλαδή να μην ασκούν κριτική…
Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ενώνει τη φωνή του με τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (Δ.Ο.Δ – Ε.Ο.Δ.) και απορρίπτει τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (EMFA). Υποστηρίζουμε ότι η θέση του Συμβουλίου της Ε.Ε. πλήττει την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης και θέτει τους δημοσιογράφους και τις πηγές τους σε κίνδυνο. Η αόριστη επίκληση των «κινδύνων εθνικής ασφάλειας» μπορεί να καταστήσει ανεφάρμοστο το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης της Δ.Ο.Δ.:
“ΕΕ: Τα κράτη μέλη δείχνουν επικίνδυνη αδιαφορία για τις αρχές της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θέλουν να επιτρέψουν την κατασκοπεία των δημοσιογράφων και των πηγών τους για αόριστους λόγους «εθνικής ασφάλειας». Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ-ΕΟΔ) απορρίπτουν σθεναρά τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (EMFA) στις 21 Ιουνίου και καταγγέλλουν πλήγμα στην ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια νομοθεσία θα έθετε τους δημοσιογράφους και τις πηγές τους ακόμη περισσότερο σε κίνδυνο.
Το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία στις 21 Ιουνίου 2023 σχετικά με την τόσο απαραίτητη Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, μια νομοθεσία που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, με σκοπό να εισαγάγει διασφαλίσεις κατά των πολιτικών παρεμβάσεων και της συγκέντρωσης της ιδιοκτησίας των Μέσων Ενημέρωσης, καθώς και για την προστασία των δημοσιογράφων και των πηγών τους από τις παρακολουθήσεις. Έκτοτε, η ΔΟΔ και η ΕΟΔ συνηγορούν υπέρ μιας ισχυρής και αποτελεσματικής ρύθμισης ως απάντηση στις πολυάριθμες απειλές που τίθενται για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης στην ΕΕ.
Ωστόσο, νωρίτερα τον Ιούνιο, η Γαλλία εισήγαγε μια νέα εξαίρεση από τη γενική απαγόρευση της χρήσης λογισμικού κατασκοπείας κατά των δημοσιογράφων. Αναφέρει ότι οι διατάξεις για την αποτελεσματική προστασία των δημοσιογραφικών πηγών «δεν θίγουν την αρμοδιότητα των κρατών -μελών για τη διαφύλαξη της εθνικής τους ασφάλειας».
Η ΕΟΔ είχε υποστηρίξει ότι μια τέτοια εξαίρεση στην πραγματικότητα θα αναιρούσε τις προστασίες που παρέχονταν αρχικά. Παραβλέπει επίσης τη σημαντική νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), η οποία καθιστά σαφές ότι ο αυτοσκοπός της διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας δεν μπορεί να καθιστά ανεφάρμοστο το δίκαιο της ΕΕ και δεν απαλλάσσει τα κράτη-μέλη από τις υποχρεώσεις τους να συμμορφώνονται με τους κανόνες του κράτους δικαίου.
Η ΔΟΔ και η ΕΟΔ αντιτίθενται σθεναρά σε αυτήν την εξαίρεση, η οποία αντίκειται στον ίδιο τον σκοπό της νομοθεσίας και θα άνοιγε την πόρτα σε κάθε είδους κατάχρηση:
«Είμαστε ενοχλημένοι με τα επικίνδυνα κενά στη θέση του Συμβουλίου, τα οποία δείχνουν περιφρόνηση των αρχών της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης. Η εξαίρεση για την εθνική ασφάλεια στο άρθρο 4 σχετικά με την προστασία των πηγών και την προστασία από την τεχνολογία παρακολουθήσεων αποτελεί πλήγμα για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης. Θα θέσει ακόμη περισσότερο σε κίνδυνο τους δημοσιογράφους και θα επιφέρει επιπλέον ανατριχιαστικές συνέπειες τόσο για τους καταγγέλλοντες όσο και για άλλες πηγές. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως γίνεται κατάχρηση της υπεράσπισης της εθνικής ασφάλειας για να δικαιολογηθούν οι παραβιάσεις κατά της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης. Η Πράξη αυτή υποτίθεται ότι θα δημιουργούσε εμπιστοσύνη. Τα κράτη-μέλη δημιουργούν δυσπιστία», αντέδρασε η διευθύντρια της ΕΟΔ Renate Schroeder.
Η ΔΟΔ και η ΕΟΔ βασίζονται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι σε θέση κατά τη διάρκεια των τριμερών διαπραγματεύσεων να σταθμίσει και να σώσει αυτό που διακυβεύεται: την εμπιστοσύνη των δημοσιογράφων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και σε μια Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης αντάξια του ονόματός της”.
Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας!
Έχετε ολοκληρώσει επιτυχώς την εγγραφή σας στο Newsletter μας.
elora.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}
Μ.Η.Τ. 242040