Skip to main content

«DEFEA 25» - ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΔ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

| Επικαιρότητα

Συνολικά 98 επιβεβαιωμένες διεθνείς αντιπροσωπείες θα παραστούν στη DEFEA 2025

Συστήματα αεράμυνας, πυροβολικού, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και drones που ενσωματώνουν τεχνητή νοημοσύνη, σε συνδυασμό με μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων και νέας γενιάς προηγμένων οχημάτων αναμένεται να αποτελέσουν το επίκεντρο των εκθεμάτων της κορυφαίας διεθνούς έκθεσης στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, DEFEA Defence Exhibition Athens 2025. Η έκθεση η οποία θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 8 Μαΐου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στην Αθήνα, βρίσκεται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σε αυτήν επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της διεθνούς αλλά και εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με έμφαση σε συστήματα τα οποία προτείνουν λύσεις στις ελληνικές ΕΔ στο πλαίσιο του νέου 12ους εξοπλιστικού προγράμματος που προβλέπει η «Ατζέντα 2030».

8w

Ρεπορτάζ Απόλλων Γ. Λεονταρίτης

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η φετινή DEFEA θα αποτελέσει αναμφίβολα το πεδίο επίδειξης ενδιαφέροντος των κατασκευαστών της εγχώριας και διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας για όλα τα προγράμματα τα οποία ενδιαφέρουν τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σύντομα θα τεθούν σε διαβούλευση.

Στη φετινή έκθεση θα παρουσιαστούν οπλικά συστήματα τελευταίας γενιάς και προηγμένες τεχνολογικές εφαρμογές για επιχειρήσεις σε ξηρά, θάλασσα, αέρα, καθώς και στον κυβερνοχώρο και τα διαστημικά συστήματα. Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται ελικόπτερα, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα, εκτοξευτές πυραύλων, συστήματα πυροβολικού, επικοινωνιακός εξοπλισμός, φορητός οπλισμός, πυρομαχικά, στρατηγικά όπλα και κατευθυνόμενα βλήματα.

Οι κορυφαίοι διεθνείς κατασκευαστές από ΗΠΑ Ευρώπη και Ισραήλ αλλά και χώρες της Ασίας θα βρουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τόσο τις πρόσφατες εξελίξεις σε ότι αφορά τις νεότερες εκδόσεις μαχητικών αεροσκαφών όπως τα F-16, F35, RAFALE, Eurofighter όσο και εξελιγμένα οπλικά συστήματα αέρος – αέρος και κρούσης που ενδιαφέρουν πρωτίστως την Πολεμική Αεροπορία.

Μεγάλοι ναυπηγικοί οίκοι από Ευρώπη και ΗΠΑ θα βρεθούν στη DEFEA προκειμένου να επιδείξουν ναυτικά οπλικά συστήματα, τακτικά συστήματα διαχείρισης μάχης και πληροφοριών σε συνδυασμό με εφαρμογές σε μη επανδρωμένα σκάφη επιφάνειας με αρκετά εξ αυτών να σχετίζονται με προγράμματα που θέλει να «τρέξει» το Πολεμικό Ναυτικό ιδίως αυτό του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ-200 ΗΝ αλλά και αυτό του εκσυγχρονισμού των πυραυλακάτων Super Vitta, των υποβρυχίων 214 σε συνδυασμό με απόκτηση σκαφών νέας γενιάς με επικρατέστερους υποψήφιους τους κατασκευαστές από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Σουηδία.

11w

Ο ελληνικός «θόλος»

Το πρόγραμμα «Ασπίδα του Αχιλλέα», που αποτελεί την ελληνική πρόταση για πολυεπίπεδη άμυνα σε αέρα θάλασσα και ξηρά θεωρείται δεδομένο ότι προσελκύει το ενδιαφέρον εταιριών από Ευρώπη και ΗΠΑ που προσφέρουν προτάσεις συστήματων αεράμυνας και ναυτικής κρούσης σε συνδυασμό με συστήματα αναγνώρισης έγκαιρης προειδοποίησης και φυσικά τα συστήματα αντιμετώπισης αυτόνομων απειλών και σμηνών μη επανδρωμένων πλατφορμών (UAV, USV, UUV). Στα τελευταία οι προτάσεις που προέρχονται από ελληνικές εταιρίες είναι ιδιαίτερα αξιόλογες και πλήρως ανταγωνιστικές των διεθνών κατασκευαστών με πλέον αντιπροσωπευτικό το παράδειγμα της ΕΑΒ όπου παράγει το δοκιμασμένο σε πολεμικές συνθήκες σύστημα anti – drone «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» για το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και το νέο σύστημα αντιμετώπισης σμηνών drones «ΥΠΕΡΙΩΝ» που κεφαλαιοποιούν πολυετή έρευνα και καλύπτουν σύνθετες και πιεστικές ανάγκες στην αντιμετώπιση απειλών που αντιπροσωπεύουν τα μη επανδρωμένα drones και τα περιπλανόμενα πυρομαχικά.

