ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΠΕΙΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

Την αποχώρηση συνολικά 793 ανώτατων Αξιωματικών και των 3 Κλάδων είχαν ως αποτέλεσμα οι κρίσεις που εναρμονίστηκαν με τη Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, έπειτα από σχετικό αίτημα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια προς τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη. Σε συνέχεια της Α' φάσης - η οποία προηγήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2025 – στις κρίσεις της 27ης Ιανουαρίου είχε προαναγγελθεί οτι αυτές στοχεύουν στον εξορθολογισμό της δομής των ΕΔ με δραστικές αριθμητικές μειώσεις στους ανώτατους βαθμούς του Στρατού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.
Ρεπορτάζ Απόλλων Λεονταρίτης
Έτσι λοιπόν στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιοργάνωσης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη (ως ένας από τους βασικούς στόχους της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ) αποφασίστηκε η δραστική μείωση στελεχών στους βαθμούς του Ταξίαρχου Στρατού Ξηράς, Αρχιπλοίαρχου ΠΝ, Ταξίαρχου Πολεμικής Αεροπορίας, όπως επίσης στους βαθμούς του Συνταγματάρχη, Πλοίαρχου ΠΝ και Σμήναρχου, για όσους Αξιωματικούς έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά από το ΥΠΕΘΑ:
- Μειώθηκε κατά 36 ο αριθμός των Ταξιάρχων Στρατού Ξηράς.
- Μειώθηκε κατά 5ο αριθμός των Αρχιπλοιάρχων ΠΝ.
- Μειώθηκε κατά 7ο αριθμός των Ταξιάρχων Πολεμικής Αεροπορίας.
- Μειώθηκε κατά 369 ο αριθμός των Συνταγματαρχών.
- Μειώθηκε 191 ο αριθμός των Πλοιάρχων ΠΝ ενώ επίσης
- Μειώθηκε κατά 185 ο αριθμός των Σμηνάρχων.
Τα νούμερα αυτα εξηγούνται και μέσα από την επιθυμία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας να περιορίσει το φαινόμενο των στελεχών που έμεναν κάθε χρόνος εκτός οργανικών θέσεων (και που δεν ήταν λίγα) καθώς όπως έγινε γνωστό για την περίπτωση του Στρατού Ξηράς, κυμαινόταν στο βαθμό του Συνταγματάρχη σε 3πλάσιο νούμερο από τις υφιστάμενες διαθέσιμες θέσεις - τοποθετήσεις σε Σχηματισμούς και Μονάδες του ΕΣ.
Προφανώς πρόκειται για μια κατάσταση που οφείλεται τόσο στην πρότερη - μεγαλύτερου μεγέθους δομή “παλαιότερων εποχών” όσο και στην διαχρονική “απορθυμία” διαδοχικών ηγεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να μειώσουν την κορυφή της διοικητικής “πυραμίδας”, διαιωνίζοντας ένα πρόβλημα που ήταν πρφανές οτι δεν μπορούσε να συνείσει να υφίσταται στη Νέα Δομή Δυνάμεων που προβλέπει η Αντζέντα 2030.
Σύμφωνα με αυτήν είναι ήδη διατυπωμένη η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ να καταργηθούν τμηματικά 30 Σχηματισμοί με ενοποιήσεις και διακοπή λειτουργίας 137 στρατοπέδων ώστε να εξοικονομηθεί ανθρώπινο δυναμικό και να αυξηθεί η ισχύ πυρός, με ταυτόχρονη προσαρμογή στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις.
Επικαιροποίηση Δομής και προβληματισμός
Η Δομή λοιπόν θα ανανεωθεί και θα επικαιροποιηθεί με την.. επικράτηση της λογικής απέναντι στις προκλήσεις των καιρών. Άλλωστε ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας έχει δηλώσει επιτακτικά σε πολλές ευκαιρίες οτι η Ατζέντα 2030, το σχέδιο δηλαδή μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι “απαραίτητος όρος εθνικής επιβίωσης”. Όμως η συρρίκνωση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ένα γεγονός που προβληματίζει άπαντες και οχι μόνο την πολιτική ηγεσία αλλά προτίστως την στρατωτική καθώς τα μηνύματα που συγκεντρώνονται τα τεέυταία χρόνια είναι εξόχως ανησυχητικά.
