x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: OTAN HXHΣEΝ Η ΣΑΛΠΙΞ - ΗΠΕΙΡΟΣ 1821, του Σταύρου Παπουτσή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Στην εισαγωγή του βιβλίου του, ο Βορειοηπειρώτης  συγγραφέας μας πληροφορεί ότι , ένας συμπατριώτης του, με τον οποίον συνταξίδευε ακτοπλοϊκώς, από Κέρκυρα προς Χιμάρα, του αποκάλυψε πως, είχε δει δύο ιστορικά εκθέματα  : 1) τρεις χάλκινες πλάκες στο Τοπ Καπί (Μουσείο  της Τουρκικής Αυτοκρατορίας) όπου είχαν χαραχθεί ανεξίτηλα, επί  Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς,  τα προνόμια των Χιμαριωτών με το πασαλίκι των Σουλτάνων και 2) ένα κατάλογο ονομάτων και το καταστατικό της Κοινότητας των Χιμαριωτών, στον παλαιό ναό Πέτρου και Παύλου στην Νεάπολη (σημ. Νάπολη Ιταλίας),  ο οποίος είχε οικοδομηθεί από Έλληνες μετανάστες στην περιοχή.

Στην συνέχεια, ο συγγραφέας μας γυρίζει τον χρόνο πίσω, στα τέλη της δεκαετίας του 1700 και καταλήγει στο 1827. Κατά την διάρκεια αυτών των ετών, μας παρουσιάζει τους διάφορους ήρωές του, κατά κύριο λόγο Χιμαραίους, οι οποίοι πηγαινοέρχονται  μεταξύ Χιμάρας και Νεάπολης (σημερινή Νάπολη) της Κάτω  Ιταλίας.  Ο κίνδυνος παραμονεύει σε κάθε τους βήμα από αδίστακτους ληστές στην ξηρά και  πειρατές στην θάλασσα. Αλλά ο πλέον θανάσιμος κίνδυνος είναι από τις εκστρατείες και τις δόλιες ενέργειες του αδίστακτου Αλή Πασά εναντίον τους, που τους στοίχιζαν ακόμα και το ξεκλήρισμα ολόκληρων χωριών, παρ’ όλο που ο Κοσμάς ο Αιτωλός του είχε πει να αγαπάει τους Έλληνες. Ίσως να ήταν και αυτός ο λόγος που πήγε ‘’στην Πόλη με κόκκινα γένια’’.

Πολλοί από τους κεντρικούς ήρωες είναι Χιμαριώτες , οι οποίοι, είτε διαμένουν στην Νεάπολη, είτε πηγαινοέρχονται ακτοπλοϊκώς, σε Χιμάρρα, Κορφούς (όπως λεγόταν τότε η Κέρκυρα) και Νεάπολη,  υπό την ιδιότητα κυρίως του εμπόρου, ή  του στρατιωτικού.  Οι τελευταίοι είχαν πολεμήσει προς όφελος  των διαφόρων  ξένων επικυρίαρχων της Νεάπολης και, όταν έγινε ο ξεσηκωμός του 1821, πολέμησαν ενάντια στον ξένο δυνάστη της πατρίδος μας, αρχικά στην Πελοπόννησο, όπου πρωτοξέσπασε η Επανάσταση του 1821 και μετά στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου τους καλούσε το καθήκον.  Το τελευταίο πολεμικό συμβάν που αναφέρεται στο βιβλίο, όπου έλαβαν μέρος   Χιμαριώτες είναι η Μάχη του Φαλήρου, το 1827, υπό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Ήταν ένα σώμα Χιμαριωτών, με αρχηγό τον Σπυρομήλιο και έτυχε να βρεθούν κοντά τους  ο Μιχαήλ Χιμαριώτης και ο Νέστορας Ανδρούτσος. Την μέρα εκείνη, είχε πέσει από τούρκικο βόλι, ο Χιμαριώτης Χρήστος Μπέγκας από το Βούνο.  

                                                         ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ   

      Την Δευτέρα 9 Μαΐου 2022, η ‘’Ενωση Χειμαρριωτών’’ και οι ‘’Εκδόσεις  ΠΕΛΑΣΓΟΣ’’, του Ιωάννη Γιαννάκενα παρουσίασαν στην Στοά Βιβλίου των Εκδόσεων ‘ΠΕΛΑΣΓΟΣ’ , Χαριλάου Τρικούπη 14, το νέο βιβλίο του βορειοηπειρώτη συγγραφέα Σταύρου Παπουτσή :

                                        OTAN  HXHΣEΝ  Η  ΣΑΛΠΙΞ  - ΗΠΕΙΡΟΣ 1821  

    Για το βιβλίο μίλησαν η υπεύθυνη Πολιτισμού της Ένωσης Χιμαριωτών , ΑΝΝΑ  ΠΑΝΗ, η επιμελήτρια του βιβλίου, ΕΛΙΝΑ ΜΑΣΤΕΛΟΥ – ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑ, και ο συγγραφέας του βιβλίου, ΣΤΑΥΡΟΣ  ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ.    Την παρουσίαση συντόνισε ο εκδότης ΙΩΑΝΝΗΣ  ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑΣ.   

