Τα χαρτιά της άνοιξε η εκκλησία της Ελλάδος για τους σκοπιανούς σχισματικούς .
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα, η Ιερά Σύνοδος δηλώνει την κατ’ αρχήν ικανοποίησή Της σχετικά με το Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου επί του θέματος, διότι θεωρεί ότι «αναπαύει» τον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή ελληνικό λαό, «καθώς ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τόσο για την ονομασία της εκκλησιαστικής οντότητος του γειτονικού Κράτους δίχως χρήση του πολυτίμου ονόματος της «Μακεδονίας» ως συστατικού ή παραγώγου, όσο και για τον καθορισμό των ορίων της μόνον εντός των ορίων του Κράτους».
Μόνο έκπληξη δεν προκαλεί η σημερινή αντίδραση της Εκκλησίας για το αυτοκέφαλο των σκοπιανών, καθώς όπως είχαμε γράψει θα συντασσόταν με τη γραμμή Βαρθολομαίου στο ζήτημα.
Επαληθεύτηκε και η πρόβλεψη μας περί των πατριωτών ιερέων που θα όρθωναν το ανάστημα τους απέναντι στη χρήση του όρου «Μακεδονία» από την ψευτοεκκλησία.
Παράλληλα η ελληνική εκκλησία «αδειάζει» τους Σέρβους καθώς χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονική Ορθόδοξος Εκκλησία», για τους γείτονες, ενώ αναγνωρίζει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως το μόνο αρμόδιο για τη χορήγηση της αυτοκεφαλίας.
«Ωσαύτως και με αφορμή το ως άνω Γράμμα του Πατριαρχείου Σερβίας εκφράζει τις σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις Αυτής: α) για την χρήση του όρου «Μακεδονική Ορθόδοξος Εκκλησία», αποδιδομένου υπό της Εκκλησίας της Σερβίας στην Εκκλησία της Αχρίδος, β) για την μνημόνευση «Διασποράς» της Εκκλησίας της Αχρίδος και γ) για τυχόν χορήγηση Αυτοκεφαλίας υπό του Πατριαρχείου Σερβίας, εφ’ όσον το μόνο αρμόδιο για την χορήγηση Αυτοκεφαλίας τυγχάνει το Πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο». τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Την ίδια στιγμή, η Ιερά Σύνοδος, με ιδιαίτερη ευαισθησία επί του θέματος, αποφάσισε να το παραπέμψει προς τις Συνοδικές Επιτροπές: α) Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων και β) Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, για να μελετήσουν επισταμένως το ζήτημα και να εισηγηθούν προς την Ιερά Σύνοδο τον τρόπο του περαιτέρω χειρισμού του.
Τέλος, η «Ιερά Σύνοδος εύχεται η υπό τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο Ιεραρχία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αχρίδος να αξιοποιήσει εποικοδομητικά την επαναφορά της στην εκκλησιαστική κοινωνία και την άρση του σχίσματος, αποφεύγοντας παλαιότερες εθνοφυλετικές διεκδικήσεις, οι οποίες μάλιστα έχουν καταδικασθεί πανορθοδόξως ως αίρεση από την εν Κωνσταντινουπόλει Αγία και Μεγάλη Σύνοδο του 1872».