Το φαινόμενο των αθρόων παραιτήσεων που δυστυχώς έλαβε ευρεία έκταση στο Πολεμικό Ναυτικό, δεν έχει αφήσει ανιπερέαστο ούτε τον Στρατό Ξηράς αλλά ούτε και την Πολεμική Αεροπορία με αποτέλεσμα να δημιουργειται σοβαρό ζήτημα για την εύρυθμη λειτουργία του Στρατεύματος. Οι αιτίες βεβαίως είναι γνωστές και εστιάζουν πρωτίστως στα χαμηλά εισοδήματα και τις ειδικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν - ιδίως τα στελέχη του ΠΝ- που αναγκάζονται να βρίσκονται σε ανάπτυξη στη θάλασσα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις αυτά φτάνουν ή και ξεπερνούν τις 220 μέρες το χρόνο εν πλώ! Κυρίως αυτό το φαινόμενο ισχύει για τα πληρώματα φρεγατών και πυραυλακάτων που συμμετέχουν πέραν των Εθνικών ασκήσεων και αποστολών και σε απόστολές εξωτερικού.
Η επίλυση όλων αυτών των καίριων ζητημάτων πρέπει να καταστεί πρωταρχική μέριμνα για την ηγεσία του ΠΝ και του ΥΠΕΘΑ που ήδη έχουν προχωρησει σε μέτρα. Μέτρα όμως που δεν φαίνεται ικανά προς το παρόν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία το πρόβλημα που εξακολουθεί να υφίσταται σε όλες του τις διαστάσεις. Είναι λοιπόν απολύτως επιτακτική η ανάγκη το επάγγελμα του στρατιωτικού να αποκτήσει και πάλι την αίγλη που είχε παλαιότερα, προκειμένου να καταστεί ένας ελικυστικός επαγγελματικός προορισμός για τους “εξυπνότερους και καλύτερους” που στην παρούσα χρονική συγκυρία, προτιμούν να φύγουν στο εξωτερικό, προκειμένου να κερδίσουν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής..
Η αιμοραγία αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Και αυτό είναι μια αγωνία που “εισπράτουμε” συνεχώς τα τελευταία 2 χρόνια από όλες τα στελέχη των ΕΔ που καλούνται να ανταποκριθούν σε αυξημένες επιχειρησιακές απαιτησεις με μειωμένο προσωπικό. Προσωπικό που είναι υψηλής κατάρτισης - και ιδίως στα κλιμάκια των Υπαξιωματικών - αποτελεί τη “σπονδυλική στήλη” τον μονάδων επιφανείας, των υποβρυχίων και των χερσαίων σχηματισμών σε Αιγαίο και Θράκη.
Για το Στρατό Ξηράς βεβαίως η κατάσταση - ως γνωστόν -επιδεινώθηκε σταδιακά με την παράλογη (και άνευ καμίας σοβαρής μελέτης) απόφαση μείωσης της στρατιωτικής θητείας στα τέλη της δεκαετίας του 2000, με αποτέλεσμα σήμερα εν έτη 2025, οι στρατιώτες θητείας να καταστούν είδος “εν ανεπαρκεία” στις μονάδες εκστρατείας.
Τεράστιο ζήτημα που έχει πολλαπλές αιτίες και συνέπειες οι οποίες σχετίζονται άμεσα και με το φαινόμενο της υπογεννητικότητας που αποτελεί πλέον υπαρξιακό πρόβλημα για το Έθνος μας. Όλα αυτα λοιπόν αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα – όχι άυριο – αλλά ΣΗΜΕΡΑ, θα βρεθούμε ενώπιον δυσμενών εξελίξεων που δεν θα μπορούν να επιλυθούν, με τραγικές επιπτώσεις στην Εθνική Ασφάλεια και την Άμυνα της πατρίδας μας.