Η ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση σε συνδυασμό με τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στα πεδία μαχών σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή έχουν δημιουργήσει νέες απαιτήσεις ενώ τα κλασικά Δόγματα αναθεωρούνται με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να φαίνεται ότι έχουν εμπεδώσει αυτή τη πραγματικότητα που αντανακλάται στις απαιτήσεις του νέου 12ετούς εξοπλιστικού προγράμματος. Γι αυτό και στη DEFEA – Defence Exhibition Athens 2025, ενεργή συμμετοχή θα έχουν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), οι κλάδοι των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

10w

Η ανάδειξη πρωτοπόρων ελληνικών επιχειρήσεων

Κεντρικός θα είναι ο ρόλος του ΕΛ.Κ.Α.Κ., του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο φτιάχτηκε κατά τα πρότυπα προηγμένων χωρών για να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και στις δυνατότητες του ελληνικού οικοσυστήματος. Μέσω αυτού τα Επιτελεία κατηγοριοποιούν τις ανάγκες τους μέσω μιας νέας διεύθυνσης καινοτομίας η οποία δημιουργήθηκε, τις μεταφέρουν στο ΕΛ.Κ.Α.Κ το οποίο διατυπώνει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις για την εν συνέχεια κάλυψη τους. Στόχος του ΕΛΚΑΚ είναι να προωθήσει την αξιοποίηση των ιδιωτικών πρωτοβουλιών και μέσω της προώθησης των νεοφυών επιχειρήσεων για να καλύψουν τις επιχειρησιακές προτεραιότητες που θέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Πάντως από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει η βούληση για την ενεργή υποστήριξη των εγχώριων εταιρειών στην προσπάθειά τους να βρουν συμβόλαια και έξω από τη χώρα, ιδιαίτερα καθώς τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ανοίξει ένα τεράστιο πεδίο ευκαιριών, δεδομένου ότι οι χώρες της Ευρώπης βρίσκονται σε φάση επανεξοπλισμού. Κάποιες από τις ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη σημαντικές συνέργειες με ευρωπαϊκούς κολοσσούς, ενώ ορισμένες από αυτές μπορεί να συνεισφέρουν και σε πεδία τα οποία κινούνται εκτός του αμιγώς αμυντικού. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον στη DEFEA, η εμφάνιση των πρωτοπόρων ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν αναπτύξει ευφυείς τεχνολογίες για την αναγνώριση οχημάτων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και τον χειρισμό και έλεγχο μη επανδρωμένων συστημάτων.

13w

Χερσαία συστήματα για το Στρατό Ξηράς

Στην DEFEA 2025 θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά οπλικά συστήματα που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας αλλά και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που προσφέρουν λύσεις σε όλους τους τομείς του σύγχρονου πεδίου επιχειρήσεων, με έμφαση στη διαλειτουργικότητα και την ευελιξία.

