x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ!

| Ελληνορθοδοξία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η πρώτη σε κυκλοφορία κυριακάτικη εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», με άρθρο της υπό τον τίτλο «Αγιος Παΐσιος: Γιατί έκανε τηλεθέαση 48% και έγινε viral στα social media», αναφέρεται και στην Ελεύθερη Ωρα.

Γράφει το Πρώτο Θέμα, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αντικειμενικά, η τηλεοπτική απόδοση του βίου και της πολιτείας ενός σύγχρονου Αγίου όπως ο γέρων Παΐσιος προϋποθέτει τόλμη και επίμοχθη πρωτογενή εργασία, εφόσον το σενάριο δεν αποτελεί διασκευή κάποιου υπάρχοντος βιβλίου, μυθιστορήματος κ.λπ. Εκτός από «Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας», το «Αγγιγμα ψυχής» ή, πολύ παλιότερα, το «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», σπανίζουν τα παραδείγματα όπου η μαζική ψυχαγωγία αποπειράθηκε να συναντηθεί με τη θρησκεία στην ελληνική TV.

Πιθανώς να είναι ακόμη λιγότερες οι περιπτώσεις στις οποίες το εκάστοτε ψυχαγωγικό προϊόν δεν προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, αντεγκλήσεις, απειλές για αφορισμούς κ.ο.κ. Το επίδικο, πάντοτε, είναι τι θεωρείται χρηστόηθες και τι βέβηλο, ποιος είναι ο βλάσφημος, ο αιρετικός, ποιος σέβεται την ορθόδοξη πίστη και ποιος όχι. Όλα αυτά ισχύουν στον ύψιστο βαθμό για τον Αγιο Παΐσιο. Μια προσωπικότητα η οποία αφεαυτής επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή στον χειρισμό της, καθώς κρύβει επικίνδυνες παγίδες για κάθε επίδοξο σεναριογράφο και σκηνοθέτη.

Το κήρυγμα και οι προφητείες του γέροντα έχουν προβληθεί και διαδοθεί κατά κόρον, κυρίως υπό μια πολύ συγκεκριμένη οπτική. Περί αυτού είναι εξόχως διαφωτιστικό το σημείωμα του εκδότη κ. Γιώργου Μιχαλόπουλου, ο οποίος χαιρετίζει την επιτυχία της σειράς ως μια νίκη για την εφημερίδα του:

«Ηταν το 2010 όταν στην “Ελεύθερη Ωρα” πήραμε μια απόφαση που κυριολεκτικά θα σηματοδοτούσε την αλλαγή εποχής και το πέρασμα από τα αμιγώς πολιτικά πρωτοσέλιδα στον συνδυασμό Ορθοδοξίας και (απόκρυφης) γεωπολιτικής. Στόχος ήταν να αναδείξουμε και να προειδοποιήσουμε το αναγνωστικό κοινό για τα δεινά που θα επιφέρει η Νέα Τάξη στην ανθρωπότητα και κατ’ επέκταση στον Ελληνισμό. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, τη μελέτη του προφητικού λόγου των Αγίων Γερόντων και Γεροντισσών της oρθόδοξης παράδοσής μας και επιχειρήσαμε να τον συνδυάσουμε με τη γεωπολιτική. Καταλαβαίνετε ότι αμέσως η προσοχή μας έπεσε στα όσα είπε και έγραψε για τα “Σημεία των Καιρών” ο Αγιορείτης Γέροντας Παΐσιος».

Κάπως έτσι ο Παΐσιος έγινε, τρόπον τινά, trendy και viral, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η μορφή του προσέλκυσε πρωτοφανή δημοφιλία και πολύ συχνά στις καθημερινές συζητήσεις η προφητική διορατικότητά του χρησιμοποιείται για να περιβάλλει με το κύρος της μεταφυσικής αυθεντίας αποκαλύψεις για το ζοφερό μέλλον του Ελληνισμού, της οικουμένης κ.λπ. Ωστόσο, το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται αφορά στο κατά πόσον τα ρηθέντα υπό του γέροντος Παϊσίου μπορούν να ερμηνευτούν αποκλειστικά και μόνο σε ένα συνωμοσιολογικό/εσχατολογικό ή δεισιδαιμονικό, με την ευρεία έννοια, πλαίσιο».

https://www.protothema.gr/life-style/article/1214181/agios-paisios-giati-ekane-tiletheasi-48-kai-egine-viral-sta-social-media/ e-genius.gr ...intelligent web software