ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΑΣ
Ο Χρήστος Μαγειρίας, κτηνοτρόφος και ιδιοκτήτης της Ferrari στην οποία είχε φωτογραφηθεί η σύντροφός του αγρότισσα Πόπη Σεμερτζίδου κατέθεσε, χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μεγαλοκτηνοτρόφος και ιδιοκτήτης εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων στην Καλαμπάκα, ο κ. Μαγειρίας έφτασε στην εξεταστική επιτροπή με καθυστέρηση 3,5 ωρών.
Οι αναρτήσεις της κ. Σεμερτζίδου στα κοινωνικά δίκτυα αποτέλεσαν βασικό στοιχείο για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Στο πόρισμά της, η Αρχή κάνει λόγο για «μεθοδευμένο σχέδιο», αναφέροντας αλλαγές λογαριασμών μεταξύ μελών της οικογένειας «προκειμένου οι κοινοτικές επιδοτήσεις να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς».
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Χρ. Μαγειρίας, δήλωσε κτηνοτρόφος τρίτης γενιάς, σημειώνοντας ότι δεν έχει υποβάλει ποτέ ψευδή δήλωση.
«Έχουν ακουστεί πολλά για την οικογένειά μου. Έχουν ακουστεί πολλά για ένα Ferrari που κατέχω από το 2004», είπε, εξηγώντας ότι δεν αποκτήθηκε από κοινοτικούς πόρους αλλά από χρήματα από αναγκαστική απαλλοτρίωση που έγινε σε ακίνητο του ίδιου και της μητέρας του. «Δεν μπορούμε να θάβουμε μια οικογένεια και να ρίχνουμε λάσπη, επειδή είμαστε κτηνοτρόφοι» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι έχουν γίνει έλεγχοι που επιβεβαιώνουν ότι κατέχει όσα έχει δηλώσει.
Όπως είπε, το 2001 έφυγε ο πατέρας του από τη ζωή, ο ίδιος είναι κτηνοτρόφος από το 1996, οπότε υποβάλλει δηλώσεις ΟΣΔΕ. Απαντώντας σε ερώτηση του εισηγητή της ΝΔ, Μακάριου Λαζαρίδη είπε για τις επιδοτήσεις που έχει εισπράξει, είπε ότι το 2018 ελέγχθηκε από τον ΟΣΔΕ και έκλεισαν τα βιβλία του, ενώ για τις επιδοτήσεις που έλαβε ο ίδιος από το 2019 ως το 2025 ανέφερε περίπου 593.000 ευρώ συνολικά - κατά μέσο όρο 98.000 ευρώ ετησίως. Έχει 290 ζώα ενταγμένα σε πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας και 272 στρέμματα καλλιεργημένα χωράφια που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας.
Για τα κέρδη του από τυχερά παιχνίδια πριν το 2019 έκανε λόγο για ποσά 300 - 2.000 ευρώ, από τζόκερ που παίζει μια φορά την εβδομάδα περνώντας από το πρακτορείο όπου συναντάει τους φίλους του. Από το 2019 ως σήμερα είπε πως έχει κερδίσει συνολικά περίπου 25.000 ευρώ.
Όπως είπε, ο ίδιος είχε ζητήσει να κάνει αίτηση στις ελεγκτικές αρχές των Τρικάλων για να ελεγχθεί και να αποδειχθεί ότι είναι κτηνοτρόφος, ο ίδιος και η οικογένειά του, κόντρα σε όσα λέγονται.
Απαντώντας για τη δέσμευση των τραπεζικών του λογαριασμών, ο κ. Μαγειρίας είπε πως είναι λυπηρό και εξέφρασε την εκτίμηση ότι λόγω της δημοσιότητας του θέματος και της πίεσης, ο Εισαγγελέας εξέδωσε ένα βιαστικό πόρισμα κατά του οποίου έχει προσφύγει. Παρέπεμψε μάλιστα σε συγκεκριμένο σημείο του πορίσματος που αναφέρει ότι υπάρχουν υπόνοιες για διάθεση κοινοτικών κονδυλίων σε σκοπούς που δεν προβλέπονταν.