Τα χερσαία συστήματα επιτήρησης φορητού οπλισμού και αναγνώρισης, θα εκτεθούν προβάλλοντας τις νεότερες εξελίξεις ενώ έμφαση θα δοθεί και στην προβολή προτάσεων εταιριών για εκσυγχρονισμό αρμάτων μάχης και λύσεων για οχήματα γενικής χρήσης για τον Ελληνικό Στρατό. Μεταξύ αυτών και βρίσκεται και η ελληνική εταιρία EODΗ με το τεθωρακισμένο όχημα ΟΠΛΙΤΗΣ (4×4) που αναπτύχθηκε για την κάλυψη εθνικών και διεθνών αναγκών σε τεθωρακισμένα οχήματα μεγάλης ευκινησίας πολλαπλού ρόλου και έχει παρουσιάσει επισήμως στο ΓΕΣ και το ΓΕΕΦ. Οι διεθνείς κατασκευαστές χερσαίων συστημάτων όπως η KMW και Rheinmetall θα βρίσκονται στη DEFEA με την προηγμένη έκδοση του Leopard 2 και το υποψήφιο για τον ΕΣ ΤΟΜΑ νέας γενιάς Lynx ενώ η Volvo Defense (με την υποστήριξη του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη, του αποκλειστικού εισαγωγέα της Volvo στην Ελλάδα από το 1950), θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Έκθεση DEFEA 2025 μία ολοκληρωμένη γκάμα εξειδικευμένων επιχειρησιακών προϊόντων για κάλυψη απαιτήσεων σε ευελιξία και ασφάλεια εφοδιασμού.

Στο περίπτερό της η Volvo Defense θα παρουσιάσει δύο παραλλαγές του Volvo FMX, το Volvo FMX 4x4 Crew Cab και το Volvo FMX 6x6 με σύστημα γάντζου φόρτωσης τύπου hook lift.

Η κάλυψη απαιτήσεων για τα συστήματα πυροβολικού θα φέρει στη DEFEA τόσο την Lockheed Martin η οποία έχει προτείνει τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων MLRS σε συνδυασμό με την απόκτηση του ελαφρύτερου HIMARS όσο και την ισραηλινή ELBIT που θα παρουσιάσει ένα ευρύ φάσμα προηγμένων και λειτουργικών λύσεων, όπως το PULS: Ένας ευέλικτος εκτοξευτής πυραύλων ικανός να αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα βολών από μία μόνο πλατφόρμα. Προσφέρει δυνατότητες ακριβούς κρούσης μεγάλης εμβέλειας -από 15 έως 300 χιλιόμετρα- και έχει επιλεγεί από αρκετές ευρωπαϊκές και ΝΑΤΟϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας.

 

 12w

 Ηλεκτρονικός Πόλεμος και Αυτοπροστασία

 Σε ότι αφορά τον ευαίσθητο τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου (EW) και αυτοπροστασίας θα παρουσιαστούν οι υπερσύγχρονες λύσεις της Elbit, συμπεριλαμβανομένων των σουιτών ηλεκτρονικού πολέμου (EW), των χερσαίων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου (EW), των κατευθυνόμενων υπέρυθρων αντιμέτρων (DIRCM) για αεροσκάφη και των προηγμένων τεχνολογιών αντι-UAS που έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν τις εξελισσόμενες εναέριες απειλές.

Η ισραηλινή εταιρία Elbit ανακοίνωσε ότι θα αναδείξει τις τεχνολογίες που συνδέουν αισθητήρες, πλατφόρμες και κέντρα εντολών σε περιβάλλοντα πολλαπλών τομέων για ταχύτερη και πιο αποτελεσματική λήψη αποφάσεων. Θα παρουσιαστεί επίσης η οικογένεια ραδιοσυχνοτήτων E-LynX που καθορίζονται από λογισμικό, επιτρέποντας ασφαλείς επικοινωνίες σε πραγματικό χρόνο σε δυναμικά περιβάλλοντα μάχης.

Στον τομέα τον αυτόνομων λύσεων θα παρουσιαστούν οι εκτεταμένες αυτόνομες δυνατότητες της Elbit, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρησιακών SKYLARΚ 3 και των πυρομαχικών SkyStriker, που μπορούν να εκτοξευθούν από διάφορες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου του εκτοξευτή PULS. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν το Hermes 650™ Spark που προσφέρει δυνατότητες Μεσαίου Υψομέτρου Μεγάλης Αντοχής (MALE). Η επισκόπηση θα καλύψει επίσης τα μη επανδρωμένα επίγεια οχήματα (UGV), τους μη επιτηρούμενους επίγειους αισθητήρες και τα προηγμένα πλαίσια διαχείρισης αποστολών. Αυτές οι τεχνολογίες ενισχύουν την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και διασφαλίζουν την επιτυχία της αποστολής σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια.