 

Η  Χιμαριώτισα, κ.ΑΝΝΑ  ΠΑΝΗ, ξεχώρισε τρία σημεία του βιβλίου, α) τον συνταξιδιώτη του συγγραφέα, από Κέρκυρα προς Χιμάρα, ό οποίος του ανέφερε για τις τρεις χάλκινες πλάκες  και  την λίστα ονομάτων και το καταστατικό της Κοινότητας των Χιμαριωτών στην Νεάπολη, β)τα λόγια θαυμασμού για τους Χιμαριώτες πολεμιστές που είπε ο Γάλλος  στρατηγός Μπερτιέ το 1800 : «Με τέτοιους γενναίους πολεμιστές και τέτοιο στρατό λεβέντικο θα μπορούσα να γίνω κυρίαρχος του κόσμου», και γ) για τους τρεις ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, οι δύο εκ των οποίων ήταν Ηπειρώτες, συγκεκριμένα, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ ήταν από τα Γιάννενα και ο Νικόλαος Σκουφάς ήταν από το Κομπότι Άρτας. Ο τρίτος ήταν ο Εμμανουήλ Ξάνθος, από την Πάτμο.  

Η κ. ΕΛΙΝΑ  ΜΑΣΤΕΛΛΟΥ – ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑ είπε ότι το κείμενο του συγγραφέα, ζεστό και άμεσο, στην καρδιά του αναγνώστη, τον παρασύρει σε ένα άγνωστο και πρωτότυπο , εν πολλοίς, ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο , τον συγκινεί, τον συνεπαίρνει , τον εμπνέει , τον οδηγεί σε απάτητα μονοπάτια της Ιστορίας , του δημιουργεί αγωνία και χτυποκάρδι, και ικανοποιεί με την πλοκή του όλες τις απορίες που δημιουργήθηκαν κατά την ανάγνωση.

Οι  περιγραφές τόπων, μορφών, ενδυμασιών είναι ακριβείς και λεπτομερείς, αποδεικνύοντας πόσο  έχει εντρυφήσει, μελετήσει  και γνωρίσει ο συγγραφέας το αντικείμενό του. Η βιβλιογραφία του , όσο και οι αναζητήσεις του στον κυβερνοχώρο απέφεραν ώριμους, γλυκείς και εύγεστους καρπούς.  Περιγράφεται η επιστροφή των  ηρώων του βιβλίου στην Ιθάκη τους, που δεν είναι άλλη από την Χιμάρα της προσφιλεστάτης μας ακριβής Βορείου Ηπείρου. Ακολουθεί  η ανάληψη  της μεγίστης  αποστολής να συνδράμει ο ένας από αυτούς (επικεφαλής σώματος) , την επανάσταση  του 1821 και να συμμετάσχει στον ιερό αγώνα στην επαναστατημένη  Πελοπόννησο ,για την απελευθέρωση της γλυκυτάτης και χειμαζόμενης από τον Οθωμανό δυνάστη πατρίδος, πράγμα που αποτελεί  η υπέρτατη τιμή.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι εμπνευσμένος από τα λόγια ενός στρατιωτικού, του Μιχαήλ Χιμαριώτη, ο οποίος έσπευσε από την Νεάπολη που βρισκόταν, δήλωσε την πρόθεσή του να πάει να πολεμήσει στην επαναστατημένη Καλαμάτα του 1821, λέγοντας (σελ.176) :

«Άμα δε ήχησεν η σάλπιξ του πολέμου της πατρίδος, ως Έλλην κατά χρέος, έτρεξα». 

Τέλευταίος ομιλητής ήταν ο συγγραφέας , ΣΤΑΥΡΟΣ  ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ, ο οποίος είπε τα εξής:

