x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Άρχισαν τα όργανα – Φοροεπιδρομή και «κόφτες» επιδομάτων σε 268.000 ελεύθερους επαγγελματίες

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Εκ βάθρων αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης κοινωνικών επιδομάτων με «κόφτες» γι’ αυτούς που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα εξετάζει η κυβέρνηση για 800.000 επαγγελματίες.
Την ίδια στιγμή δρομολογούνται ευρύτερες παρεμβάσεις στην φορολογική κλίμακα, στους συντελεστές, στο Τέλος επιτηδεύματος αλλά και στον χάρτη των φοροαπαλλαγών που θα αλλάξουν τον «λογαριασμό» της επιβάρυνσης υποχρεώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Σενάρια

Μάλιστα ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπει απαλλαγή από το Τέλος Επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες που μετά την υποβολή και εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης προκύπτει φόρος πάνω από 650 ευρώ.
Με 268.027 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν σήμερα εισοδήματα από 1.000 έως 10.000 ευρώ βασικός στόχος είναι να ασκηθεί πίεση μέσω στοχευμένων εργαλείων ώστε να αυξηθούν τα δηλωθέντα κέρδη τους και το φορολογητέο εισόδημα τους .
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη ότι «δεν είναι δυνατόν να έχουμε εισοδήματα σε ελεύθερους επαγγελματίες των χιλίων ευρώ ή των μείον χιλίων ευρώ, των δυο ή τριών χιλιάδων ευρώ και οι φορολογούμενοι αυτοί είναι οι πρώτοι που λαμβάνουν όλα τα επιδόματα.

Δεκάδες επιδόματα

Σημειώνεται ότι με το ισχύον καθεστώς δεκάδες επιδόματα χορηγούνται με κριτήριο το ύψος του εισοδήματος όπως το στεγαστικό, το επίδομα θέρμανσης, το φοιτητικό επίδομα, το επίδομα παιδιού, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ κ.α.
Επίσης τα εισοδηματικά κριτήρια αποτελούν κλειδί για την εγγραφή στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και για την παροχή έκτακτων επιδομάτων στήριξης, όπως το market pass.
Για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος θέρμανσης το υπουργείο Οικονομικών έθεσε για πρώτη φορά ανώτατο όριο τζίρου στα 80.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με επιχειρηματική δραστηριότητα, κριτήριο που αναμένεται να αποκλείσει από τα επιδόματα πολλούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Όσον αφορά στις προωθούμενες αλλαγές στο μοντέλο φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι πολλά και προβλέπουν:

1. Αλλαγή του ελάχιστου συντελεστή φορολόγησης, που ισχύει σήμερα για τους αυτοαπασχολούμενους. Εξακολουθεί να εφαρμόζεται συντελεστής 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως τα 10.000 ευρώ όταν οι προσωπικές εταιρείες και τα νομικά πρόσωπα, φορολογούνται με 22%. Ο συντελεστής εξετάζεται να αυξηθεί από το 9% στο 15% ή ακόμη και στο 20%. Ωστόσο είναι ανοικτό αν θα μεταβληθούν οι συντελεστές φόρου για τα υψηλότερα εισοδήματα. Η κλίμακα αυτή προτείνεται να περιλαμβάνει ακόμη έναν ή δύο το πολύ επιπλέον συντελεστές φόρου για τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η λύση ακόμη ενός συντελεστή, αυτός θα πρέπει να ανέρχεται σε 20% ή 25% (ανάλογα με το ύψος του χαμηλού συντελεστή), ενώ αν υιοθετηθεί η επιλογή των δύο επιπλέον συντελεστών, αυτοί θα διαμορφωθούν στα επίπεδα μεταξύ του 20% και του 30%, σημαντικά χαμηλότερα από το 22%-44% που ισχύει σήμερα.

2. Ενιαία αντιμετώπιση των εισοδημάτων από επαγγελματική δραστηριότητα ήτοι 22% φόρος για όλους.

3 .Το φορολογητέο εισόδημα θα συνδυαστεί με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις το 2025 θα μειωθεί κατά 20%, το 2026 κατά 30% και το 2027 θα καταργηθεί πλήρως με κόστος για τα κρατικά ταμεία 89 εκατ. ευρώ το 2025, 222 εκατ. ευρώ το 2026 και 443 εκατ. ευρώ το 2027.
Ένα από τα σενάρια είναι η κατάργηση του Τέλους επιτηδεύματος να συνδέεται με τον φόρο που θα κληθεί να πληρώσει ένας επαγγελματίας. Για παράδειγμα εάν πληρώνει φόρο 650 ευρώ να μην καταβάλλει Τέλος επιτηδεύματος

4. Να λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου, το άθροισμα των στοιχείων που συγκεντρώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο για να αποτυπώνονται είτε τα έσοδα είτε οι δαπάνες.

TAGS:

elora.gr - Ταυτότητα

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ 
Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ:
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}

Μ.Η.Τ. 242040e-genius.gr ...intelligent web software