"STOLEN CERBERUS 25"

Συνεκπαίδευση Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας – ΗΠΑ με επίκεντρο την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ελληνοαμερικανική άσκηση "STOLEN CERBERUS 25" με τη συμμετοχή προσωπικού Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ). Επίκεντρο της ασκήσεως αποτέλεσε η συνεργασία μεταφορικών αεροσκαφών C–130Η της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών και C-27J Spartan της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με 3 C–130J του 37η Airlift Squadron της Αμερικανικής Αεροπορίας (USAFE).
Ρεπορτάζ Απόλλων Λεονταρίτης
Η διακλαδική διμερής άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία άρχισε τη Δευτέρα 28 Απριλίου και ολοκληρώθηκε στις 8 Μαΐου 2025, πραγματοποιείται για 13η συνεχή χρονιά και περιλαμβάνει μια σειρά από αντικείμενα αεραποβατικών και Ειδικών Επιχειρήσεων. Σύμφωνα με επίσημες πηγές η συγκεκριμένη άσκηση (η οποία εκτελείται σε ετήσια βάση) σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ, συντονίστηκε από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας, με σκοπό την συνεκπαίδευση και τη βελτίωση του επιπέδου της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε αντικείμενα ρίψης προσωπικού με αλεξίπτωτα στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης και εφοδίων σε ξηρά και θάλασσα, πτήσης χαμηλού ύψους, αντιμετώπισης απειλών και εκτέλεσης αεροδιακομιδών.
Διεξάγεται στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος - ΗΠΑ στο πλαίσιο της οποίας επιδιώκεται η εκμετάλλευση κάθε διαθέσιμης ευκαιρίας που παρουσιάζεται προκειμένου μονάδες των ΕΔ των δύο χωρών να εκπαιδεύονται από κοινού και να συνεργάζονται ανά πάσα στιγμή. Και όλα αυτά με δεδομένο ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα, έτοιμες να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε απόπειρα που θα θέσει σε κίνδυνο τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα!
Ειδικές Επιχειρήσεις με ρίψεις αλεξιπτωτιστών
Αμέσως μετά την άφιξη τους στην 112ΠΜ από τη βάση του Spanghdalem στη Γερμανία, τα αμερικανικά C-130J που αποτελούν βελτιωμένη έκδοση του γνωστού μεταφορικού α/φους (το οποίο και είναι υποψήφιο για την μελλοντική κάλυψη αναγκών της ΠΑ) ξεκίνησαν πτήσεις εξοικείωσης που σταδιακά κλιμακώθηκαν σε πτήσεις με σύνθετα αντικείμενα ρίψης προσωπικού και εφοδίων σε μέσες – μεγάλες αποστάσεις με τη συνεργασία μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της ΠΑ του ΠΝ και του ΕΣ.
Ακολούθως εκτελέστηκε μεγάλος αριθμός ρίψεων αλεξιπτωτιστών στο πλαίσιο διεξαγωγής Αεραποβατικών και Ειδικών Επιχειρήσεων στη Ζώνη Ρίψης Μεγάρων καθώς και θαλάσσια άλματα τόσο ημέρα όσο και νύχτα, συμβάλλοντας στη παροχή ρεαλιστικής εκπαίδευσης του προσωπικού των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ και Ειδικών Δυνάμεων που συμμετείχαν τόσο από C-130H της ΠΑ όσο και από C-130J της USAFE.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η άσκηση η οποία πραγματοποιήθηκε παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις των ΕΔ με αριθμό πτήσεων από τα αεροσκάφη των δύο Αεροπορικών Δυνάμεων, σε διάφορες περιοχές. Τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και των Μεγάρων όσο και σε μακρύτερους προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα και όχι μόνο για την ρίψη αλεξιπτωτιστών και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης τόσο μέρα όσο και νύχτα! Συνολικά σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πραγματοποιήθηκαν 14 έξοδοι αεροσκαφών C-130 Ελλάδας και ΗΠΑ με ρίψεις 375 αλεξιπτωτιστών με αλεξίπτωτα στατικού ιμάντα καθώς και 136 ρίψεις αλεξιπτωτιστών με αλεξίπτωτα Ελεύθερης Πτώσης. Κρίσιμη ήταν η παροχή υποστηρίξεως σε μέσα και υλικό από τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών που έχει υπό την επίβλεψη της την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας των αλμάτων ενώ προσωπικό του Τάγματος Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ) εκτέλεσε ρίψεις 56 συσκευασμένων φορτίων με αλεξίπτωτα φόρτου σε 30 συνολικά εξόδους αεροσκαφών C-130 εκ των οποίων 2 ανήκαν στη Πολεμική Αεροπορία και 3 στην Αεροπορία των ΗΠΑ.
