Μεγάλη συζήτηση έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα για το κατά πόσο οι ΗΠΑ, και φυσικά οι στρατιωτική της ισχύ, μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε περιφερειακές συγκρούσεις.
Ειδικά όταν αυτές απειλούν κρίσιμα κανάλια του παγκόσμιου εμπορίου, επηρεάζοντας όλο και μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.
Για δεκαετίες, το ναυτικό της Αμερικής περιπολεί τις ναυτιλιακές λωρίδες του κόσμου για να αποτρέψει τους ναυτικούς επιδρομείς, μια δουλειά που αξίζει μεγάλη πίστη.
Οι Houthis, των οποίων οι επιθέσεις σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν περιορίσει σοβαρά την εμπορική κίνηση μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, είναι μια πολύ πιο σκληρή πρόκληση.
Η τρέχουσα κατάσταση υπογραμμίζει ότι το πιο κρίσιμο έργο των ΗΠΑ για την προστασία των αλυσίδων εφοδιασμού βρίσκεται σε σκληρές γεωπολιτικές και στρατιωτικές καταστάσεις.
Αλλά τα κίνητρά τους είναι περισσότερο στρατηγικά παρά οικονομικά, γεγονός που μπορεί να κάνει τις ενέργειές τους μόνο διφορούμενα χρήσιμες — και να υπόκεινται σε πολιτικές αλλαγές.
Για μια χώρα που φαινομενικά ενδιαφέρεται ελάχιστα για το πολυμερές σύστημα – δεν έχει καν επικυρώσει τη συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας – οι ΗΠΑ παρέχουν σίγουρα ορισμένα ζωτικά παγκόσμια δημόσια αγαθά για να το υπερασπιστούν.
Το κέντρο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δαπανούν το 0,21% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος για περιπολίες στις ναυτιλιακές λωρίδες, τρεις φορές υψηλότερο από το Ηνωμένο Βασίλειο στη δεύτερη θέση.
Είναι αλήθεια ότι σε ορισμένες περιοχές που έχουν «μολυνθεί» από πειρατές, όπως οι θάλασσες στα ανοιχτά της Σομαλίας, έχουν προστεθεί άλλες δεκάδες άλλες χώρες — συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, η οποία το 2008 ξεκίνησε την Αταλάντα, την πρώτη της συλλογική ναυτική επιχείρηση.
Οι επιθέσεις πειρατών της Σομαλίας, από τις οποίες υπήρχαν εκατοντάδες μία φορά το χρόνο, έχουν ουσιαστικά εξαλειφθεί.
Κυνηγώντας εγκληματίες
Είναι σχετικά εύκολο να συγκεντρώσεις μια δύναμη για να κυνηγήσεις εγκληματίες.
Ακόμη και η γεωπολιτικά διασπασμένη ΕΕ μπορεί να ενωθεί πίσω από την αντιπάθεια των ναυτικών ληστών.
Και οι ΗΠΑ παρέχουν στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο όφελος στο εμπορικό σύστημα όπου έχουν να κάνουν με κρατικούς ανταγωνιστές, όπως η Κίνα για την Ταϊβάν και η Ρωσία έναντι της Ουκρανίας.
Οι πειρατές στα ανοιχτά της Σομαλίας και στα στενά της Μαλάκα είναι ενοχλητικοί, αλλά η εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν θα προκαλούσε τον απόλυτο όλεθρο διαλύοντας την παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών.
Η ακεραιότητα και η εσωτερική πολιτική της ΕΕ, χωρίς να απασχολούν τις φιλοδοξίες της να εξαπλώσει την ενιαία αγορά της προς τα ανατολικά, θα βυθιζόταν σε αναταραχή από μια αποσταθεροποιητική σύγκρουση που θα εμπλέκει μια εχθρική δύναμη κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της.
Σε αυτές τις καταστάσεις, οι ΗΠΑ είναι συχνά μια απαραίτητη δύναμη, αλλά δεν εμπλέκονται κυρίως για να αποκομίσουν άμεσα οικονομικά οφέλη.
Η Ουάσιγκτον έχει συμφέρον για μια ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη, αλλά τα οριακά οφέλη για την οικονομία των ΗΠΑ από την απώθηση της Ρωσίας δεν δικαιολογούν τη διαρκή υποστήριξή της στην Ουκρανία.
Και η Ουάσιγκτον έχει υποστηρίξει την Ταϊβάν για δεκαετίες, πολύ πριν διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρονικών και ημιαγωγών.
Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μπορεί να είναι συμπτωματικά καλή για το παγκόσμιο εμπόριο σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά δεν είναι απαραίτητα από το σχεδιασμό.
Στο σήμερα
Αυτό μας φέρνει σε γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι Houthis δεν είναι ένα μάτσο ατημέλητοι κλέφτες με μηχανοκίνητα σκάφη.
