Η τροπολογία Βορίδη – Γεραπετρίτη δε φωτογραφίζει μόνον το κόμμα Κασιδιάρη αλλά και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος
Η πρωτόδικη καταδίκη στελεχών της Χρυσής Αυγής για το αδίκημα της διευθύνσεως εγκληματικής οργανώσεως ή της συμμετοχής σε τέτοια ήταν πρακτικά το πρώτο ημίχρονο της ρεβάνς της ελληνικής αριστεράς για τα όσα υπέστη μετά την ήττα της στο Γράμμο και στο Βίτσι το 1949. Ένα πολιτικό κόμμα χαρακτηρίστηκε εμμέσως πλην σαφώς ως «συμμορία», ενώ η ηγεσία και πολυάριθμα στελέχη του «συμμορίτες». Αν υπήρχαν σήμερα ξερονήσια τύπου Μακρονήσου, σίγουρα οι συμμορίτες θα είχαν σταλεί εκεί. Ενώ για να επιστρέψουν θα έπρεπε να υπογράψουν δηλώσεις μετανοίας. Στο δημόσιο διάλογο δε ακούμε πολιτικούς, όπως ο κ. Γεραπετρίτης, να χαρακτηρίζουν «εγκληματική οργάνωση», κάθε κόμμα, στο οποίο συμμετέχουν οι νέοι… «συμμορίτες».
Μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου του 1989, όταν η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου έψελνε το κύκνειον άσμα της, ψηφίζοντας τον Νόμο 1863/89, που έφερε τον τίτλο «Άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου 1944-1949», οι μαχητές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ απεκαλούντο διά νόμου συμμορίτες και ο πόλεμος μεταξύ των ανωτέρω και του Εθνικού Στρατού συμμοριτοπόλεμος. Μ’ ένα νόμο, τότε, το κραταιό ΠΑΣΟΚ άλλαξε την ιστορία, γράφοντας: «Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ο όρος ‘συμμοριτοπόλεμος’ αντικαθίσταται με τον όρο ‘εμφύλιος πόλεμος’ και όπου ‘συμμορίτες’ με τον όρο ‘Δημοκρατικός Στρατός’». (Ν. 1863/89, Άρθρο 1, παρ. 2)
Λίγο πιο κάτω διαβάζει κανείς: «Αίρονται οι οποιεσδήποτε συνέπειες από καταδίκες αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και όσων έλαβαν μέρος στον εμφύλιο πόλεμο που επιβλήθηκαν από κακουργοδικεία, εφετεία, τακτικά ή έκτακτα στρατοδικεία, ναυτοδικεία ή αεροδικεία για πράξεις που είχαν σχέση με τη συμμετοχή τους στην Εθνική Αντίσταση και τον εμφύλιο πόλεμο, καθώς επίσης με τα κοινωνικά τους φρονήματα και γενικότερα με την κατά διαστήματα πολιτική ανωμαλία από την απελευθέρωση και μέχρι 24 Ιουλίου 1974, οι δε ποινές διαγράφονται από τα δελτία του ποινικού μητρώου». (Ν. 1863/89, Άρθρο 1, παρ. 2)
Με το νόμο αυτό το πολιτικό σύστημα «συγχώρεσε» τους κομμουνιστές για την ανατροπή που επεχείρησαν να επιτύχουν και ηττήθηκαν, διαγράφοντας ουσιαστικά την ιστορία. Το αν έπραξε σωστά, θα το κρίνει η ιστορία. Αν μάλιστα δεν υπήρχε ο νόμος αυτός, με βάση την φωτογραφική τροπολογία που εισάγει η κυβέρνηση, το ΚΚΕ δε θα μπορούσε de facto να συμμετάσχει σε εκλογές, καθώς σύμφωνα με την γ’ παράγραφο, εξαιρούνται και τα κόμματα των οποίων διατελέσαντες πρόεδροι έχουν καταδικαστεί για τα αδικήματα και στις ποινές του πρώτου εδαφίου της παρ. β’. Ως γνωστόν, ο πρώτος Γενικός Γραμματέας και άρα επικεφαλής του ΚΚΕ κατά τη μεταπολίτευση, Χαρίλαος Φλωράκης είχε καταδικαστεί δύο φορές σε ισόβεια, από το Στρατοδικείο και από το 5μελές Εφετείο Αθηνών.