«Με το ιστορικό μυθιστόρημα που έγραψα και παρουσιάζουμε σήμερα ήθελα να δείξω και κάποιους άλλους, όχι τόσο γνωστούς , ίσως, αλλά εξίσου σημαντικούς αγωνιστές του λησμονημένου και μεγάλου Ελληνισμού των καπεταναίων της Χιμάρας, της ηρωικής συμμετοχής τους στον μεγάλο αγώνα για την λευτεριά.  Ένας από αυτούς είναι και ο Μιχαήλ Γράμσης, (τον οποίον στο βιβλίο ονομάζω Μιχαήλ Χιμαριώτη).  Η στάση, η εντιμότητα και ο αγώνας  του Χιμαριώτη ήρωα, ο οποίος βρέθηκε από τις πρώτες κιόλας μέρες στον αγώνα , φρόντισα να τον αναδείξω σε πρωταγωνιστή αυτής της ιστορίας που αφηγούμαι στο παρόν βιβλίο Ο αξιωματικός αυτός του πυροβολικού πολέμησε , πληγώθηκε, πρόσφερε την περιουσία του, έφτασε να γίνει συνταγματάρχης του τακτικού και άτακτου στρατού και αρχηγός   της πυροβολικής το 1826? στις μάχες της Αττικής . Το 1844 πήρε από τον βασιλιά Όθωνα , τον αργυρό Σταυρό του Ιππότου του Τάγματος του Σωτήρος. Στο βιβλίο αυτό πρωταγωνιστούν και άλλα πρόσωπα, κάποια βασισμένα σε αληθινά ιστορικά πρόσωπα και κάποια  άλλα που είναι δημιούργημα της φαντασίας

Σαν Ηπειρώτης γενικότερα και σαν Βορειοηπειρώτης ειδικότερα, προσπάθησα με αφορμή αυτή την σπουδαία περίοδο που γέννησε ήρωες τιτάνες  να δείξω και αυτόν ακριβώς τον λησμονημένο σήμερα ελληνισμό που δεν παράμεινε αδιάφορος, ασυγκίνητος , μπροστά στο τιτάνιο αγώνα , αλλά πήρε το καριοφίλι και το γιαταγάνι  και πολέμησε με λύσσα και με πείσμα και έγραψε τις δικές του ένδοξες σελίδες.

Εγώ βασίσθηκα και στις μαρτυρίες των ξένων ταξιδιωτών στην Ελλάδα εκείνο τον καιρό,  αν οι Άγγλοι, Γάλλοι ,Γερμανοί,  Ιταλοί, Αμερικάνοι ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα. Φιλοξενήθηκαν , προστατεύτηκαν, είδαν, εντυπωσιάστηκαν.

Οι περιηγήσεις τους είχαν σαν πρώτη σκάλα του ταξιδιού τους τα Επτάνησα και την Ήπειρο.  Ο Γάλλος πρόξενος στα Γιάννενα  Φρανσουά Μπουκεβίλ, έμεινε περισσότερο από όλους στην Ελλάδα και έγραψε το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό χρονικό.  Αυτό το άφησε στον Αλή Πασά και γλύτωσε τον γιο του Κωνσταντίνου Ανδρούτσου , Νέστη, πληρώνοντας μέγα λύτρα , αλλά δεν μπόρεσε να γλυτώσει τον ίδιο τον Κ. Ανδρούτσο .

Στο βιβλίο παρουσιάζεται η έχθρα του Αλή πασά και το πάθος του να κατακτήσει την Χιμάρα, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ. Μόνο όταν διπλωματικά τα έφτιαξε με τους Γάλλους που βρίσκονταν στα Επτάνησα, και  έκαναν τα στραβά μάτια για να περάσει ο στρατός του σατράπη. Σαν παμπόνηρος που ήτανε, έστειλε νύχτα στρατό από το με αρχηγό  τον Γιουσούφ Αράπη, από το Τεπελένι, Το πρωί της Λαμπρής και του προσκυνήματος , ο στρατός κατέσφαξε  και έκαψε όλα τα χωριά, αρχίζοντας από την Νίβιτσα μέχρι την Παλάσσα, αλλά και πάλι γρήγορα αποτραβήχτηκε από τον φόβο της εκδίκησης των Χιμαριωτών, όταν  θα κατέβαιναν από τα βουνά.

Το ιστορικό αυτό μυθιστόρημα γράφθηκε κυρίως για να κατατοπισθεί ο αναγνώστης καλύτερα και κυρίως οι νέοι για τους καπεταναίους της Χιμάρας και τα όσα συγκλονιστικά διαδραματίστηκαν σε αυτόν τον τόπο».

 Στην εκδήλωση τραγούδησε ανδρικό πολυφωνικό συγκρότημα, ενώ παρέστησαν, ο Πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, Θοδωρής Γκούμας, ο οποίος απεύθυνε και ένα σύντομο χαιρετισμό, το Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, διά του Προέδρου της Δημήτρη Περδίκη και του Αντιπροέδρου της , Μόντη Κολίλα, ο αντιστασιακός αγωνιστής και συγγραφέας, Κώστας Κυρικού, κ..α 

ΘΩΜΑΪΣ   ΠΑΡΙΑΝΟΥ

 

TAGS:

elora.gr - Ταυτότητα

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ 
Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ:
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}

Μ.Η.Τ. 242040e-genius.gr ...intelligent web software