Είναι μαχητές με ιδεολογικά κίνητρα με χερσαίες βάσεις που υποστηρίζονται από ένα ισχυρό κράτος, το Ιράν.
Μπορούν να προκαλέσουν ζημιές εξ αποστάσεως μέσω πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών και είναι έτοιμοι να υποστούν οι ίδιοι μεγάλες απώλειες.
Οι επιθέσεις τους προκαλούν σοβαρό πλήγμα στο παγκόσμιο εμπόριο μειώνοντας την κυκλοφορία στη Διώρυγα του Σουέζ και λίγες χώρες εντός ή εκτός της περιοχής είναι θαυμαστές τους.
Αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι οι Houthis πιθανότατα δεν θα επιτίθεντο σε πλοία αν οι ΗΠΑ δεν παρείχαν τέτοια υποστήριξη στο Ισραήλ κατά την επίθεσή του στη Γάζα.
Ως εκ τούτου, δεδομένης της ευρείας διεθνούς καταδίκης της τακτικής του Ισραήλ, οι ΗΠΑ έχουν σχετικά λίγους αξιόπιστους συμμάχους που είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε έναν πόλεμο σκοποβολής.
Τα αρχικά πλήγματα των ΗΠΑ κατά των Houthis αφορούσαν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τη μη επιχειρησιακή υποστήριξη από ορισμένους μακροχρόνιους συμμάχους, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ολλανδία.
Αλλά το Μπαχρέιν ήταν ο μοναδικός συνεισφέρων από τη Μέση Ανατολή.
Η ΕΕ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες λένε ότι θα βοηθήσουν, αλλά κυρίως με επιχειρήσεις υποστήριξης και συνοδείας.
Η Κίνα και η Ινδία, που αμφότερες έχουν σαφές εμπορικό συμφέρον να διατηρήσουν το κανάλι ανοιχτό, δεν εμπλέκονται στρατιωτικά.
Πάνω απ’ όλα είναι η Αίγυπτος που υποφέρει – τα έσοδά της από τα τέλη διέλευσης στα κανάλια, μια σημαντική πηγή συναλλάγματος, μειώνονται κατά 40% φέτος.
Αλλά δεν τολμά να συμμετάσχει δημόσια σε μια επίθεση εναντίον μαχητών που δηλώνουν ότι υποστηρίζουν την παλαιστινιακή υπόθεση.
Με άλλα λόγια, ο αμερικανικός στρατός προσπαθεί να κρατήσει μια εμπορική οδό ανοιχτή, αλλά υποκινείται περισσότερο από τη γεωπολιτική παρά από το άμεσο οικονομικό συμφέρον – το εμπόριο των ΗΠΑ βασίζεται περισσότερο στη Διώρυγα του Παναμά παρά στο Σουέζ – και η συμμορία των συμμάχων του είναι συνεπώς περιορισμένη.
Τέτοια κίνητρα επηρεάζονται, ανησυχητικά, και από τις πολιτικές αλλαγές στην Ουάσιγκτον.
Η προστασία της Ευρώπης από τη Ρωσία και η υποστήριξη της Ταϊβάν έναντι της Κίνας αποτελούν συναινετική πολιτική των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες.
Η πολιτική αλλαγή
Όμως, όπως συμβαίνει με τόσα πολλά ζητήματα ασφάλειας, μια άλλη προεδρική θητεία για τον Donald Trump μπορεί να δει αυτή την αλλαγή.
Ο Trump έχει πει ότι θα αρνηθεί την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, μια κίνηση που αναμφίβολα θα ενθαρρύνει την Κίνα.
Και τα απομονωτικά του ένστικτα και η δυσαρέσκεια για την Ταϊβάν που υποτίθεται ότι παίρνει επιχειρήσεις ημιαγωγών από τις ΗΠΑ μπορεί να τον ενθαρρύνουν να αποσύρει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ταϊπέι.
Αυτό θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για το εμπορικό σύστημα, ακόμη περισσότερο από τον προστατευτισμό του Trump.
Δείχνει τον κίνδυνο του παγκόσμιου εμπορίου να υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν μια εξωτερική πολιτική μόνο κατά διαστήματα ευθυγραμμισμένη με εμπορικά συμφέροντα.
Αλλά χωρίς καμία άλλη μεγάλη εμπορική ή στρατιωτική δύναμη που φαινομενικά είναι πρόθυμη ή ικανή να αναλάβει το ρόλο της στην προστασία των ευάλωτων σημείων της παγκόσμιας οικονομίας, αυτός είναι ο κίνδυνος που διατρέχει ο κόσμος.
Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας!
Έχετε ολοκληρώσει επιτυχώς την εγγραφή σας στο Newsletter μας.
elora.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}
Μ.Η.Τ. 242040