Skip to main content
 x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

ΟΙ «ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ!

| Επικαιρότητα

Γράφει ο Απόλλων Λεονταρίτης

Συμπληρώθηκαν 29 χρόνια από την κορύφωση της κρίσης των Ιμίων που έφερε Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα γενικευμένης σύρραξης. Μια κρίση που αποτέλεσε την μεγαλύτερη τουρκική πρόκληση εις βάρος της κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο ενώ ταυτόχρονα σημάδεψε ένα Έθνος ολόκληρο από τον θάνατο των τριών ηρώων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που χάθηκαν εν ώρα εκτέλεσης καθήκοντος με το ΠΝ-21,το τραγικό εκείνο ξημέρωμα της 31ης Ιανουαρίου του 1996. Σε αυτές τις συνθήκες αναδύθηκε η απαίτηση για μια νέου τύπου μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων που κυριολεκτικά ενσάρκωσε τον άθλο του Λεωνίδα και των «300».

Στο αποκορύφωμα της κρίσης των Ιμίων την 31η Ιανουαρίου 1996 διαπιστώθηκε με τον πλέον πασιφανή τρόπο, το επιχειρησιακό κενό που υπήρχε στις Ειδικές Δυνάμεις του ΕΣ αναφορικά με την εκτέλεση αποστολής ανακατάληψης βραχονησίδας.

Παραδόξως ήταν μια από τις ελάχιστες φορές που δεν χάθηκε καθόλου χρόνος.

Εντός διμήνου αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα και αποφασίστηκε υπό το πέπλο απόλυτης μυστικότητας η συγκρότηση της θρυλικής Ζ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών!

Ο αρχικός πυρήνας προερχόταν από 60 στελέχη προερχόμενα από το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, τη 2α Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, αλλά και άλλες μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων. Ελάχιστοι γνώριζαν τι ακριβώς συνέβαινε με τη μονάδα «φάντασμα», παρά μόνο μια ομάδα αξιωματικών στα ανώτατα κλιμάκια της ιεραρχίας, μεταξύ των οποίων και ο τότε Δ/ντής Ειδικών δυνάμεων Στρατηγός Θεόδωρος Νικολαΐδης.

Ο πυρήνας αυτός ξεκίνησε από το «μηδέν» να χτίζει τη νέα επίλεκτη μονάδα στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων, η οποία κηρύχθηκε επιχειρησιακή μετά από ενδελεχή αξιολόγηση τον Αύγουστο του 1996. Εκείνες οι μέρες όπως θυμούνται οι παλαιότεροι ήταν ιδιαίτερα έντονες με υψηλή συναίσθηση του καθήκοντος από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο εμπλεκόμενο στην όλη προσπάθεια.  Όπως επίσης θυμούνται την βαριά ατμόσφαιρα εξ αιτίας της νωπής μνήμης από την ταπεινωτική αποχώρηση από τα Ίμια και την τραγική απώλεια τριών αξιωματικών του ελικοπτέρου AB-212 ASW «ΠΝ-21» που είχε συγκλονίσει ολόκληρο το Έθνος..

Κύριο χαρακτηριστικό της νέας μονάδας σε αντίθεση με τα μέχρι τότε ισχύοντα, ήταν η - εξ ολοκλήρου -  επάνδρωσή της από επαγγελματίες με πλήρη σύνθεση και προσωπικό που επιλέχτηκε με αυστηρά στάνταρ μέσα από διαρκή αξιολόγηση.

Εκπαίδευση σε όλο το φάσμα αντικειμένων

Η Ζ ΜΑΚ που είναι μια από τις πλέον επίλεκτες μονάδες ανήκει στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Τα στελέχη της είναι ικανά να εκτελέσουν τις πλέον δύσκολες επιχειρήσεις εξασφαλίζοντας ταχύτητα – ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.