Η συνεργασία σε επίπεδο πληρωμάτων των μεταφορικών C-130
Όπως ήταν αναμενόμενο πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος της συνεργασίας μεταξύ πληρωμάτων μεταφορικών α/φων της ΠΑ και της USAFE που μεταφράστηκε στον «από κοινού σχεδιασμό και εκτέλεση αεροπορικών επιχειρήσεων» με C-130H C-27J και C-130J που έδρασαν πολλές φορές σε μικτούς σχηματισμούς! Η διαδικασία σχεδιασμού βασίζεται και για τις δύο πλευρές σε νατοϊκά πρότυπα με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται μεγάλος βαθμός διαλειτουργικότητας. Παράλληλα στον αέρα φάνηκε ότι οι Έλληνες χειριστές -παρά το γεγονός ότι επιχειρούν με την παλαιότερη έκδοση του θρυλικού μεταγωγικού- όχι μόνο δεν υστερούσαν αλλά έδιναν το παράδειγμα σε δύσκολές φάσεις των εκπαιδευτικών πτήσεων πάνω από ξηρά και θάλασσα.
Φαίνεται όμως ότι η συνεργασία των πληρωμάτων της USAFΕ με τα πληρώματα της 356ΜΤΜ όχι μόνο έχει καθιερωθεί αλλά πλέον έχει αναπτύξει «βαθιές ρίζες». Οι Αμερικανοί χειριστές αλλά και τα επίγεια τμήματα τεχνικής υποστήριξης όπως πληροφορηθήκαμε από τη πρώτη στιγμή ένιωσαν ότι βρίσκονται σε ιδιαίτερα «οικείο περιβάλλον» παρά το γεγονός ότι επιχειρούσαν χιλιάδες μίλια μακριά από τη μητρική βάση τους. Όπως τονίστηκε από μέλος των ιπτάμενων πληρωμάτων των ελληνικών C-130: «Η 356ΜΤΜ έχει τη τιμή να φιλοξενεί την 37η Μοίρα Τακτικών Μεταφορών της USAFE που εδρεύει στο Ramstein της Γερμανίας. Η STOLEN CERBERUS αποτελεί μια ευκαιρία να ξαναδούμε για μια ακόμη φορά τις ικανότητες και των Ελλήνων αλλά και των Αμερικανών κυβερνητών και εκπαιδευτών σε αεροσκάφη και των δύο χωρών. Είναι μια επίσης ευκαιρία στο πλαίσιο της διαλειτουργικότητας των ΕΔ να συνεκπαιδευτούν και τα 3 Όπλα, δηλαδή ο Στρατός Ξηράς το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία, με ρίψεις αλεξιπτωτιστών στατικού ιμάντα και ελευθέρας πτώσεως ενώ επίσης εκτελούνται και σενάρια έρευνας και διάσωσης (SAR-CSAR). Η συνεργασία είναι πάρα πολύ καλή και διεξάγεται τόσο με ημερήσιες όσο και νυχτερινές ώρες».
Σε ότι αφορά την εμπειρία που κερδήθηκε από τη διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων κατά γενική ομολογία η άσκηση εμπλουτίστηκε με νέα σενάρια, με την εμπειρία από τη συνεργασία Ελλήνων και Αμερικανών αεροπόρων να είναι άριστη κάτι που φάνηκε στα αποτελέσματα της συνεκπαίδευσης που ήταν πάρα πολύ καλά!
