ΤΡΑΜΠ ΠΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ: «ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΟΡΜΟΥΖ»!
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Ντραμπ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός, λέγοντας ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στον εφοδιασμό καυσίμων θα πρέπει είτε να αγοράσουν από τις ΗΠΑ είτε να «δείξουν θάρρος» και να εξασφαλίσουν μόνες τους την πρόσβαση στο Ορμούζ.
«Θέλετε καύσιμα; Πηγαίνετε να τα πάρετε μόνοι σας. Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πάντα εκεί»
«Θα πρέπει να μάθετε να πολεμάτε μόνοι σας», ήταν το μήνυμα, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση των συμμάχων στην ένταση με το Ιράν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσιγκτον έχει ήδη κάνει «το δύσκολο κομμάτι», υποστηρίζοντας ότι η Τεχεράνη έχει αποδυναμωθεί σημαντικά.
«Θα πρέπει να αρχίσετε να μαθαίνετε πώς να πολεμάτε μόνοι σας, οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον εκεί για να σας βοηθήσουν, όπως ακριβώς δεν ήσασταν εκεί για εμάς» επισημαίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, διατυπώνοντας εκ νέου το παράπονό του για τους συμμάχους για τη στάση τους στην ιρανική κρίση.
«Όλες αυτές οι χώρες που δεν μπορούν να προμηθευτούν καύσιμα αεροσκαφών λόγω του Στενού του Ορμούζ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αρνήθηκε να εμπλακεί στην καρατόμηση του Ιράν, έχω μια πρόταση για εσάς: Νούμερο 1, αγοράστε από τις ΗΠΑ, έχουμε άφθονο, και Νούμερο 2, συγκεντρώστε λίγο καθυστερημένο θάρρος, πηγαίνετε στο Στενό και απλώς ΠΑΡΤΕ ΤΟ. Θα πρέπει να αρχίσετε να μαθαίνετε πώς να πολεμάτε μόνοι σας, οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον εκεί για να σας βοηθήσουν, όπως ακριβώς δεν ήσασταν εκεί για εμάς. Το Ιράν έχει, ουσιαστικά, αποδεκατιστεί. Το δύσκολο κομμάτι έχει γίνει. Πηγαίνετε να πάρετε το δικό σας πετρέλαιο! Πρόεδρος DJT», έγραψε.
Σε δεύτερη ανάρτησή του ο Τραμπ επιτίθεται στο Παρίσι: «Η χώρα της Γαλλίας δεν άφηνε αεροπλάνα που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ, φορτωμένα με στρατιωτικά εφόδια, να πετούν πάνω από γαλλικό έδαφος. Η Γαλλία ήταν ΠΟΛΥ ΑΔΥΝΑΜΗ απέναντι στον ‘’Χασάπη του Ιράν’’, ο οποίος εξουδετερώθηκε με επιτυχία! Οι ΗΠΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ!!! Πρόεδρος DJT»
Η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει στους βοηθούς του ότι είναι πρόθυμος να τερματίσει τον πόλεμο στο Ιράν, ακόμη και αν το Στενό παραμείνει σε μεγάλο βαθμό κλειστό.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Τραμπ και οι βοηθοί του έχουν εκτιμήσει τις τελευταίες ημέρες ότι μια αποστολή για το άνοιγμα της σημαντικής θαλάσσιας οδού, θα μπορούσε να ωθήσει τη σύγκρουση πέρα από το χρονοδιάγραμμα των τεσσάρων έως έξι εβδομάδων που έχει θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Θα ολοκληρωθεί σύντομα ο πόλεμος»
Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πόλεμος στο Ιράν ενδέχεται να ολοκληρωθεί σύντομα, υποστηρίζοντας ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει ταχύτερα από τον αρχικό σχεδιασμό και κάνοντας λόγο για σημαντικές αλλαγές στην ηγεσία της Τεχεράνης.
«Δεν θα διαρκέσει πολύ ακόμη», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο CBS News, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη της επιχείρησης βρίσκεται «δύο εβδομάδες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα». Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, ο Τραμπ είχε εκτιμήσει ότι η διάρκειά του θα κυμαινόταν μεταξύ τεσσάρων και έξι εβδομάδων, ενώ η σύγκρουση βρίσκεται ήδη στην πέμπτη εβδομάδα.
Ο Τραμπ σημείωσε ότι η νέα ηγεσία στο Ιράν εμφανίζεται «πιο λογική» σε σχέση με το παρελθόν, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη σημαντικό παράγοντα για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τη σταθερότητα στην περιοχή.