Η νέα τροπολογία ακυρώνει ουσιαστικά το πνεύμα του Ν. 1863/89, καθώς γεννά ανάλογα πάθη με αυτά που ο νόμος αυτός αποπειράθηκε να εξαλείψει με πολύ μικρότερη αφορμή. Ξέρω ωστόσο πολλούς στο κυβερνών κόμμα, που ακόμη και σήμερα δε χάνουν την ευκαιρία να πουν, ότι «το ΚΚΕ δεν έχει ιστορία, αλλά ποινικό μητρώο». Αυτό φυσικά θα το ξεχάσουν την Τρίτη, που θα ψηφιστεί η εν λόγω τροπολογία. Και δε θα τολμήσουν φυσικά όλοι αυτοί να επισημάνουν ότι η τροπολογία αυτή δεν είναι μόνον φωτογραφική για το κόμμα Κασιδιάρη, αλλά και για έναν μόνιμο κάτοικο του κοινοβουλίου, το ΚΚΕ.
Γράφει η παρ. γ’ του του μοναδικού άρθρου της τροπολογίας της παρ. 1 του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 (Α’ 57): «γ) Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών, ή ιδρυτικών μελών, ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα και στις ποινές του πρώτου εδαφίου της περ. β).»
Εύλογο ερώτημα: Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνονται μόνον τα ανωτέρω υπ’ όψιν ή ΚΑΙ τα ανωτέρω; Το λογικό θα ήταν το δεύτερο, αλλά ποτέ δεν μπορεί κανείς να βρίσκεται μέσα στο μυαλό των νομοθετών. Αν λοιπόν δεν ελαμβάνοντο ΜΟΝΟΝ τα ανωτέρω υπ’ όψιν, τότε γεννάται άλλο ερώτημα: Ένα κόμμα που στο καταστατικό του και μάλιστα στην εισαγωγή του περιλαμβάνει τη φράση «Στρατηγικός στόχος του ΚΚΕ είναι [...] η δικατορία του προλεταριάτου...» μπορεί να πει κανείς ότι «εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος»;
Η φράση, επίσης από την εισαγωγή, ότι «θα καταργηθεί […] κάθε μορφή ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής» απειλεί το θεμελιώδες και αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα της ιδιοκτησίας που προστατεύεται από το Σύνταγμα (Άρθρο 17) αλλά και την ΕΣΔΑ και τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ; Μάλλον όχι, διαφορετικά όταν θα πάει το ΚΚΕ να καταθέσει τους συνδυασμούς του στον Άρειο Πάγο, θα πρέπει να… «φάει πόρτα».
Το επαίσχυντο αυτό νομικό κείμενο δεν παραβιάζει μόνον το Σύνταγμα, δεν γεννά νέα πάθη εντός της ελληνικής κοινωνίας, αλλά κυρίως προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών και τους «τρίβει στα μούτρα» των κυβερνητικό αυταρχισμό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κρύβει αποκλειστικά και μόνον κομματικές σκοπιμότητες, οι οποίες στοχεύουν στον περαιτέρω κατακερματισμό του πατριωτικού χώρου και στην πολυπόθητη για τον πρωθυπουργό αυτοδυναμία.
Η απάντηση που πρέπει να δοθεί σε αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση ενάντια σε μία αυταρχική κυβέρνηση. Οποιαδήποτε ενέργεια στην αντίθετη κατεύθυνση βάζει νερό στο μύλο του Μητσοτάκη.
Παναγιώτης Δούμας
Εκπρόσωπος Τύπου
ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ-
ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ
Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας!
Έχετε ολοκληρώσει επιτυχώς την εγγραφή σας στο Newsletter μας.
elora.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}
Μ.Η.Τ. 242040