 Τέλος στον τομέα προηγμένων πυρομαχικών το περίπτερο θα περιλαμβάνει πυρομαχικά υψηλής ακριβείας της Elbit, όπως τα Predator Hawk, Accular, EXTRA και Rampage. Αυτά τα συστήματα προσφέρουν εξαιρετική ακρίβεια και εμβέλεια, παρέχοντας βελτιωμένες επιχειρησιακές δυνατότητες σε ποικίλα επιχειρησιακά σενάρια που έχουν προταθεί ως κατάλληλα για την κάλυψη απαιτήσεων τόσο του Στρατού Ξηράς όσο και της Πολεμικής Αεροπορίας.

14w

 Συστήματα και για την πολιτική προστασία

Η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό θα έχουν αντίστοιχα περίπτερα στην έκθεση όπου θα προβάλλουν το επιχειρησιακό έργο και τα μέσα που διαθέτουν. Η πρόσφατη υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια οκτώ ελικοπτέρων H215 (με ενδεχόμενο και για δύο επιπλέον), μεταξύ της Airbus Helicopters και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αποτελεί την πιο σημαντική εξέλιξη για την ενίσχυση της ικανότητας αντιμετώπισης πυρκαγιών. Όπως ανακοίνωσε η εταιρία, με τη συμμετοχή της και στην έκθεση DEFEA επιβεβαιώνει τη σταθερή της δέσμευση προς την Ελλάδα παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο προηγμένων τεχνολογιών άμυνας και αεροδιαστημικής, σχεδιασμένων για να ενισχύσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας σε πολλούς τομείς. Οι επισκέπτες στο περίπτερο της Airbus θα έχουν την ευκαιρία να δουν:

Προηγμένες λύσεις ελικοπτέρων: Μοντέλα των ελικοπτέρων H145M και H160M θα βρίσκονται στο περίπτερο, αναδεικνύοντας την παροχή ευέλικτων και υψηλών επιδόσεων ελικοπτέρων για στρατιωτικές και κρατικές αποστολές. Τονίζεται η δέσμευσή της απέναντι στη στήριξη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με την οικογένεια Super Puma για αποστολές Μάχιμης Αναζήτησης και Διάσωσης (CSAR) και Αναζήτησης και Διάσωσης (SAR).

Στρατιωτικές δορυφορικές επικοινωνίες: Θα παρουσιαστούν υπερσύγχρονες λύσεις στρατιωτικών δορυφορικών επικοινωνιών του Ομίλου, βασισμένες στην πλατφόρμα Eurostar Neo. Αυτές οι end-to-end λύσεις προσφέρουν ασφαλείς και ευέλικτες επικοινωνίες, κρίσιμες για τις σύγχρονες αμυντικές επιχειρήσεις.

Παρατήρηση της Γης: Η Airbus θα αναδείξει επιπλέον τις υπηρεσίες απεικόνισης Pleiades Neo, παρουσιάζοντας την προηγμένη τεχνολογία παρατήρησης της Γης μέσω εικόνων υψηλής ανάλυσης για βελτιωμένη αποτύπωση της κατάστασης και την κατάλληλη λήψη αποφάσεων.

Τα νούμερα της DEFEA

Με περισσότερους από 450 εκθέτες της ελληνικής και της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας που θα φιλοξενηθούν στα 40.000 τ.μ. κλειστού εκθεσιακού χώρου του Metropolitan Expo Athens η DEFEA – Defence Exhibition Athens αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις άμυνας και ασφάλειας στην Ευρώπη.

Μεταξύ των 98 επιβεβαιωμένων αντιπροσωπειών που θα παραστούν στη DEFEA 2025, ξεχωρίζουν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πολλών χωρών. Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν Υπουργοί και Υφυπουργοί Άμυνας από την Αρμενία, την Κύπρο, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο, καθώς και εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων της Γαλλίας, της Εσθονίας, της Σαουδικής Αραβίας και άλλων 14 χωρών. Επιπλέον, θα παραστούν επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ουκρανία, την Αίγυπτο, την Αυστραλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία, το Ισραήλ, την Ιορδανία κα. Ιδιαίτερη παρουσία θα έχουν και οι σύνδεσμοι αμυντικής βιομηχανίας από 16 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Λιθουανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Τσεχία, η Πορτογαλία και η Ινδία.

TAGS:
.

elora.gr - Ταυτότητα

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ 
Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}

Μ.Η.Τ. 242040