Αυτό ακριβώς που απαιτείται ώστε να αποφευχθεί οποιοσδήποτε αιφνιδιασμός ή τετελεσμένο εις βάρος της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Προετοιμασμένοι να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε κατάσταση ακόμη και σε ακραίες συνθήκες οι επίλεκτοι «300», εκπαιδεύονται ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε συμβατική ή ασύμμετρη απειλή.  Από τα πλέον εξειδικευμένα και επικίνδυνα σενάρια είναι η αθέατη διείσδυση και έξοδος σε εχθρική ακτή για την ανακατάληψη Εθνικού εδάφους.

Παράλληλα η εκπαίδευση επεκτάθηκε σταδιακά για να καλύπτει όλα τα αντικείμενα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται ο  ορεινός αγώνας, η κρούση στρατηγικών στόχων, επιχειρήσεις επιτήρησης σε ηπειρωτικό και νησιωτικό περιβάλλον, περιπολίες, αναγνωρίσεις, δράση ελεύθερων σκοπευτών ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν ειδικά αντικείμενα όπως η απελευθέρωση ομήρων, η αντιμετώπιση απειλών και η δράση μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Επιπλέον στο πρόγραμμα εκπαίδευσης της Ζ ΜΑΚ περιλαμβάνεται η συχνή εκτέλεση βολών ακριβείας, βολών μάχης ταχείας αντίδρασης σε επίπεδο Ομάδας και Διμοιρίας, βολές από λέμβο εν κινήσει στη θάλασσα, ασκήσεις Αμέσου Αντιδράσεως σε ξηρά και θάλασσα, καταστροφές, ναρκοπόλεμο, αντικείμενα παροχής πρώτων βοηθειών στο πεδίο της μάχης, ατομική τακτική εκπαίδευση, συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) και την Αεροπορία Στρατού (ΑΣ), τεχνική αναρρίχηση, τοπογραφία, πορείες κ.λπ.

Η ικανότητα διείσδυσης του προσωπικού της Ζ ΜΑΚ στην περιοχή που θα εκτελεστεί μια επιχείρηση εντός φίλιου ή εχθρικού εδάφους, περιλαμβάνει ποικιλία μεθόδων όπως η ρίψη λέμβων από μεταφορικό ελικόπτερο CH-47D Chinook, η ρίψη και περισυλλογή δύο ζευγών υποβρυχίων καταστροφών από ελικόπτερο γενικής χρήσης UH-1H Huey και η ρίψη δυτών από ελαστικές λέμβους για εκτέλεση υποβρύχιας διείσδυσης και έξοδο σε εχθρική ακτή.

Επιπλέον στο ευρύ φάσμα δεξιοτήτων των στελεχών της Ζ ΜΑΚ περιλαμβάνεται η δυνατότητα εκτέλεσης  αναρριχήσεων και αναρριχήσεων με ταυτόχρονη εκτέλεση πυρών, άλματα ελεύθερης πτώσης από ελικόπτερα ΝΗ-90, CH-47D Chinook και α/φη C-130 Hercules, αλλά και η ταχεία καταρρίχηση από ελικόπτερο με Rappel και Fast Rope.

Έτσι λοιπόν από την απλή μόνο παράθεση όλων των παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς ότι το προσωπικό της μονάδας αποτελεί εκ των βασικών στοιχείων που θα διενεργήσουν Ειδικές Επιχειρήσεις όταν απαιτηθεί ταχεία και ακαριαία απάντηση..

Πλωτά μέσα

Ο στόλος των σκαφών της Ζ ΜΑΚ αποτελεί κρίσιμο σκέλος που επηρεάζει καθοριστικά την ικανότητα της μονάδας να εκτελεί ανάπτυξη σε οποιοδήποτε σημείο του Αιγαίου. Βασίζεται στη συντριπτική πλειοψηφία του σε σκάφη τα οποία έχουν αποκτηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 90 και σήμερα έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια εντατικής επιχειρησιακής χρήσης.

