Skip to main content

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΑΟΣ ΣΤΑ «ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ»

| Επικαιρότητα

Η αγωνία των αγροτών για τα δίκαια αιτήματά τους μετατράπηκε σε ένταση και χάος στον κόμβο των «Πράσινων Φαναριών», στην πρόσβαση προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Το περιστατικό αυτό σημάδεψε την κλιμάκωση των πανελλαδικών κινητοποιήσεων.

Η κατάσταση πυροδοτήθηκε όταν μια ομάδα αγροτών, αποφασισμένη να στείλει ένα πιο ηχηρό μήνυμα, επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να προσεγγίσει τον χώρο του αεροδρομίου, με σκοπό τον επ' αόριστον αποκλεισμό της πρόσβασης. Η αρχική πρόθεση ήταν να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μπλόκο με τα τρακτέρ τους, ασκώντας πίεση προς την κυβέρνηση για τα ζητήματα του κόστους παραγωγής και των αποζημιώσεων.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, τα ΜΑΤ, που βρίσκονταν στο σημείο από νωρίς, είχαν λάβει εντολές να αποτρέψουν πάση θυσία τον αποκλεισμό του αεροδρομίου, ενός νευραλγικού σημείου μεταφορών. Όταν οι αγρότες επιχείρησαν να παρακάμψουν ή να διασπάσουν τον φραγμό, η κατάσταση εκτραχύνθηκε.

Σύμφωνα με αναφορές, υπήρξε μάχη σώμα με σώμα μεταξύ αγροτών και αστυνομικών. Οι αγρότες χρησιμοποίησαν τα τρακτέρ τους ως μέσο πίεσης, κάνοντας όπισθεν προς τις αστυνομικές δυνάμεις, σε μια προσπάθεια να απωθήσουν τον κλοιό. Ως απάντηση, τα ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος και να ανακόψουν την πορεία των τρακτέρ.

Η κατάσταση έδειχνε να ξεφεύγει όταν, αγρότες μπήκαν μέσα στα τρακτέρ και κινούμενοι με όπισθεν κατευθύνονταν προς τους άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονται στο σημείο, σταματώντας τα οχήματα μερικά εκατοστά από αυτούς. Μάλιστα ακούγονται να φωνάζουν «πάτα τον, τον π@@@@@».

Η κυβέρνηση, σχολιάζοντας το περιστατικό, έκανε λόγο για «φονική επίθεση» με τρακτέρ κατά αστυνομικών, τονίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη διατήρησης της τάξης.

Τελικά, η αστυνομία κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο του κόμβου, εμποδίζοντας τον πλήρη αποκλεισμό της πρόσβασης στο αεροδρόμιο. Τα επεισόδια άφησαν πίσω τους τραυματισμούς και από τις δύο πλευρές και πυροδότησαν περαιτέρω πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τη διαχείριση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Την ίδια ώρα, από τη Νίκαια της Λάρισας και τον Ε-65, μέχρι τα τελωνεία του Προμαχώνα, των Κήπων και τους κόμβους στη Βόρεια Ελλάδα (Κερδύλλια, αεροδρόμιο «Μακεδονία»), χιλιάδες αγρότες παραμένουν στις θέσεις τους, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ακόμη και κατά τη διάρκεια των εορτών, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα οξυμένο πρόβλημα, με τους αγρότες να πιέζουν για συνάντηση με τον πρωθυπουργό και να ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

TAGS:
.

elora.gr - Ταυτότητα

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ 
Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}

Μ.Η.Τ. 242040