x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τα καμπανάκια που εκπέμπουν ΣΟΣ για την ελληνική οικονομία

| Επικαιρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Toυ Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου

Απροσδόκητα ευχάριστη έκπληξη είναι η ανάπτυξη 7% που κατέγραψε η ελληνική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Όμως η ανάπτυξη αυτή προκύπτει μέσω σύγκρισης ανάμεσα σε μια οικονομία που λειτουργούσε κανονικά το 2022 ενώ υπολειτουργούσε λόγω lockdown το ίδιο διάστημα του 2021. Ενώ από την άλλη πρέπει κανείς να αξιολογήσει τους πραγματικούς κίνδυνους που απειλούν την πραγματική οικονομία και οι οποιοι δεν μπορούν να κρυφτούν αν οι ενδιαφερόμενοι ερευνήσουν προσεκτικότερα τις νέες στατιστικές. Ξεκινώντας με τον πληθωρισμό παρατηρούμε με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ότι ανέβηκε στο 11,3% τον Μάϊο έναντι 10,2% του Απριλίου.

Πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό που γνώρισε η χώρα μετά το Δεκέμβριο του 1993! Το φυσικό αέριο ακρίβηνε κατά 172,7% σε σχέση με τον περσινό Μάϊο, ο ηλεκτρισμός κατά 80,2%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1% και τα καύσιμα & λιπαντικά κατά 36,6%. Στα τρόφιμα είχαμε αυξήσεις 14,1% στα γαλακτοκομικά, 13,4% στο ψωμί και τα δημητριακά, 13,8% στα κρέατα και 23,2% στα έλαια. Πρόσφατα μίλησα με υπάλληλο σούπερ μάρκετ που μου έλεγε ότι σχεδόν καθημερινά βάζουν ετικέτες με αυξημένες τιμές σε κάποια είδη. Τρεις μελέτες έρχονται να δείξουν το πως η έκρηξη του πληθωρισμού συντρίβει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η πρώτη είναι η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της η Ελλάδα κατρακύλισε στη δεύτερη θέση της ΕΕ όσον αφορά τη φτώχεια και στην προτελευταία ως προς την αγοραστική δύναμη. Εξαιτίας του κύματος ανατιμήσεων οι κατώτατοι μισθοί έχασαν σε αγοραστική αξία από το 18% (για πλήρη απασχόληση) έως και 28% (για μερική απασχόληση). Με βάση τη μελέτη μόνο η Βουλγαρία είναι φτωχότερη χώρα από μας στην ΕΕ. Τη σοβαρότητα της κατάστασης αναδεικνύει και η έρευνα της Eurostat που βγάζει την Ελλάδα πρώτη χώρα σε δαπάνες στέγασης στην ΕΕ. Η χώρα μας εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό νοικοκυριών που δαπανούν άνω του 40% του εισοδήματός τους σε δαπάνες που σχετίζονται με τη στέγαση, δηλαδή για το ενοίκιο, για τη δόση στεγαστικού δανείου και για τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ.

Η τρίτη μελέτη είναι η εξαμηνιαία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, η πρώτη για το 2022. Το συμπέρασμα της οφείλει να προκαλέσει συναγερμό σε όσα επιτελεία χαράζουν την οικονομική πολιτική της χώρας. «Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για λογαριασμούς ενέργειας, κάτι που υποδεικνύει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ένας ιδιαίτερα υψηλός αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λόγω της υπέρμετρης αύξησης του ενεργειακού κόστους». Είναι χαρακτηριστικό ότι το 77,5% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δήλωσε ότι οι ανατιμήσεις έχουν επηρεάσει πολύ ή/και αρκετά τη λειτουργία της επιχείρησής του, έναντι του 21,6% που δήλωσε ότι την έχει επηρεάσει λίγο ή/και καθόλου. Ένα ακόμη καμπανάκι που φωνάζει ΣΟΣ ακούγεται από το ανοδικό ράλυ του επιτοκίου του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου. Από 3,85% που ήταν στις 8 Ιουνίου σκαρφάλωσε στο 4,39% μετά από δύο μέρες. Λίαν ανησυχητική εξέλιξη καθώς τέτοιες ανοδικές τιμές μας επιστρέφουν στα επίπεδα του 2017 και θα καταστήσουν προβληματικό ως αδύνατο το δανεισμό της χώρας αν φτάσουν στα επίπεδα του 5%-6%. Όταν μάλιστα αναμένεται αύξηση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο κατά 0,25%. Για όλους αυτούς τους λόγους και για να μην αποτελέσει η άνοδος 7% της ανάπτυξης μια παρένθεση και μόνο χρειάζεται η κυβέρνηση να τιθασεύσει το κύμα ακρίβειας αναθεωρώντας τις απόψεις της για την παραμονή του υπέρογκου φόρου καυσίμων και φροντίζοντας να καταργηθεί οριστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα αντί να επιδοτούνται (από τα δημόσια έσοδα) οι απώλειες των νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξαιτίας της. Έτσι κι αλλιώς με τη ρήτρα αναπροσαρμογής η ΔΕΗ έγινε ξανά κερδοφόρα και μάλιστα λίαν. Αν λοιπόν ο στόχος επιτεύχθηκε καιρός για την κατάργησή της ρήτρας διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε φτωχοποίηση μεγάλου αριθμού νοικοκυριών και σε λουκέτα πολλών επιχειρήσεων.

Οπότε όσα λεφτά κερδήθηκαν δημοσιονομικά μέσω της ρήτρας θα απωλεσθούν από χαμένους φόρους. Τα νεοφίλ επιτελεία που διοικούν τη χώρα μας αλλά και την ΕΕ πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι χωρίς την επιβίωση της κοινωνίας ούτε η οικονομία μπορεί να ανθήσει, ούτε τα οικονομικά του κράτους να διορθωθούν σε βάθος χρόνου. Και ότι οι κυβερνήσεις που στην ΕΕ δεν ακούνε τις φωνές της κοινωνίας για την ακρίβεια πλέον πεφτουνε όπως πιχι η νεοφίλ κυβέρνηση της Βουλγαρίας που έχασε χτες την ψήφο εμπιστοσύνης. Ενώ και ο Μακρόν, γνωστός και ως "πρόεδρος των πλουσίων¨ λόγω της κοινωνικής δυσαρέσκειας δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. 

...

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος είναι τοπικός εκδότης, αρθρογράφος και συγγραφέας. Το τελευταίο του βιβλίο από τις εκδόσεις ΝΟΩΝ έχει τίτλο "Έθνος-κράτος εναντίον Παγκοσμιοποίησης-Η μητέρα των μαχών με φόντο το lockdown των κοινωνιών" και το προλόγισε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Βέργος.

TAGS:


e-genius.gr ...intelligent web software