Ιδιαίτερη πρόκληση αποτέλεσαν οι μικτές πτήσεις C-130H και «Juliet» όπου η τήρηση κλειστών σχηματισμών δεν ήταν πάντα μια εύκολη υπόθεση, αναδεικνύοντας τις απαιτήσεις που υπάρχουν για τους χειριστές μεταγωγικών α/φων σε τέτοιες αποστολές. Συνολικά εκτελέστηκαν πτήσεις με μικτούς σχηματισμούς 2 και 4ων μεταγωγικών σε ρίψεις προσωπικού στατικού ιμάντα, ελευθέρας πτώσης HAHO και HALO, πτήσεις πολύ χαμηλού ύψους, πτήσεις απεικόνισης στόχου χαμηλής ταχύτητας slow mover (SLOMO), ενώ διενεργήθηκαν κοινά briefing, ανταλλαγή απόψεων σε θέματα νατοϊκών τακτικών, πτήσεις σε σενάρια SAR με ανδρείκελα (dummies), ρίψεις λέμβων (Hard Duck και Ramz) και τέλος αποστολές Medical Evacuation.
Για τους Αμερικανούς χειριστές δόθηκε και φέτος η ευκαιρία να συμμετέχουν σε πτήσεις με πολύ λιγότερους περιορισμούς (σε σχέση με τη Γερμανία) και υψηλό επιχειρησιακό ενδιαφέρον καθώς πραγματοποιήθηκαν τόσο πάνω από έντονο εδαφικό ανάγλυφο όσο και ανοιχτή θάλασσα. Παράλληλα είχαν τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούν τα σημαντικά πιο προηγμένα ναυτιλιακά βοηθήματα που προσφέρει το C-130J (σε σχέση με τα C-130H της ΠΑ) σε νυχτερινές πτήσεις σε χαμηλό ύψος για τη διεξαγωγή Ειδικών Επιχειρήσεων. Σε ότι αφορά τις πτήσεις σε πολύ χαμηλό ύψος φέτος για πρώτη φορά τα ελληνικά αφη C-130H μαζί με τα C-27J και τα αμερικανικά C-130J πέταξαν στην περιοχή του Βουραϊκού στην Αχαΐα 13 χλμ. βορειοανατολικά των Καλαβρύτων. Το φαράγγι μήκους 20χλμ αποτελεί ιδανικό σημείο διεξαγωγής πτήσεων σε πολύ χαμηλό ύψος ανάμεσα από ορεινούς όγκους και χρησιμοποιείται και από τα μαχητικά που μετέχουν στην ετήσια άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ της ΠΑ. Οι διελεύσεις των μεταφορικών C-130 Ελλάδας και ΗΠΑ σε αυτό το περιβάλλον αποτέλεσαν ένα ξεχωριστό πεδίο εκπαίδευσης για τους ιπταμένους ενώ συναρπαστικό ήταν και το θέαμα από το έδαφος για όσους τυχερούς βρέθηκαν στην περιοχή για να τα παρακολουθήσουν. Παράλληλα εκτελέστηκαν και νυχτερινές ρίψεις φορτίων με ιδιαίτερες απαιτήσεις ακρίβειας και χρόνου άφεσης.
Προβάλλοντας τον υποψήφιο αντικαταστάτη των ελληνικών C-130
Όπως σημειώνουν όσοι γνωρίζουν το πεδίο των εξελίξεων στα εξοπλιστικά των ΕΔ, για τους Αμερικανούς η άσκηση «STOLEN CERBERUS», πέρα από την συνεκπαίδευση με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, η οποία εντάσσεται στην ευρύτερη διαχρονική συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ στον τομέα του Ειδικού Πολέμου, αποτελεί και μια εξαιρετική ευκαιρία να προβάλλουν τις δυνατότητες του μεταφορικού C-130J σε ρεαλιστικά σενάρια.
Επιπλέον δεν πέρασε απαρατήρητη η τεράστια προσπάθεια της Πολεμικής Αεροπορίας για «ανάσταση» του στόλου των C-130 που απέδωσε «χειροπιαστά» αποτελέσματα, καθώς 5 μεταφορικά C-130H είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα έπειτα από πολλά χρόνια, ενώ υπάρχει αισιοδοξία ότι ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει έως και τα επτά. Όμως, λόγω της παλαιότητας των αεροσκαφών, κυρίως στα ηλεκτρονικά τους συστήματα αλλά και δομικά, έχει αποφασιστεί η αντικατάσταση τους από καινούργια μετά το 2030.