Skip to main content

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: «ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

| Επικαιρότητα

«Οι δημόσιες συντάξεις, από μόνες τους, δύσκολα θα μπορούν στο μέλλον να εξασφαλίσουν επαρκή ποσοστά αναπλήρωσης για τους εργαζομένους», προειδοποίησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ομιλία του, στο 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, το οποίο είχε ως κεντρικό θέμα «Η Επαγγελματική Ασφάλιση στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τις Αποταμιεύσεις και τις Επενδύσεις»

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «οι δημόσιες συντάξεις, από μόνες τους, δύσκολα θα μπορούν στο μέλλον να εξασφαλίσουν επαρκή ποσοστά αναπλήρωσης για τους εργαζομένους», ενώ στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την αναβάθμιση των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών σχημάτων, προκειμένου να λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς το δημόσιο σύστημα και να τονώσουν τη μακροπρόθεσμη αποταμίευση.

Ο Διοικητής της ΤτΕ εστίασε στο γεγονός ότι η εγχώρια ασφαλιστική και επενδυτική συνείδηση δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί επαρκώς, με αποτέλεσμα η εμπλοκή των εργαζομένων να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η περιορισμένη κλίμακα πολλών υφιστάμενων Ταμείων δημιουργεί προσκόμματα στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας, ανεβάζοντας παράλληλα τα λειτουργικά τους έξοδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, κρίνεται αναγκαία η σύμπραξη όλων των αρμόδιων φορέων, ώστε να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων και των εργοδοτών προς τον θεσμό.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα εικόνα της αγοράς, ο Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε τα αριθμητικά δεδομένα που αποτυπώνουν τα πρώιμα βήματα του θεσμού στη χώρα μας. Όπως είπε, «με 27 μόλις Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και περίπου 55 χιλιάδες μέλη στο τέλος του 2025, γίνεται σαφές ότι ο θεσμός βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, παρά τις σημαντικές προοπτικές και τη δυναμική που παρουσιάζει ο Πυλώνας Επαγγελματικής Ασφάλισης».

Αν και το Ενεργητικό και οι τεχνικές προβλέψεις σημείωσαν άνοδο που ξεπέρασε το 20% σε σύγκριση με το 2024, τα απόλυτα μεγέθη παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Ειδικότερα για το 2025, το Ενεργητικό ανήλθε στα 621 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι τεχνικές προβλέψεις άγγιξαν περίπου τα 550 εκατομμύρια ευρώ.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα επόμενα χρόνια τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης πρόκειται να αναλάβουν έναν σαφώς πιο αναβαθμισμένο ρόλο, λειτουργώντας τόσο ως βασικός συνταξιοδοτικός θεσμός όσο και ως ισχυρός επενδυτικός μοχλός, τόσο σε εθνική κλίμακα όσο και εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.

TAGS:
.

elora.gr - Ταυτότητα

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ 
Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}

Μ.Η.Τ. 242040