Απέναντι στην απειλή της “Γαλάζιας Πατρίδας”
Και ενώ τα παραπάνω στην Ελάδα παραμένουν μια βασανιστική πραγματικότητα, οι Τούρκοι δεν χάνουν ευκαιρία να υπενθυμίζουν τις επιθετικές βλέψεις τους σε Αιγαίο και Αν Μεσόγειο που – νομοτελειακά - θα τους φέρουν απέναντι μας, σε μια επόμενη χρονική φάση. Βεβαίως οι επεκτατικές αυτές βλέψεις συνδέονται στενά με την “ανθιση” της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.
Την προσοχή μας τραβηξε ένα δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah, η οποία αναφέρθηκε στα προγράμματα αναβάθμισης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο πλαίσιο του "Εκσυγχρονισμού για τη Γαλάζια Πατρίδα".. Όπως αναφέρει η Sabah:
"Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις έχουν εισέλθει πρόσφατα σε μια σημαντική διαδικασία εκσυγχρονισμού αυξάνοντας τις δυνατότητες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Με αυτές τις δραστηριότητες, που αναφέρονται και ως "Εκσυγχρονισμός της Γαλάζιας Πατρίδας", η "Δυνατότητα Μεταφοράς Ισχύος" των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) θα υποστεί σημαντική αύξηση".
Σύμφωνα με τη Sabah: "επί του παρόντος, στην Τουρκία κατασκευάζονται 31 διαφορετικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων αντιτορπιλικών, φρεγατών, κορβετών, γρήγορων περιπολικών πλοίων, περιπολικών ανοικτής θάλασσας, υποβρυχίων, πλοίων αναζήτησης ναρκών και πλοίων αποβίβασης. Πιο πρόσφατα, ανακοινώθηκε ότι η κατασκευή του Εθνικού Αεροπλανοφόρου (MUGEM) ξεκίνησε επίσημα. Όταν ολοκληρωθεί το MUGEM, η Τουρκία θα αποκτήσει για πρώτη φορά αεροπλανοφόρο. Η μεγαλύτερη ναυτική πλατφόρμα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού είναι το αμφίβιο επιθετικό πλοίο πολλαπλών χρήσεων TCG Anadolu (LHD), το οποίο κατασκευάστηκε από κοινού με την Ισπανία και τέθηκε σε λειτουργία το 2023. Το TCG Anadolu καθελκύστηκε πρόσφατα και χρησιμοποιήθηκε για να απογειωθεί το Bayraktar TB3 που αναπτύχθηκε από την Baykar. Αυτό το έχει κάνει το "πρώτο πλοίο για UCAV στον κόσμο". Από την άλλη πλευρά, "ναυτικές εκδόσεις" των drone Kιzilelma και Anka-3 θα αναπτυχθούν για το MUGEM. Εν ολίγοις, η Τουρκία ενσωματώνει την τεχνολογία μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, η οποία έχει γράψει ιστορία στη γη και στον αέρα, στο πεδίο της ναυτικής μάχης".
Σημείο ενδιαφέροντος ενδεικτικό για την ολοένα αυξανόμενη ικανότητα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας - οχι μόνο να παράγει - αλλά και να εξάγει οπλικά συστήματα είναι και τα όσα αναφέρονται για ναυτικά συστήματα και πλοία, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων κορβετών Milgem για το Πακιστάν, δύο κορβετών Milgem για την Ουκρανία, τριών κορβετών Milgem για τη Μαλαισία, δύο πλοίων υποστήριξης για την Πορτογαλία, δύο περιπολικών πλοίων ανοικτής θαλάσσης για τη Νιγηρία και δύο ταχύπλοων περιπολικών για το Κατάρ. Υπάρχουν επίσης και νέες και μεγάλης κλίμακας απαιτήσεις από την περιοχή του Κόλπου σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση της ναυτικής βάσης της Τουρκίας στο Κατάρ και την ανάπτυξη μιας ναυτικής ομάδας εργασίας στη Σομαλία στο πλαίσιο αύξησης της τουρκικής επιρροης σε παγκόσμια κλίμακα.
