x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Μητροπολίτης Λουκάς για τον πόλεμο: Όταν αποφασίζονται κρίσιμα ζητήματα, δεν πρέπει να κρεμάμε ταμπέλες

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ
Ο Μητροπολίτης Ζαπορίζια και Μελιτοπόλεως Λουκάς σχολίασε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης ουκρανικής εκκλησίας μιλώντας για αυτήν σε ουκρανικά ΜΜΕ.

Μετά τις αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου, το οποίο κήρυξε την πλήρη ανεξαρτησία του UOC, ο Μητροπολίτης Ζαπορίζια και Μελιτοπόλεως Λουκάς απευθύνθηκε στο ποίμνιο. Στο λόγο του, προέτρεψε τους πιστούς σε ενότητα και ειρήνη ενώ επέστησε την προσοχή τους στο γεγονός ότι οι κατηγορίες για σχίσμα δεν είναι δικαιολογημένες και ότι η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε κατανόηση για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της UOC.

«Με την πρόνοια του Θεού, είμαστε αποφασισμένοι να ζήσουμε σε περιόδους πανδημιών, πολέμων και άλλων αναταραχών στις οποίες η εμπιστοσύνη μας στον Θεό και η προθυμία μας να τηρήσουμε τις εντολές του Ευαγγελίου δοκιμάζεται, σε τόσο δύσκολους καιρούς. Βλέπουμε πώς ο εχθρός του ανθρώπινου γένους στράφηκε, όχι μόνο εναντίον της πολύπαθης Ουκρανίας μας, αλλά και κατά της Αγίας Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας», είπε ο μητροπολίτης.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο ίδιος ως κυρίαρχος επίσκοπος έχει ευθύνη ενώπιον του Θεού για την τύχη του ποιμνίου που του εμπιστεύτηκαν, το οποίο βρίσκεται πλέον σε διαφορετικές πλευρές της πρώτης γραμμής.
 
Ζήτησε επίσης να διατηρηθεί η ενότητα με την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία στον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

«Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι ο διάβολος, που περπατά σαν «βρυχούμενο λιοντάρι, ψάχνοντας κάποιον να καταβροχθίσει» (Α' Πέτρου 5:8), θέλει να φέρει σύγχυση στις ψυχές των ανθρώπων για να δημιουργήσει ένα άλλο σχίσμα μέσα στο Εκκλησία. Εδώ κι εκεί εμφανίζονται δημοσιεύματα για τα γεγονότα που συνέβησαν στο Συμβούλιο. Κατηγορούν τον κλήρο για υποτιθέμενο σχίσμα κ.λπ.
 
Θέλω να πω με πλήρη ευθύνη ότι τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια. Όταν αποφασίζονται κρίσιμα ζητήματα, Δεν πρέπει κανείς να χαρακτηρίζει αμέσως κάποιον ή να τον κάνει εχθρό του λαού», έγραψε ο μητροπολίτης.
 
Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Λουκά, αυτό επιβεβαιώνεται από την απόφαση της Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία εξέφρασε κατανόηση για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της ουκρανικής εκκλησίας που μέχρι πρότινος υπαγόταν στο Πατριαρχείο Μόσχας.

«Είναι σαφές σε όλους – κάθε απόφαση του Συμβουλίου θα πρέπει να γίνει αποδεκτή (αποδοχή-μη αποδοχή από τον κλήρο και τον λαό του Θεού), μετά την οποία ριζώνει στη ζωή της Εκκλησίας ή απορρίπτεται», τόνισε ο ιεράρχης.

«Ο Σωτήρας στην Αρχιερατική Του προσευχή εξέφρασε το θέλημα του Θεού: όλοι αυτοί να είναι ένα, Πατέρα, όπως εσύ είσαι μέσα μου και εγώ μέσα σου. Είθε να είναι και αυτοί μέσα μας για να πιστέψει ο κόσμος ότι με έστειλες» (Ιωάννης 17:21) Γι' αυτό, καλώ όλους σε ειρήνη, σε πίστη στη Μητέρα μας Εκκλησία, στους κανόνες Της, τον Προκαθήμενό μας, και να διατηρήσουμε την ενότητα με τον Θεό και τον Θεό μεταξύ τους, μέσω των προσευχών της Παναγίας μας και όλων των αγίων, μεταξύ των οποίων είναι και οι άγιοι της Ζαπορίζιας!», επανέλαβε ο Μητροπολίτης Λουκάς.

Νωρίτερα, ο Μητροπολίτης Λουκάς είπε ότι οι εμπόλεμες χώρες μπορούν να συμφιλιωθούν, αλλά το καλό και το κακό δεν μπορούν ποτέ να συμφιλιωθούν.


e-genius.gr ...intelligent web software