Παρά τη δεδομένη και αναπόφευκτη φθορά που υφίστανται τα σκάφη από το υγρό στοιχείο και την ιδιαίτερα σκληρή χρήση (καθώς χρησιμοποιούνται σε επιχειρησιακές συνθήκες με κάθε καιρό) η κατάστασή τους βρίσκεται σε απόλυτα ικανοποιητικό επίπεδο.

Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο προσωπικό της Ζ ΜΑΚ που υπηρετεί στα πλωτά της μονάδας και καταβάλλει διαρκώς τον καλύτερό του εαυτό ώστε να αποκαθιστά βλάβες και να τα επαναφέρει σε άψογη κατάσταση για επιχειρησιακή εκμετάλλευση.

 Από εκεί και πέρα όμως κρίθηκε απαραίτητη η ανανέωση του στόλου πλωτών καθώς οι σημερινές επιχειρησιακές απαιτήσεις καλύπτονταν οριακά. Στόχος κατέστη η προμήθεια σκαφών κρούσεως, τα οποία θα δύναται να μεταφέρουν μια πλήρως εξοπλισμένη επιχειρησιακή Ομάδα Καταδρομέων, με ταχύτητα και ασφάλεια στην περιοχή του στόχου τους.

Σήμερα παρά τη σημαντική καθυστέρηση εξ αιτίας της δυσμενούς δημοσιονομικής συγκυρίας η Ζ ΜΑΚ έγινε αποδέκτης αριθμού σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων τύπου VIKING η οποία εντάσσεται στην ευρύτερη προμήθεια 41 συνολικά Σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων που προβλέπεται για «σκάφη συνοδείας και συμβολής στην άμυνα νήσων» που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εφοδιασμό των Μοιρών Αμφίβιων Καταδρομών. 

Η κατάλληλη επιλογή απέναντι σε ασύμμετρες απειλές

Σήμερα περισσότερο από ποτέ η απειλή των τουρκικών Ε.Δ σε συνδυασμό με τις ασύμμετρες απειλές σε νησιά και Έβρο απαιτούν την εκμετάλλευση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων με στόχο την αντιμετώπιση των επεκτατικών σχεδίων της Άγκυρας που αποσκοπούν στον περιορισμό της Εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο  και την Αν. Μεσόγειο.

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ είναι σε θέση να προσφέρει πλήθος στρατηγικών επιλογών στη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Κύριο χαρακτηριστικό των μονάδων που έχει υπό τις διαταγές της – μεταξύ των οποίων και η Ζ ΜΑΚ -  είναι η ταχεία αντίδραση και η ανάληψη αποστολών Ειδικών Επιχειρήσεων και ανορθοδόξου πολέμου.

Αυτό σημαίνει ότι αντιπροσωπεύει την πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση ραγδαίως εξελισσόμενων καταστάσεων σε περίοδο κρίσης και την ανάληψη των πλέον επικίνδυνων αποστολών σε περίοδο πολέμου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται - μεταξύ άλλων επίλεκτων μονάδων - και η Ζ ΜΑΚ, η οποία σήμερα διέρχεται μια μεταβατική περίοδο. Και αυτό διότι το περιβάλλον προκλήσεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς η γνωστή και διαχρονική απειλή «εξ Ανατολών» εξελίσσεται τεχνολογικά με νέα μέσα μεταφοράς, προηγμένα συστήματα επιτήρησης και ισχύ πυρός ενώ προϋπήρχε η αριθμητική υπεροχή της.

Για το σκοπό αυτό το σύνολο του προσωπικού, προετοιμάζεται εντατικά από την περίοδο της ειρήνης με συνεχείς εκπαιδεύσεις ενώ διατηρεί μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα με τμήματα ταχείας αντίδρασης που δύνανται να αναλάβουν δράση σε ελάχιστο χρόνο προειδοποίησης.

TAGS:
.

elora.gr - Ταυτότητα

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ 
Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}

Μ.Η.Τ. 242040