x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δέηση υπέρ της προστασίας του Περιβάλλοντος 

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ
Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και οι κατά τοπους Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος έχουν προγραμματίσει και ήδη υλοποιούν διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις.

Ο ίδιος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, την Κυριακή 5 Ιουνίου, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, και τα μέλη της Επιτροπής, θα επισκεφθούν για μία ακόμη φορά πυρόπληκτες και κατεστραμμενες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, αλλά και το λιμάνι της Αρκίτσας στην Φθιώτιδα, το οποίο κατά την περυσινή πύρινη λαίλαπα υποδέχθηκε εκατοντάδες πυρόπληκτους αδελφούς μας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Μακαριώτατος και η συνοδεία Του, με την ευγενική φροντίδα και πρόνοια του επιχωρίου Μητροπολίτου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστομου, θα επισκεφθεί από νωρίς το πρωί της Κυριακής 5 Ιουνίου την πυρόπληκτη περιοχή των Ροβιών, όπου στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια δενδροφύτευση.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του, συνοδευόμενος από τον οικείο Ποιμενάρχη κ. Χρυσόστομο, θα επισκεφθεί την πυρόπληκτη Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος και θα αναπέμψει ειδική Δέηση υπέρ της προστασίας του Περιβάλλοντος.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα αφιχθεί στο λιμάνι της Αρκίτσας και θα ευλογήσει περιβαλλοντική δράση καθαρισμού των ακτών της Λοκρίδος στον Μαλιακό κόλπο, την οποία υλοποιούν από κοινού ο Δήμος Λοκρών, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Στερεάς Ελλάδος, περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήματα εθελοντών και πολιτιστικοί σύλλογοι και η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Τέλος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ως Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως πράττει κάθε χρόνο, απέστειλε και εφέτος το κάτωθι μήνυμά του, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος:

«Αγαπητοί αδελφοί,

Η 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για σύνολη την οικογένεια της ανθρωπότητας, συνιστά ασφαλώς μία ημέρα οικουμενικής περισυλλογής και αφυπνίσεως για όλη τη διεθνή κοινότητα, αλλά και ιδιαίτερα για όλους εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς.


Είναι γεγονός ότι ο άκρατος υλισμός, που επικρατεί, περιφρονεί τη Δημιουργία του Θεού, αφού επιβαρύνει με κάθε τρόπο το οικοσύστημα της Γης.


Ο αέρας ρυπαίνεται με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας και την υπερθέρμανση του πλανήτη, τα δάση καίγονται με καταστροφικές πυρκαγιές, όπως αυτές που βίωσε στο πρόσφατο παρελθόν η πατρίδα μας, στερώντας από το περιβάλλον το απαραίτητο για την ισορροπία του οικοσυστήματος οξυγόνο, αλλά και σκορπίζοντας θάνατο και οδύνη στα έμψυχα και άψυχα δημιουργήματα του Θεού.


Οι θάλασσες ρυπαίνονται, η στάθμη τους ανεβαίνει διαφοροποιώντας άρδην τη μορφολογία του εδάφους και τη ζωή σε διάφορα σημεία της οικουμένης. Η άκριτη δόμηση εξαφανίζει εστίες πρασίνου και η μαζική χρήση χημικών στην καλλιέργεια των προϊόντων καταστρέφει το υπέδαφος και μολύνει ποταμούς, λίμνες, θάλασσες.

Η άνευ μέτρου χρήση του αυτοκινήτου συμβάλλει ακόμα πιο πολύ στη ζοφερή βιοτή των αστικών κέντρων.


Τέλος, οι εστίες πολέμου καταδεικνύουν με τον πλέον εμφανή τρόπο την ύβρη του ανθρώπου έναντι του έργου του Θεού, καθώς η χρήση εξελιγμένων όπλων αφανίζει τη ζωή και την προοπτική της καλλιέργειας σημαντικών εκτάσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, που ήδη πλήττουν την ανθρωπότητα, αποτελούν απτή έκφανση της δοκιμασίας, που ήδη βιώνει η κτίση, αλλά και των επερχόμενων δεινών.


Συγχρόνως, έντονος προβληματισμός αναπτύσσεται στην παγκόσμια συζήτηση σχετικά με τη σχέση αγοράς και περιβάλλοντος, οικονομίας και οικολογίας, ισορροπίας ανάμεσα στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων και ήπιων πηγών ενέργειας και στην παράλληλη διαφύλαξη του δασικού και φυσικού πλούτου, αλλά και για τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια «πράσινη» και ταυτοχρόνως υγιή ανάπτυξη.


Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα και στα μεγάλα και συγχρόνως επιτακτικά ερωτήματα, που θέτει η εποχή, με σεβασμό έναντι της Θείας Δημιουργίας και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις μελλοντικές γενιές, καλούμαστε να δράσουμε άμεσα και με αποφασιστικότητα.

Όχι με ευχολόγια, αλλά με στοχευμένες ενέργειες ο καθένας ατομικά, στον καθημερινό τρόπο ζωής του, αλλά και με συλλογικές δράσεις που σταδιακά μπορούν να επιφέρουν την εξομάλυνση της διασαλευθείσας αρμονίας.


Η Εκκλησία της Ελλάδος σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις, οι οποίες καλούν σε αφύπνιση και επαγρύπνηση. Ο κόσμος μας, ο οίκος, τον οποίον ο Θεός εμπιστεύθηκε στον άνθρωπο, εκπέμπει σήμα κινδύνου.

Ήδη ο όρος ‘’κλιματική αλλαγή’’ διαφοροποιήθηκε σε ‘’κλιματική κρίση’’.
 Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές οφείλουμε ως Εκκλησία να συνδιαμορφώσουμε και να υλοποιήσουμε με αγάπη προς το περιβάλλον και τον πλησίον τις πρακτικές που μειώνουν την επιβάρυνση και εξελικτικά την καταστροφή του.

Αυτό θα πράξουμε με στοχευμένες ενέργειες και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.


Είναι ώρα να αναλάβουμε συντονισμένα και με συνεργασία όλων, θεσμών, φορέων και προσώπων, συλλογικές δράσεις όλοι μαζί, όχι απλώς δείχνοντας έμπρακτα τον σεβασμό, την αγάπη και την πρόνοιά μας για το περιβάλλον και το οικοσύστημα, αλλά κυρίως ενεργώντας έγκαιρα και αποτελεσματικά, πριν να είναι αργά...

Ο Αθηνών ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, Πρόεδρος»

elora.gr - Ταυτότητα

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: M.V. PRESS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Διακριτικός τίτλος: M.V. PRESS
Έδρα: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 299, ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΚ 17236, ΑΦΜ 801098428 – ΔΟΥ: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛ: 210 3625095, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Νόμιμος Εκπρόσωπος/ Διαχειριστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ 
Δικαιούχος του ονόματος τομέα (elora.gr): MV PRESS
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ:
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (L63) {ΒΛ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡ. 10 ΠΑΡ. 2 ΠΕΡ. Ε' Ν. 5005/2022 ΤΕΥΧΟΣ Α' 236/21.12.2022}

Μ.Η.Τ. 242040e-genius.gr ...intelligent web software