Και φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το “μήνυμα” του Ερντογάν ο οποίος ανακοίνωσε ότι το βεληνεκές πυραύλων της Τουρκίας έχει αυξηθεί στα 800 χιλιόμετρα και ότι πολύ σύντομα θα αναπτυχθούν πύραυλοι με βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων με την αναφορά της εφημερίδας στην “ικανοτητα πυραυλικών συστημάτων του Τουρκικού Στρατού να πληξουν οποιοδήποτε σημείο εντός της ελληνικής επικράτειας”.
Προσαρμογή στις σύγχρονες προκλήσεις ασφάλειας
Απέναντι σε όλα τα παραπάνω είναι σαφές οτι μια από τις πιο πιεστικές ανάγκες για την άμυνα της χώρας μας είναι η ενίσχυση της αντιαεροπορικής – αντιπυραυλικής άμυνας.
Ο Νίκος Δένδιας από τις ΗΠΑ όπου πραγματοποίησε επίσκεψη με βασικό αντικείμενο τη διερέυνηση τεχνολογικών λύσεων για την κάλυψη αυτής της απαίτησης, έκανε συγκεκριμένες αναφορές στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας από την Τουρκία.
Σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του HALC κ. Έντυ Ζεμενίδη που έλαβε χώρα στο "Chicago Council on Global Affairs", κατέστη σαφές οτι η οτι δημιουργία θόλου, θα καλύπτει όλη την ελληνική επικράτεια και θα την προστατεύει από υβριδικές απειλές. Η μορφή του θα ειναι προσαρμοσμένη στην αντιμετώπιση σύνθετων απειλών ιδίως από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα πολύ μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
"Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν θόλο. Όταν μιλάμε για τον θόλο, όλοι σκέφτονται το Ισραήλ και τον σιδερένιο θόλο. Αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο, επειδή αυτό το σύστημα που έχει το Ισραήλ είναι κυρίως για άμυνα απο εισερχόμενες ρουκέτες και πυραύλους. Για εμάς, είναι ένα πολύ πιο σύνθετο περιβάλλον” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Δένδιας.
Παράλληλα έδωσε ιδιαίτεργ βαρύτητα στο γεγονός οτι η Ελλάδα εισήλθε στο πρόγραμμα μαχητικού 5ης γενιάς F-35 σε συνδυασμό με απόκτηση προηγμένων φρεγατών από τη Γαλλία. Αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα ο κ Δένδιας δήλωσε χωρίς περιστροφές τα εξής: «Η Mavi Vatan είναι μια νεο-ιμπεριαλιστική προσέγγιση, ένα νεο- οθωμανικό όνειρο ενός μέρους, ευτυχώς όχι του συνόλου του τουρκικού πολιτικού κατεστημένου, το οποίο σαφώς, απειλεί την Ελλάδα και παραβιάζει τα διεθνή σύνορα, το οποίο σαφώς είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο και στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Και επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής, είναι μια απόλυτη ανοησία, γιατί δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί. Ποτέ"!
Τέλος ο Έλληνας υπουργός Άμυνας τόνισε ευθέως οτι αναμένει μια γόνιμη σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ με την κυβέρνηση Τραμπ, στο πλαίσιο μιας "ειλικρινούς αλληλεπίδρασης που θα οδηγήσει στη σταθερότητα στην περιοχή μας". Υπογράμμισε τη σημασία της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ με αποκορύφωμα την υπογραφή της Αναθεωρημένης Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας αλλά και ότι τα πλεονεκτήματα της βάσης στην Αλεξανδρούπολη, αναδεικνύουν τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και στην αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων.